Microsoft ve Google gibi platformlar beni doğdumdan beri verilerimi alıyorda ne oldu evimi ajanlar mı basti? Aksine kullanıcı deneyimi geliştirmek için alınır bunlar. Ne kadar çok gizlilik ve güvenlik takıntılı hareket ederseniz kendinizi teknoloji de dar bir alana koyarsiniz.

Şu yorumu yapabilmek için ya gerçekten cahil olmak gerekiyor ya da kafa bulup geldiniz buraya.
Sen umursamıyorsun diye biz de umursamamak zorunda mıyız? İzlenmeyi sevmiyorum. Fotoğraf ve videolarımın Microsoft'un kendi sunucularına gönderilmesini sevmiyorum. Google'ın her bir telefon aktivitemi izleyip bana reklam göstermesini sevmiyorum.

Zor veya kolay teorik olarak yapabiliyorsun özel mülk işletim sistemleri bunu sana yapmanı izin veriyor çünkü tamamen özgürsün bunu yapmayan işletim sistemi özel mülk sayılmaz Zaten. Kapalı kaynak işletim sistemleri senin bazı yetkilerini kısıtlıyor ve daha son kullanıcı hitap ediyor sistemi bozamassin ancak tersine mühendislik yapman gerekiyor. Mesela sadece çok eskiden bir bug vardı System32'yi silebiliyordun artık kaldırıldı o da.

Açık kaynak veya kapalı kaynak olmasıyla olayın uzaktan yakından alakası yok. Bir şeyi yapabiliyor olman onu yapmak zorunda olduğun anlamına gelmiyor. Tamam bootloader'ı silebiliyorum, tamam bütün sistemi tek komutla çökertebiliyorum. Eee? Yapmıyorum. Yapabiliyor olmak ayrı yapmamak ayrı. Önlemlerini alman gerekiyor. Neyin ne iş yaptığını bilmeden sisteminde işlem yapmaman, bir bakıma bilinçli kullanıcı olman gerekiyor.

Şu yorumu yapabilmek için ya gerçekten cahil olmak gerekiyor ya da kafa bulup geldiniz buraya.
Sen umursamıyorsun diye biz de umursamamak zorunda mıyız? İzlenmeyi sevmiyorum. Fotoğraf ve videolarımın Microsoft'un kendi sunucularına gönderilmesini sevmiyorum. Google'ın her bir telefon aktivitemi izleyip bana reklam göstermesini sevmiyorum.

Hocam arkadaş herhalde Windows'u yüklerken Microsoft'a sistemdeki tüm dosyalarına erişim izni verdiğini bilmiyor. Buna fotoğraflar, videolar, belgeler ve diğer her şey de dahil.

Bu konuyu açma sebebim, özel mülkiyet olmayan işletim sistemlerini kötülemek değildi. Sadece neden "son kullanıcı" için uygun olmadıklarını anlatmaktı. Güvenlik ve gizlilik konusunda, kredi kartı bilgilerimizi her yerde paylaşsak ne olacak ki gibi bir zihniyetim kesinlikle olmadı. Microsoft ve Google gibi şirketlerin güvenilir olduğunu ve verilerimizi kullanıcı deneyimini geliştirmek için aldıklarını düşündüğümü söylemiştim. Anlamsız bir şekilde bu kadar sinirli yorumların gelmesine anlam veremedim. Neyse, iyi forumlar.

Microsoft ve Google gibi şirketlerin güvenilir olduğunu ve verilerimizi kullanıcı deneyimini geliştirmek için aldıklarını düşündüğümü söylemiştim.

Bu şirketler o kadar da masum şirketler değiller.

Anlamsız bir şekilde bu kadar sinirli yorumların gelmesine anlam veremedim. Neyse, iyi forumlar.

Anlamsız değil. Kendinizi yanlış ifade ediyorsunuz.

Bunun sebebi özgür olmadıkları için mı? Mesela Linux tamamen özgür aynı zamanda özgür olduğu için bozmakta kolay özel mülk işletim sistemleri (Windows, macOS, ChromeOS) yetkilerini sınırlardigi için bozamiyorsun ve birçok şeyi GUI'den rahatça yapabiliyorsun.
Sebebi profesyonellere yonelik olmasi.

Bence macOS hiç de kullanıcı dostu bir işletim sistemi değil.

Ben dökümantasyon okuyarak programlama yapan biriyim genel olarak, bi' tık end-user'in üstüyüm ama macOS kullanmak, herhangi bir kullanıcı dostu GNU/Linux dağıtımı kullanmaktan daha zor bence. macOS kullanıp'ta kullanıcı dostu olan GNU/Linux'a zor demek mantıklı değil bence.

Kullanım kolaylığı olarak bi' Windows etmez hiçbiri yani.

Son düzenleme:
Kullanım kolaylığı olarak bi' Windows etmez hiçbiri yani.

Hocam yıllardır alıştığınız için size öyle geliyor. Windows sürekli gereksiz yere hata veren, güncellemeyle bile bozulan karışık bir sistem. Mesela neden hem CMD hem PowerShell var? Veya neden hem Denetim Masası hem ayarlar var?

Hocam yıllardır alıştığınız için size öyle geliyor. Windows sürekli gereksiz yere hata veren, güncellemeyle bile bozulan karışık bir sistem. Mesela neden hem CMD hem PowerShell var? Veya neden hem Denetim Masası hem ayarlar var?
Geriye uyumluluktan ötürü olabilir hocam. Bilmiyorum ben hiç hata almadım Windows 10'ta. Memnunum. Ha bozduğum zamanlar oldu ama normal kullanımda sorun çıkartmıyor hiç. Bir de birazcık debloat yaptım. Bayağı hızlı.