Lenovo.
Detaylar
Kim cevapladı?Değişiklik olsun, farklı şeyler deneyeyim diye başladım öyle devam ediyorum. Ama Windows da kullanıyorum, bazı programlar ve bazı yüksek sistem isteyen oyunlar için o da. Onun dışında çoğu işi Linux'tan yapıyorum.
Android Studio, internet tarayıcısı kullanımı, müzik dinleme, Discord(engellenmeden önce) için kullanıyorum. Genel kullanımım böyle. Fotoşop ya da ofis uygulamaları kullanmadığım için ya da şu an oyun oynamadığım için Windows'a ihtiyaç duymuyorum ve içinde gereksiz uygulamaların, servislerin olmamasından dolayı Linux'ı tercih ediyorum. Ayrıca PC kullanırken, çoğunlukla ekranın üst kısmını kullandığımı farkettim, bu yüzden GNOME Shell tercih ediyorum. Uygulama başlatıcı da üstte olunca tam istediğim gibi oluyor. Bir aşağı bir yukarı fareyi gezdirmek zorunda kalmıyorum.
Windows 10'da görev çubuğu taşınabiliyor ama kabul edelim 10 eskidi artık. 11'de biraz geç tepki veriyor gibi, belki sistemimden kaynaklıdır. 11'in görev çubuğu çok kalın, yani yüksekliği fazla ve bildiğim kadarıyla, görev çubuğu, kayıt defterinden değer değiştirerek yukarı taşınıyor. Hem 10'da hem 11'de açık/koyu tema otomatik geçişini yazılımsız yapamıyoruz galiba. Ve en önemli eksikliği bazı pencerelerin koyu tema özelliği yok diye hatırlıyorum mesela Çalıştır'ın.
Bazen windows kullanım ihtiyacı oluyor, cihazların güncellenmesi için vs. Kulaklık, hoparlör, mikrofon vb. Dizüstünde Windows kurulu onu kullanıyorum. Masaüstü bilgisayarda sadece Fedora yüklü.
Windows 10'da görev çubuğu taşınabiliyor ama kabul edelim 10 eskidi artık. 11'de biraz geç tepki veriyor gibi, belki sistemimden kaynaklıdır. 11'in görev çubuğu çok kalın, yani yüksekliği fazla ve bildiğim kadarıyla, görev çubuğu, kayıt defterinden değer değiştirerek yukarı taşınıyor. Hem 10'da hem 11'de açık/koyu tema otomatik geçişini yazılımsız yapamıyoruz galiba. Ve en önemli eksikliği bazı pencerelerin koyu tema özelliği yok diye hatırlıyorum mesela Çalıştır'ın.
Bazen windows kullanım ihtiyacı oluyor, cihazların güncellenmesi için vs. Kulaklık, hoparlör, mikrofon vb. Dizüstünde Windows kurulu onu kullanıyorum. Masaüstü bilgisayarda sadece Fedora yüklü.
Reend
Başarılı
Benim için özelleştirme seçeneklerinin bol olması en büyük kullanma nedenim. Windows 11'in işlevsiz ve iğrenç arayüzünün yanında Linux'ta bir sürü masaüstü ortamı olması ve bunları istediğimiz gibi özelleştirebilmek harbiden eğlenceli.
Bir diğer önemli sebep ise paket yöneticileri sağ olsun programları çok daha hızlı ve kolay indirebilmek.
Son olarak performans. Windows'un Basic halini adam etmek için bir ton ayar yapmanız gerekirken Linux'ta performans için yapmanız gereken pek bir ayar yok. Zaten varsayılan olarak hızlı.
Bir diğer önemli sebep ise paket yöneticileri sağ olsun programları çok daha hızlı ve kolay indirebilmek.
Son olarak performans. Windows'un Basic halini adam etmek için bir ton ayar yapmanız gerekirken Linux'ta performans için yapmanız gereken pek bir ayar yok. Zaten varsayılan olarak hızlı.
Neden Linux tercih ettiğimi paylaşmak istedim.
Kısa cevap: Özgürlük.
Tek komutla tüm sistemi güncelliyorsun.
Güncellemeleri dayatmıyor.
İstediğin zaman kurabiliyorsun.
İstediğin zaman iptal edebiliyorsun.
Güncellemeler için bekletmiyor.
Kapatma süren değişmiyor.
Yeniden başlatma istemiyor çoğu zaman (istese bile Windows'taki gibi değil zaten, uygulanması için bilgisayarı kapatıyorsun, açınca uygulanmış oluyor).
Güncellemeleri hızlıca kuruyor, ilerleme barı var.
Güncelleme işlemi sadece sistemdeki bileşenleri güncelliyor...
Kısa cevap: Özgürlük.
Güncellemeler ve Paket Yöneticisi
Çok çok rahat.Tek komutla tüm sistemi güncelliyorsun.
Güncellemeleri dayatmıyor.
İstediğin zaman kurabiliyorsun.
İstediğin zaman iptal edebiliyorsun.
Güncellemeler için bekletmiyor.
Kapatma süren değişmiyor.
Yeniden başlatma istemiyor çoğu zaman (istese bile Windows'taki gibi değil zaten, uygulanması için bilgisayarı kapatıyorsun, açınca uygulanmış oluyor).
Güncellemeleri hızlıca kuruyor, ilerleme barı var.
Güncelleme işlemi sadece sistemdeki bileşenleri güncelliyor...
- Dark Raiden
- linux
- Forum: GNU/Linux
AdemDmr
Uzman
Edge silinebiliyor, M*crosoft k*pekliği yapabilecek uygulamalar yok, Windows gibi keyfinin kahyasına göre iş yapmıyor.
Bunu mağarada yaşayan biri söyleyebilir anca.Gizlilik istiyosan en yakın mağarada yaşamaya başlayabilirsin.
Mesajından zorla yüklenen edge kokusu aldım.Gizlilik istiyosan en yakın mağarada yaşamaya başlayabilirsin.
gustavo
Üstün
Çünkü az ram kullanıyor,özelleştirebilir,Yazılım için daha iyi.Arkadaşlar. Merak ediyorum neden Linux kullanıyorsunuz? Oyun özelliği çok kısıtlı ve bazı programlar çalışmıyor. Kullanma nedeniniz nedir? Beni yanlış anlamayın ben burada Linux'u kötülemeye çalışmıyorum. Sadece merak ediyorum.
Arkadaşlar. Merak ediyorum neden Linux kullanıyorsunuz? Oyun özelliği çok kısıtlı ve bazı programlar çalışmıyor. Kullanma nedeniniz nedir? Beni yanlış anlamayın ben burada Linux'u kötülemeye çalışmıyorum. Sadece merak ediyorum.
Genel olarak masaüstü deneyimi bence Windows'a göre çok daha iyi. Performans olarak da Windows 10-11'den üstün. 10 yıllık bilgisayarımda gayet rahat kullanabiliyorum.
Bir sürü havalı şey de yapılabiliyor. Açıkçası Windows'u pek aradığım söylenemez, gayet memnunum ama bazı şeyler gelişmeye açık.
İstersen 1 yıl önce açtığım konuyu okuyabilirsin, orada 1 yıllık Linux deneyimimi detaylıca anlatmıştım: https://techolay.net/sosyal/konu/1-y-ll-k-linux-deneyimim.17974/