Detaylar
Kim cevapladı?9700x iyi gider diye düşünüyorum.
Esas kart 4090 gücündeyse (zaten 4090 gücünde değil orası ayrı) VRAM yetersiz demen lazım. 4090 gücünde kartı alıp VRAM sebebiyle 4kda full RT ile oynayamadıktan sonra o gücün ne anlamı var?4090 gücündeki 5070 de 12 GB VRAM varsa kimse 12 GB VRAM yetersiz en az 16 lazım demesin. Yetersiz olan VRAM değil kartınızın gücüdür. Ayrıca bu fiyatlar globelde uygun fakat ülkemizde böyle uygun olacağını sanmıyorum.
Son düzenleme:
Vemoxis
Uzman
Hocam 12 koydularsa bir yolunu bulmuşlar demek ki 12 nin yetmesini sağlayacak. Göreceğiz bakalım. Bu DLSS teknolojisine çok sırt dayadilar. Kartların esas güçlerini bilmiyor kimse.Esas kart 4090 gücündeyse (zaten 4090 gücünde değil orası da ayrı) VRAM yetersiz demen lazım. 4090 gücünde kartı alıp VRAM sebebiyle 4kda full RT ile oynayamadıktan sonra o gücün ne anlamı var?
- Makaleler
- 3
Bak guzel kardesim. Dusun ki cok guclu bir motorun var ve bununla bir tir yapiyorsun ama bu tira kamyonet buyuklugunde dorse bagliyorsun. Anladin mi?4090 gücündeki 5070 de 12 GB VRAM varsa kimse 12 GB VRAM yetersiz en az 16 lazım demesin. Yetersiz olan VRAM değil kartınızın gücüdür. Ayrıca bu fiyatlar globelde uygun fakat ülkemizde böyle uygun olacağını sanmıyorum.
4090 gucune zaten yazilimla cikan bir kart, burasi ayri ama VRAM yetmediginde de o gucu verimli kullanamazsin. Depolamada yer kalmadiginda silip yenilerini yuklerken, uzerine yazarken FPS droplari yasayacaksin. Kafani arkaya cevirdiginde FPS anlik olarak dusecek ve baktigin yeri yazacak.
Onemli olan kartin gucu olsaydi GoW Ragnarok'a 4GB VRAM kilidi koymazlardi cunku bazi kartlarin gucu yeterliydi. 5070'e de 8GB koyar fiyattan duser satarlardi 12GB yerine.
4060 Ti 8 ve 16GB farki FPS droplariydi. %1 ve minimum FPS degerlerine bakarsan aralarinda daglar kadar fark vardi. Stabilite farki vardi.Hocam 12 koydularsa bir yolunu bulmuşlar demek ki 12 nin yetmesini sağlayacak. Göreceğiz bakalım. Bu DLSS teknolojisine çok sırt dayadilar. Kartların esas güçlerini bilmiyor kimse.
Klasik Nvidia. Ti Super ile kartların VRAM'ı ve fiyatını artırıp geçer. Canı ne zaman isterse o zaman yapar. Beyefendiler tekel olunca popoları kalktı. RTX 5090'nın fiyatı, EU veya ABD için bile uçuk...
Bak guzel kardesim. Dusun ki cok guclu bir motorun var ve bununla bir tir yapiyorsun ama bu tira kamyonet buyuklugunde dorse bagliyorsun. Anladin mi?
4090 gucune zaten yazilimla cikan bir kart, burasi ayri ama VRAM yetmediginde de o gucu verimli kullanamazsin. Depolamada yer kalmadiginda silip yenilerini yuklerken, uzerine yazarken FPS droplari yasayacaksin. Kafani arkaya cevirdiginde FPS anlik olarak dusecek ve baktigin yeri yazacak.
Onemli olan kartin gucu olsaydi GoW Ragnarok'a 4 GB VRAM kilidi koymazlardi cunku bazi kartlarin gucu yeterliydi. 8 GB koyar fiyattan duser satarlardi 12 GB yerine.
VRAM'i boşuna dert ediyorsunuz. 6600XT ile tlou part 1 ultraya çektiğimde 11GB VRAM istediğini gördüm. 7600XT performansına baktım VRAM'den ötürümü diye yok yani aman aman bir fark göremedim. Grafik ayarlarını yüksek yapınca 60 FPS üstü alıyordum. Ayrıca RE4 remake tabiri caizse hayvan gibi VRAM istiyor. VRAM kısmı kırmızı olmasına rağmen hiçbir sorun yaşamadım. FPS kaybı illaki oluyor bu arada. Hatta yüksek VRAM ile daha smooth bir deneyim elde ediyorsunuz. Yalnız drop vs oyunların %95'inde olmuyor. VRAM yeterli demiyorum ama kas gücü çok daha önemli burada. VRAM önemli olsaydı 3070 ve 3070 Ti gibi kartlar 3060 ve 4060 Ti'yi tokatlamazdı.
Ayrıca DLSS açarsan hiçbir oyunda sorun yaşamazsın. Veya 1-2 tane ayarı düşür yine sorun yaşaman mümkün değil. Şu saatten sonra RX9000 serisinin yüzüne bakmam. Arada çağ farkı var bir kere. AMD taş devrinde kalmıştı bu zamana kadar. Kendisi de anladı ki hem üst segmentten çekildi hem de FSR 4.0'ı donanım tabanlı yaptı.
