The Shorekeeper
Üstün
Microsoft ve Google gibi platformlar beni doğdumdan beri verilerimi alıyorda ne oldu evimi ajanlar mı basti? Aksine kullanıcı deneyimi geliştirmek için alınır bunlar. Ne kadar çok gizlilik ve güvenlik takıntılı hareket ederseniz kendinizi teknoloji de dar bir alana koyarsiniz.
Şu yorumu yapabilmek için ya gerçekten cahil olmak gerekiyor ya da kafa bulup geldiniz buraya.
Sen umursamıyorsun diye biz de umursamamak zorunda mıyız? İzlenmeyi sevmiyorum. Fotoğraf ve videolarımın Microsoft'un kendi sunucularına gönderilmesini sevmiyorum. Google'ın her bir telefon aktivitemi izleyip bana reklam göstermesini sevmiyorum.
Zor veya kolay teorik olarak yapabiliyorsun özel mülk işletim sistemleri bunu sana yapmanı izin veriyor çünkü tamamen özgürsün bunu yapmayan işletim sistemi özel mülk sayılmaz Zaten. Kapalı kaynak işletim sistemleri senin bazı yetkilerini kısıtlıyor ve daha son kullanıcı hitap ediyor sistemi bozamassin ancak tersine mühendislik yapman gerekiyor. Mesela sadece çok eskiden bir bug vardı System32'yi silebiliyordun artık kaldırıldı o da.
Açık kaynak veya kapalı kaynak olmasıyla olayın uzaktan yakından alakası yok. Bir şeyi yapabiliyor olman onu yapmak zorunda olduğun anlamına gelmiyor. Tamam bootloader'ı silebiliyorum, tamam bütün sistemi tek komutla çökertebiliyorum. Eee? Yapmıyorum. Yapabiliyor olmak ayrı yapmamak ayrı. Önlemlerini alman gerekiyor. Neyin ne iş yaptığını bilmeden sisteminde işlem yapmaman, bir bakıma bilinçli kullanıcı olman gerekiyor.