Konnektör erime vakalarının büyük kısmında kablonun tam oturtulmaması ve yanlış montaj önemli bir faktör olarak öne çıktı.. NVIDIA kablonun fiziksel limitini kafasına göre overwrite etmedi, zaten bu montaj riskini sıfıra indirmek için pinleri geriye çeken 12V-2x6 revizyonu standartlaştırıldı. 12V-2x6 revizyonu ve ATX 3.1 ile birlikte, doğru takılmış kabloda bu tür sorunların yaşanma riski ciddi şekilde azaltıldı.
Güvenlik faktörü tamamen fiziksel tasarımla alakalı bir durum. Kablonun da 4 sense pini enable iken normalde sağladığı güç 375W, daha üst limite Windows açılıp sürücüler çalıştıktan sonra sürücünün overwrite müdahalesi ile çıkıyor. 12V2x6 güncellemesi sadece fiziksel seating ile alakalı, güvenlik faktörünü etkilemiyor.
Sen 4K'da sıfır taviz, tam ışın izleme ve DLSS netliği istediğinde AMD tarafında paran olsa bile alabileceğin bir alternatif yok.
Zaten seçimi parana göre yapıyorsun, benim orada işaret etmek istediğim durum para kısmını tamamen göz ardı ederek yapılmış "zaten normalde kimsenin sözünü bile etmeyeceği" bir kıyasla(yama)ma durumu. 5080 param varken ben de almam 9070 XT'yi, doğal bir şey bu.
Bu arada o kartı 2015 gibi almıştım, benim elimde de patladı, sürekli patlıyorlardı, bu gerçek.
Eski seriler berbattı zaten. Nvidia için de AMD için de ortak bu durum. Patlamayan tek şey PCIe konektörüydü, onu da Nvidia daha güvensiziyle değiştirtiyor işte :D

NVIDIA aldığında yanında gelen yazılımı standart kullanıcı asla kullanmayacak bile. Max DLSS FSR kullanacak adama gidip de bütçesi dahilinde AMD var ise zorla NVIDIA aldırmanın bir alemi yok. Gerçekten render yayın alacak kişiler de evet haklı ama standart kullanıcı parası yoksa AMD alsın geçsin yine sorun yaşamayacaklar olan da gitsin NVIDIA alsın konu bu kadar basit iken fanboyluk yapanı garipsiyorum.
İşte. 9070 XT 39 lira, muadili 5070 Ti 61 lira. Varsa bütçen al zaten, alma diyen mi var. Ha gereksiz olur bence ama para senin sonuçta. Ama yerine gidip 5070 önerdiklerinde komik oluyor mesela.

Kablonun da 4 sense pini enable iken normalde sağladığı güç 375W
GND/GND Sense pin kombinasyonunda sistem ilk açıldığında gücün 375W ile sınırlandırılması ve yazılım yapılandırmasından sonra 600W seviyesine çıkması zaten standardın kendi çalışma mantığı.

Tablodaki Software Configuration ifadesini görmezden gelip bunun NVIDIA'nın kendi başına yaptığı bir şey olduğunu söylemek doğru değil. Evet, yazılım yapılandırması 375W başlangıç limitinden 600W maksimum sürekli güç seviyesine geçişte rol oynuyor. Ancak bu, NVIDIA'nın 375W ile sınırlı bir bağlantıyı kafasına göre 600W'a çıkardığı anlamına da gelmiyor.

Çünkü Sense0 ve Sense1 pinleri PSU tarafından ekran kartına desteklenen güç sınıfını bildirmek için kullanılıyor. GND/GND kombinasyonu standardın tablosunda zaten 600W maksimum sürekli güç sınıfına karşılık geliyor. Dolayısıyla yazılım yapılandırması sonrasında kullanılan 600W değeri standart dışı bir NVIDIA override değil.

Ayrıca Intel'in 12V-2x6 dokümanında da aynı GND/GND kombinasyonu için 375W başlangıç 600 W maksimum sürekli güç değerleri korunuyor. 12V-2x6 revizyonunun amacı 600W güç sınıfını ortadan kaldırmak veya kafasına göre yükseltmek değil, konektörün temas güvenilirliğini ve yanlış takılmaya karşı güvenliğini iyileştirmek.

1787346467986.webp

Eski seriler berbattı zaten. Nvidia için de AMD için de ortak bu durum
Eskiden nVidia kartları berbattı şeklinde genelleme yapmak da haksızlık olur. NVIDIA tarafında GeForce 8800 GTX, GTX 580, GTX 680, GTX 780 Ti, GTX 980 Ti ve özellikle Pascal tabanlı GTX 10 serisi gibi dönemi için çok başarılı ve uzun ömürlü kartlar vardı. Profesyonel tarafta ise Quadro FX serisi. GTX 1080 Ti gibi kartlar bugün bile NVIDIA'nın en başarılı üst segment ürünleri arasında anılıyor, alan kişiler kartlarını yıllarca tepe tepe kullandı.

Selamlar, geçen arkadaşımla konuşuyorduk, dedi ki: "Bir setup dizeceğim, RGB falan koyacağım, ekran kartı 5060 koyarım" dedi. Hani ekran kartı olarak Radeon RX 9060 XT 16 GB var. Bir kere demişti ki: 'NVIDIA en iyisi piyasadaki" dedi. Yani bilmiyorum, tek arkadaşım da değil, herkeste bu NVIDIA hastalığı var. Yani NVIDIA'nın kartlarından daha iyi kartlar var, neden NVIDIA fanboyları var?
AMD ve Intel 2. sınıf ekran kartları ürettiği için var.

Düzeltme: Intel 3. sınıf ekran kartı üretiyor.

Pek konu ile alakalı olmasa da AMD GPU'ların driver sorunu Windows'ta olan bir şey olduğunu düşünüyorum. Nedenini şöyle söyleyelim: Kuzenimde de bende de Pulse 9060 XT 16 GB var. Aynı zamanda aynı yerden aldık. Ben Arch Linux kullanıyorum, o Windows 11 Pro. CPU'su, RAM'i benimkinden daha iyi olduğu halde oyunlarda daha stabil ve daha çok FPS alıyorum. Hatta son zamanlarda CS2 oynarken driver sorunu yaşamaya başladı. Wattman hatası aldığını, siyah ekran aldığını söylemesi, ama ben Linux'ta hiç AMD GPU ile problem yaşamadım. RX 590, RX 6600 ve birkaç eski Radeon kartı kullandığım halde, geçmişte kendi kullanıcı hatalarımı saymazsam, hiçbir hata almadım.
Belki benim şansıma sorun olmadı hiç ya da gerçekten Windows'a göre driver'leri daha stabil