Forest6

Gelişen
Normal bir bilgisayar kullanıcısı derken yani bilgisayarı herhangi bir iş amaçlı kullanmayan ve oyun+internette gezinme+günlük not alma işler gibi amaçlarla kullanan bir kullanıcının CMD, Terminal, PowerShell ile işi olur mu? Format atmayı, Windows 11'i kullanmayı falan iyi biliyorum ama yazılım ile hiç alakam yok.

Mesela CMD'yi güvenlik bölümünde görmüştüm galiba "net user" komutu ile bilgisayarda biri var mı falan diye bakıyorum. Bir de Windows 11 anahtarımın son 5 hanesini falan gösteren bir kod vardı. "sysdm. CPL" diye bir şey ile kullanıcı profili falan bakıyorum.

Sonuç olarak bu söylediğim şeyleri çoğunlukla yazılımcılar mı kullanıyor? Normal bir kullanıcı için bilgisayarda ne gibi bir sorun olursa bu dediğim şeyler lazım olur? Mesela temiz bir format atıyorum sonra bütün güncelleştirmeleri yapıyorum ve Windows 11 ayarlarını kendime göre ayarlıyorum bu kadar. Bir de CMD'de dediğim şeyler için bakıyorum o kadar.

Elbette olacak. MAS kullanırsanız Windows/Office ürünleri etkinleştirirken şunu bile kullanıyorsunuz:

Bash:
irm https://get.activated.win | iex

Veya Visual C++ yüklerken bile CMD'de .bat dosyası çalıştırıyorsunuz CMD üzerinden.

Onun haricinde geliştirici değilseniz çok kullanmanıza gerek yoktur.

Ayrıca CMD ile arayüzü olmayan programları çalıştırabilirsin.

CMD'ye programı sürükleyip bırak (olduğu konumu yazdıracak) sonra argümanlarını yaz gönder. Genelde --help kullanılır.

Veya
Python çalıştırmak için.
Python yaz Python uygulamasını sürükle.

Bunu şuna benzetebiliriz. Her ne kadar teknolojik aletler gelişse de biz kazma küreğe ihtiyaç duyarız. Kazma kürek de komut istemi oluyor bir yerde. Bazen Windows'ta da buna ihtiyaç duyabiliyorsun. Örneğin bir disk sıfırlarken veya disk bölümünü değiştirirken gibi.

Elbette olacak. Mas kullanırsanız Windows/Office ürünleri etkinleştirirken şunu bile kullanıyorsunuz:

Bash:
irm https://get.activated.win | iex

Veya Visual C++ yüklerken bile CMD'de .bat dosyası çalıştırıyorsunuz CMD üzerinden.

Onun haricinde geliştirici değilseniz çok kullanmanıza gerek yoktur.

Buna gerek yok yapay zeka ile 2 tane dijital lisans etkinleştirme Serial'i aldım. Çalışan keylerdi çoğu çalışmadı tabii.

Tamamdır anladım teşekkürler.

O zaman bir sorun olmadıkça ellemeye gerek yok bunları. Yani benim kullanım tarzıma göre neredeyse hiç işim olmadı şimdiye kadar. Sadece konuda bahsettiğim 1-2 ayarı bakıyorum CMD'den.

Bunları şunun için sordum. Acaba formattan sonra bu programlarda herhangi bir ayar yapmaya gerek var mı? Formatı atıyorum, güncelleştirmeleri yapıyorum ve gerekli sürücüleri kuruyorum, Windows 11'i kendime göre ayarlıyorum. Ama bu programlar ile ilgili de bir ayar yapmak lazım olur mu acaba diye sordum.

Windows'un grafiksel arayüzü standart bir kullanıcıyı komut satırına mecbur etmiyor.

Program kurarken bile .exe'ye tıklayıp, next next next diyerek bitirebiliyorsun. Herhangi bir kullanıcının da sistemden beklentisi tam olarak bu. Bir de donanımının desteklenmesi. Windows bu ikisini harika başardığı için seviliyor.