Oltran

Üstün
Makaleler
11
Şimdi arkadaşlar zevkler ve renkler demeyin bana. Yeni müziklerin çoğu berbat ötesi biliyorsunuz. İçinde safi, aldatmanın güzellemesi, kalça, bebek, araba, seks açlığı gibi konular işleniyor. Bunlar da aptal ergenlerin ağzını sulandırıyor tabiri caizse. Neden böyle?

Yahu bu memleketten bir Barış Manço, Cem Karaca geçti daha niceleri. Nasıl böyle bir zevk ortaya çıktı? Yurt dışında durum nasıl bilmiyorum ama ben kendi ülkem için konuşuyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
ABD özentiliği. Hangi şarkıyı açsan illaki ABD ya da başka ülkelerde orijinallerini duymak mümkün. Yeni sanatçılar üretmekten ziyade, üretilmişe konma üzerinde çalışmalar yapıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Her dönem çıkan müziklerin çoğu çöptür ki, eskiden arabesk lağımı vardı şimd rap lağımı var.

İnsanlar "aptallaştırılmaya" çalışılıyor, "düşünmek" tamamen yok edilmeye çalışılıyor. Hal böyle olunca sistemin insanları istediği gibi yönlendirebilmesi/kullanabilmesi mümkün.

Arz-talep meselesinin yanında bir de paragözlük yatıyor. Bu da özgünlüğü ve üreticiliği bitiren yegane durum oluyor. Ben bu durum yüzünden Rap türünden iyice uzaklaştım. Bir aralar ben de dinlerdim ve severdim ama bir noktadan sonra işin o kadar çok suyu çıktı ki, en sonunda "kanser" denilebilecek seviyeye geldi. Benim dinleyene bir saygısızlığım olmaz ama insanımız bunu seviyor maalesef.

İmkanlar kolaylaştı ve insanların talepleri değişti. Eski kayıtlarda hep bir mükemmelliyetçi tutum vardır. En kötü, albümün yarısına uğraşırlardı. Modern çağda tüketim gitgide aşırı hızlandığından iyi eserlerin çıkması çok zor. Yani bir sanatçının iyi albüm ve single'lar yayınlaması için günümüzde en az 3 - 4 yıl ara vermesi lazım bence. Eskiden iyi gruplar ve solo sanatçılar Max 1- 2 yıl ara vererek albüm, single çıkarırdı ve genel olarak başarılı olurlardı.

İnsanların yaşamadıkları hayatı anlatmaları gerçekten aşırı garibime gidiyor. Cem Yılmaz'ın bu konu hakkında çok güzel bir videosu vardı. Bulabilirsem koyacağım alta.