Merhabalar arkadaşlar, bildiğiniz üzere Nintendo'nun resmî WFC sunucuları 2014 senesinde kapatıldı. Ancak kapatılmasına rağmen Wiimmfi topluluk sunucusu ile 2025'te bile bu konsolu kullanarak multiplayer oyun oynayabiliyoruz.

Bu rehberimde sizlere klon veya orijinal fark etmeksizin R4 ya da R4i kartlar kullanarak Nintendo DS cihazlarda Wi-Fi üzerinden (Nintendo WFC aracılığıyla) nasıl Wiimmfi sunucusunda multiplayer oynayabileceğinizi anlatacağım. Adım adım, anlaşılır ve görsellerle desteklenmiş şekilde ilerleyeceğim. Umarım işinize yarar bir rehber olur. Bu konuyla alakalı neredeyse hiçbir Türkçe kaynak bulamadığım için tamamen yabancı kaynaklardan edindiğim bilgileri derleyerek oluşturdum.

Bu işlem için microSD kart takabileceğiniz bir bilgisayar gerekmektedir.

Ben bu rehberi hazırlarken elimdeki Nintendo DS Lite ve klon R4i SDHC kartı üzerinden örneklendireceğim. Diğer modellerde ufak tefek farklar olabilir.

NOT: Eğer DS serisi (yani 2DS veya 3DS olmayan) bir cihaz kullanıyorsanız, elinizde WEP destekli bir modem/router bulunması gerekiyor çünkü Nintendo DS yalnızca WEP güvenlik protokolünü destekliyor, WPA veya WPA2 şifrelemeli ağlara bağlanamıyor.

Benim kullandığım modem WEP desteği sunmadığı için, TP-Link TL-WR702N model mini router’ı Access Point (AP) modunda kullanarak ayrı bir WEP ağı oluşturdum. Bu sayede Nintendo WFC’ye bağlanabildim. (Bu rehberde AP kullanarak WEP ağı oluşturmayı anlatmayacağım, bilmiyorsanız farklı kaynaklar kullanabilirsiniz.)

Dilerseniz şifresiz ağ da oluşturabilirsiniz ancak önermem çünkü bağlantı paket kaybı yaratarak sık sık kopabiliyor.

1. ADIM - YSMenu Kurulumu

- İlk olarak R4 kartınızın içindeki microSD karta YSMenu kurulumu yapıyoruz.

Patchlenmiş (Wiimmfi ile çalışacak şekilde düzenlenmiş) .nds dosyaları, orijinal R4 menüsüne göre YSMenu üzerinde çok daha stabil çalışıyor. Bu yüzden orijinal R4 firmware’i yerine YSMenu kullanmanızı tavsiye ederim.

Örnek olarak benim kullandığım kartla uyumlu paket şu:

Bu paket R4i SDHC (klon) kartımla sorunsuz çalıştı ancak her kart farklı olabileceği için sizdeki R4 modeliyle uyumlu olan YSMenu sürümünü bulmanız gerekebilir.

(İlerleyen kısımda oyun dosyalarını nasıl patchleyeceğinizi adım adım anlatacağım.)

- R4 kartınızda kullandığınız microSD kartı FAT32 olarak biçimlendiriyoruz. Ayırma boyutunu da aşağıdaki tabloya göre seçin.

1760435718175.webp

DİKKAT: 64 KB ayırma boyutu, oyunların yükleme süresini hızlandırsa da Nintendo DS cihazlarda stabil çalışmayabiliyor. Bu sebeple 32 KB'ın üstüne çıkmamanızı öneririm.

Ben DS Lite cihazımda 32 GB microSD kart kullandığım için 32 KB ayırma boyutu seçtim mesela.

İşi garantiye almak amacıyla biçimlendirme için Rufus kullanmanızı öneririm.

1760435912194.webp

- Ayırma Birimi Boyutu ayarını verdiğim tabloya göre seçtikten sonra diğer ayarları görseldeki gibi yapıp Başlat tuşuna basın.

1760435575394.webp

- İndirdiğiniz YSMenu dosyalarını microSD kartımızın kök dizinine atıyoruz, kurulum sonrasında son görünüm bu şekilde olacak.

- Oyunların .NDS ve .SAV dosyalarını Games klasörüne atıyoruz. Şimdi denemek için Nintendo DS cihazımıza geçip R4 kartımızı çalıştırıyoruz.

1760436397577.webp

Evet, oyunlarımız sorunsuz bir şekilde görünüyor.

2. ADIM - Wiimmfi için .NDS dosyasını patchleme

İlk adımı başarılı şekilde tamamladıktan sonra şimdi sıra ikinci adımda yani patch işleminde.

- Öncelikle WFC Patcher isimli yazılımı aşağıdaki linkten bilgisayarımıza yüklüyoruz.

