Hocam çok kesin konuşuyorsunuz 3 4 ay sonra 20 yaşıma gireceğim. Ve iki buçuk üç senedir iciyorum. Bırakırsam dediklerinizi yalanlarım :LOL:
Bir turlu kurtulamazsin derken biraz da mecaz anlamda soyluyordum. Sigara bagimlisi olan birisi asla birakamaz demek istemedim. Tabii ki de birakilabilir. Fakat nikotinin cok guclu sekilde psikolojik bagimlilik yarattigi buyuk bir gercek. Beyindeki nikotinik asetilkolin reseptorlerine baglanmasiyla baslayan bu bela tekrar + kosullanma + davranissal aliskanlik ile muthis bir psikolojik bagimlilik yaratiyor.

Sigarayi biraktiktan yillar sonra bile asiri derecede icme istegi yasayan insanlar var.

Sağlığa zarar, cebe zarar, kokusu dert. İçmek için mantıklı sebep bulamıyorum.

Nikotin sayesinde anlık dopamin salgılanması dışında bir halta yaradığı yok ki uzun vadede bağımlısı olursun. Nikotinin sağladığı mutlulukta kısa süreli ve yalancı bir mutluluk.

Hem zararlı, hem pahalı. Bedava verseler içmem orası da ayrı konu. Arkadaşlarımın neredeyse hepsi içiyor diyebilirim hepsi de her karşılaştığımızda 1 dal uzatır. Mantıklı bir açıklaması olmadığı için içmiyorum halimden de çok memnunum.

Sağlığa zarar, cebe zarar, kokusu dert. İçmek için mantıklı sebep bulamıyorum.

Nikotin sayesinde anlık dopamin salgılanması dışında bir halta yaradığı yok ki uzun vadede bağımlısı olursun. Nikotinin sağladığı mutlulukta kısa süreli ve yalancı bir mutluluk.
Nikotinin verdigi anlik rahatlatici etki yaniltiyor insanlari. Beyin buna alisiyor, sen sigara icmeyi birakinca beyin "bir seyler eksik" diyor ve stres seviyesi artiyor. Daha sonra bu kisi sigarayi ictiginde beyin "hah, simdi eksik olan sey geldi." diyor ve rahatliyor. Sonra da "Bak iste demek ki benim stresimi azaltan sey sigaraymis" diyor.

Bu trajikomik kisir dongu, sigaranin bagimli etme sebeplerinden biri.

"Neden sigara içiyorsunuz?" sorusu sorulduğuna göre, bu konuyu da ben açmış olayım. İçmemiş olan forumdaşlar, selam olsun onlara. İradenizi bu kadar sağlam tutan nedir?
Bilgisayar/Teknoloji bağımlılığı. Evet her ne kadar kulağa garip gelse de tüketmeme etkenlerinden birisi benim için. Çünkü hayatın stresini oyunlar ile birlikte atmama yardımcı oluyor.

@pesimist34, masturbasyon bagimliligi acisindan bakarsak evet bir acidan benziyorlar birbirlerine. Zaten bircok bagimlilik birbirine benziyor. Ikisi de dopamin salinimini anlik artiriyor, beynin bu davranisi tekrar yap ogrenme mekanizmasini calistiriyor, stres ve olumsuz duygulari gecici olarak azaltabiliyor, cevresel ipuclariyla kosullanabiliyor. Fakat aralarinda onemli farklar var.

Masturbasyon dogal bir biyolojik davranis iken, nikotin psikoaktif bir madde. Bu yuzden etkileri tamamen ayni olmuyor. Sigaradaki nikotin, az onceki mesajimda bahsettigim gibi nikotinik asetilkolin reseptorlerine baglaniyor. Bu reseptorlerin uyarilmasi dopamini, noradrenalini artirir. Dikkati yukseltir. Yoksunluk mekanizmasi olusturur.

Masturbasyonda disaridan bir madde alinmaz. Odul sistemi cinsel uyarilma, beklenti, orgazm sirasinda dogal yollarla aktive olur.

Bu cok daha detayli bir konu ancak daha fazla uzatarak konuyu kirletmeyeyim.