Kartın hedeflediği segment belli, zaten kimsenin gidip 4k için 5070 alacağını sanmıyorum ama Nvidia yine "AI halledecek" diye $15-20'lık VRAM'den kısmış. VRAM kullanımını azaltan teknoloji dediler ama gösterdikleri kadarıyla 12gb vram'i olan bir kartı kurtaracak bir şey gibi pek durmuyordu. Gördüğüm tek bir slayt vardı onda da 4090 ve neural textures ile vram kullanımı azaltan 5090 arasında 400mb VRAM farkı vardı.Hocam 12 koydularsa bir yolunu bulmuşlar demek ki 12 nin yetmesini sağlayacak. Göreceğiz bakalım. Bu DLSS teknolojisine çok sırt dayadilar. Kartların esas güçlerini bilmiyor kimse.
VRAM sıkıntı yaratırsa zaten avg değil daha çok %1 fpslerde görürsünüz. 6600xt ve 7600xt genel olarak düşük segment F/P kartlar ki özellike 6600xt'nin vram'i çıktığı zaman için fazlasıyla yeterliydi. Şimdi Şubat sonunda 5070 alan adam bu neural texture compression harikalar yaratmazsa 1-2 yıl sonra full RT için aldığı kartla belki de RT açamaz hale gelecek. Adamların yeni tanıttığı teknoloji bile VRAM kullanımını arttıran FG'ın gelişmiş hali. 3070ti mesela VRAM sebebiyle hiç iyi yaşlanmadı, Nvidia 3070ti'ı sadece ekstra 2gb vram ile çıkarsaydı bile kart şuan 2kda krallar gibi giderdi. Şahsen bu yüzden 5000 serisinde en çok 5070ti ilgimi çekti, 5070 ve 5080'in en başta olması gereken hallerini yüksek ihtimalle yükseltmiş VRAM'ler ile super serisinde getirecekler.VRAM'i boşuna dert ediyorsunuz. 6600XT ile tlou part 1 ultraya çektiğimde 11GB VRAM istediğini gördüm. 7600XT performansına baktım VRAM'den ötürümü diye yok yani aman aman bir fark göremedim. Grafik ayarlarını yüksek yapınca 60 FPS üstü alıyordum. Ayrıca RE4 remake tabiri caizse hayvan gibi VRAM istiyor. VRAM kısmı kırmızı olmasına rağmen hiçbir sorun yaşamadım. FPS kaybı illaki oluyor bu arada. Hatta yüksek VRAM ile daha smooth bir deneyim elde ediyorsunuz. Yalnız drop vs oyunların %95'inde olmuyor. VRAM yeterli demiyorum ama kas gücü çok daha önemli burada. VRAM önemli olsaydı 3070 ve 3070 Ti gibi kartlar 3060 ve 4060 Ti'yi tokatlamazdı.
Ayrıca DLSS açarsan hiçbir oyunda sorun yaşamazsın. Veya 1-2 tane ayarı düşür yine sorun yaşaman mümkün değil. Şu saatten sonra RX9000 serisinin yüzüne bakmam. Arada çağ farkı var bir kere. AMD taş devrinde kalmıştı bu zamana kadar. Kendisi de anladı ki hem üst segmentten çekildi hem de FSR 4.0'ı donanım tabanlı yaptı.
Son düzenleme:
VRAM sıkıntı yaratırsa zaten AVG değil daha çok %1 fpslerde görürsünüz. 6600XT ve 7600XT genel olarak düşük segment F/P kartlar ki özellike 6600XT'nin VRAM'i çıktığı zaman için fazlasıyla yeterliydi. Şimdi şubat sonunda 5070 alan adam bu neural texture compression harikalar yaratmazsa 1-2 yıl sonra Full RT için aldığı kartla belki de RT açamaz hale gelecek. Adamların yeni tanıttığı teknoloji bile VRAM kullanımını arttıran Fg'ın gelişmiş hali. 3070 Ti mesela VRAM sebebiyle hiç iyi yaşlanmadı, NVIDIA 3070 Ti'ı sadece ekstra 2 GB VRAM ile çıkarsaydı bile kart şu an 2K'da krallar gibi giderdi. Şahsen bu yüzden 5000 serisinde en çok 5070 Ti ilgimi çekti, 5070 ve 5080'in en başta olması gereken hallerini yüksek ihtimalle yükseltmiş VRAM'ler ile super serisinde getirecekler.
Tamam işte bende diyorum ki drop yaşamadım. Gayet de akıcıydı. Hissedilebilir seviyede düşüş olmuyor. 7600XT ve 6600XT 1080p kartı olduğu için 8 GB VRAM sorun yaratmıyor. 4070 ve 5070 gibi kartlarda 1440p kartı olduğu için 12 GB VRAM sorun olmayacak. 4070 Ti ile 4070 Ti super arasında 7-8 FPS fark var. Aralarında CUDA çekirdeği ve 256bit veri yolu gibi farklar olmasına rağmen hem de. Bunun içinde %1 FPS gibi değerlerde dahil. Ekstrem senaryolar hariç %1 FPS dipleri görmüyor. E sporcu değilseniz fark etmiyorsunuz. Umarım anlatabilmişimdir.