- Arşivi ayıklıyoruz ve klasörü açıyoruz.

- Ardından, patchlenecek olan oyun ROM'unu (.NDS), WFC Patcher klasörüne atıyoruz.

- Aşağıdaki GIF'te gördüğünüz gibi ROM (.NDS) dosyasını WfcPatcher.exe'ye sürüklüyoruz. Sonrasında bir CMD ekranı geliyor ve ardından sonunda "(NoSSL)" bulunan bir ROM dosyası veriyor. Bu dosya, patchlenen oyun dosyasıdır.

Adsız video ‐ Clipchamp ile yapıldı.gif

- Patchlenmiş oyun dosyasını, microSD kartımızdaki Games klasörüne atıyoruz. Dosya adını istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.

Örnek olarak GIF'teki patchlenmiş Mario Kart ROM dosyasını bu linkten indirebilirsiniz.

3. ADIM - Wi-Fi bağlantısı ve Wiimmfi DNS ayarlama
Artık bilgisayardaki işimiz bitti, geri kalan işleri Nintendo DS cihazımızdan yapacağız.

- İlk olarak WFC destekli herhangi bir oyuna girmeniz gerekli çünkü Nintendo'nun kendi ana ekranında maalesef ki WFC ayarı yapılamıyor. Bu işlem için Mario Kart oyununu kullanacağım.

Aşağıdaki sürprizbozana basarak görsellerden yardım alabilirsiniz.

1760437750366.webp

- Oyunun ana ekranından Nintendo WFC seçeneğine basıyoruz.

1760437771870.webp

- Ardından Nintendo WFC Settings'e giriyoruz.

1760437789918.webp

- WFC ayarları menüsü açıldı, buradan mavi tuşa basıyoruz.

1760437885636.webp

- Ben önceden bağlantı ayarlarını yaptığım için Connection 1 ve 2 kısmı Ready olarak görünüyor ancak sizde None olarak görünmesi lazım, 1, 2 veya 3 arasından istediğimizi seçiyoruz.

1760438054458.webp

- Search for an Access Point seçeneğine basıyoruz.

1760438150626.webp

- Çevrenizdeki Wi-Fi ağlarını tarayıp listeleyecektir. Bağlanılabilir olanların sağında kırmızı bir kilit simgesi olur, mesela görseldeki FGD_WEP gibi. Ağımızı seçiyoruz.

1760438260427.webp

- Ağımızın şifresini giriyoruz ve OK tuşuna basıyoruz. Kısa süreli bir bağlantı testi yapacak, eğer ekranda "Connection Successful" yazarsa başarılı olmuş demektir :)

Buradan sonrası önemli olduğu için sürprizbozanın dışında anlatmaya devam edeceğim.

- Bağlantı ayarları sekmesinde aşağıya inince bizi "Auto Obtain DNS" diye bir ayar karşılayacak, bu ayarı "No" olarak değiştireceğiz.

- Ardından 2 tane DNS girme sekmesinin kilidi açılacak ve bu boşluklara sırasıyla şu değerleri gireceğiz:

Kod:
Primary DNS: 95.217.77.181
Secondary DNS: 1.1.1.1

Verdiğim Primary DNS adresi 2025 itibarıyla güncel Wiimmfi DNS adresidir. Kaynak: https://wiimmfi.de/patcher/dnspatch
Secondary DNS ise Cloudflare DNS adresidir.

1760438712529.webp

Dilerseniz DNS ayarları sonrasında tekrardan üstteki seçeneği kullanarak Test Connection tuşuyla bağlantı testi yapabilirsiniz.

İşlemler bu kadardı. 3 ana adımda özetlemiş oldum anlaşılır bir biçimde. Şimdi dilerseniz gelin bir el oynamayı deneyelim :)

1760439119588.webp

Gördüğünüz gibi, dünyanın her bir yanından oyuncular ile oynayabiliyorum artık 😎

Son olarak da ek bir bilgi vermek istiyorum. Eğer Wiimmfi sunucularında hangi oyunda ne kadar oyuncunun anlık olarak aktif olduğunu merak ediyorsanız aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

Bugünlük benden bu kadar, takıldığınız yer olursa lütfen konuya mesaj olarak yazın veya yeni konu açıp beni etiketleyin, yardımcı olmaya çalışacağım. Sağlıcakla kalın.

Son düzenleme:
İzmir'e yolunuz düşerse yazabilirsiniz hem tanışmış oluruz, kullanıyorsanız bir içki yoksa da çay ısmarlarım başlığınız çok faydalı oldu, hem de bi' pazar yaparız hocam :)

Sizinle tanışmak isterim.
İzmir'e pek yolumun düşeceğini sanmıyorum ama düşerse yazarım 🙂

Hayırlı olsun, birinin bile işine yaramış olması mutlu etti beni açıkçası. İyi oyunlar dilerim 😎