Qilin

Yetkin
Merhaba.

Temel Bilim okumak isteyen birisiyim. OBP kırıldığı için kendi şehrimde dışında Sivas veya Niğde gibi yerler geliyor ama gitmek istemiyorum haliyle. Normalde kafamda olan, kendi şehrimde okurken çalışmaktı; ayarlamıştım da kendimi ama olmadı. Lisans fizik üstüne, Rusçam sayesinde Mephl veya Tomsk'ta şansımı denemek için para biriktirip gitmek istiyordum ama şu an ne yapacağımı bilemiyorum. Kafamda hiç yazmayıp işe girip 2 sene çalışmak var ve Rusya okul giderini öyle aradan çıkarabiliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam, hedefiniz fizik okumaksa, sırf bu yıl yerleşmek için istemediğiniz bir şehre gitmeyin. Çalışıp para biriktirirken Rusçanızı geliştirip kabul şartlarını araştırmanız daha mantıklı olabilir. Biraz geç başlamak, istemediğiniz yerde yıllar kaybetmekten iyidir.

Hocam, hedefiniz fizik okumaksa, sırf bu yıl yerleşmek için istemediğiniz bir şehre gitmeyin. Çalışıp para biriktirirken Rusçanızı geliştirip kabul şartlarını araştırmanız daha mantıklı olabilir. Biraz geç başlamak, istemediğiniz yerde yıllar kaybetmekten iyidir.
Hocam Rusçam gayet iyi. Dil konusunda sorun çekmiyorum ama ne yapacağımı bile bilemiyorum. En azından kendi şehrimde olsa koşa koşa giderdim ama daha önceden yerleştiğim yerde tansiyon hastası olduğumdan her gece kan gelmesine uyanıp durdum gittiğim aşırı dağlık bir yerdi hala düzgünce basamıyorum,bacağım bile günlük hayatta aşırı ağrıdığı oluyor sırf otururken. Oradan mı kalma bilmiyorum ama kalbim ağrıyor gibi hissediyorum. Gitmeme nedenim şehrin kendisi değil daha çok yaşadıklarım. Bir gece yüksek tansiyondan kalkıp çöl gibi yerin ortasında hayatımı kaybetmek istemiyorum.

Bence sıkıntıyı yanlış yerde arıyorsunuz. Bahsettiğiniz yerlere baktım ve örneğin Sivas 258 puan ile almış. Hadi diyelim OBP'niz 60'dı ve 30 puan kırıldı. Yine 300 puan barajına bile erişemiyorsunuz. Zaten bu tür yerlerde okuyacağınız fizik bölümünün size hiçbir faydası olmazdı. Bu OBP çok önemli hikayesi iyi sıralamalarda etki ediyor. Çünkü adamlar yapabildikleri bütün soruları yapmış durumda olduğu için fark yaratan etken oluyor. Sizin durumunuzda ise bu bahaneden öteye geçemez maalesef ki.

Bence hedef ve ideallerinizi düzgün bir şekilde tartıp istediğiniz şeyi gerçekten isteyip istemediğinizi, onun için yeterince çaba gösterip göstermediğinizi tartmanızı öneririm. Çünkü sınav sonucunuz bunu yapmadığınızı gösteriyor bana.

Tavsiyem ise eğer askerlik sıkıntınız olmayacak ise oturup adam gibi sınava hazırlanıp iyi bir fizik bölümü kazanmanız olur.

Yurtdışı YL konusunda ise özellikle temel bilim okuyacaksanız size yediğinizden içtiğinize burs verilmediği sürece Rusya vb. ülkelere gitmenizi önermem.

Bence sıkıntıyı yanlış yerde arıyorsunuz. Bahsettiğiniz yerlere baktım ve örneğin Sivas 258 puan ile almış. Hadi diyelim OBP'niz 60'dı ve 30 puan kırıldı. Yine 300 puan barajına bile erişemiyorsunuz. Zaten bu tür yerlerde okuyacağınız fizik bölümünün size hiçbir faydası olmazdı. Bu OBP çok önemli hikayesi iyi sıralamalarda etki ediyor. Çünkü adamlar yapabildikleri bütün soruları yapmış durumda olduğu için fark yaratan etken oluyor. Sizin durumunuzda ise bu bahaneden öteye geçemez maalesef ki.

Bence hedef ve ideallerinizi düzgün bir şekilde tartıp istediğiniz şeyi gerçekten isteyip istemediğinizi, onun için yeterince çaba gösterip göstermediğinizi tartmanızı öneririm. Çünkü sınav sonucunuz bunu yapmadığınızı gösteriyor bana.

Tavsiyem ise eğer askerlik sıkıntınız olmayacak ise oturup adam gibi sınava hazırlanıp iyi bir fizik bölümü kazanmanız olur.

Yurtdışı YL konusunda ise özellikle temel bilim okuyacaksanız size yediğinizden içtiğinize burs verilmediği sürece Rusya vb. ülkelere gitmenizi önermem.
Hocam obp 60 değil 70 ki önemli değil kaç olduğu. Harika bir öğretim hayatım olduğunu iddia etmiyorum ki beni neredeyse 200kdan fazla attı. Sınavdan önce denemelerde ayt kimya,fizik neredeyse full geliyordu. Sınava aşırı stresli girdim ki normalde yaptığım netleri yapamadım. Amacım kendime bahane üretmek değil ya da size laf yetiştirmek değil. Sınavda ne yaptığımı bile zar zor hatırlıyorum. Kimyaya geldiğimde de zaten stresten ne yapacağımı şaşırdım ve zamanım az olduğu içinde boş bırakmak zorunda kaldım fullediğim bir dersi. Rusyaya gitme amacım özentilik veya hayranlık değil eldeki imkanlar dolayısıyla gidebileceğim ve nükleer hedeflediğim için orayı seçtim. Ailemde illa yakın şehirlerde oku gibi bir söylemde olduğu için sivas niğde üzerinden yorum yaptım.

Hocam OBP 60 değil 70 ki önemli değil kaç olduğu. Harika bir öğretim hayatım olduğunu iddia etmiyorum ki beni neredeyse 200kdan fazla attı. Sınavdan önce denemelerde AYT kimya, fizik neredeyse Full geliyordu. Sınava aşırı stresli girdim ki normalde yaptığım netleri yapamadım. Amacım kendime bahane üretmek değil ya da size laf yetiştirmek değil. Sınavda ne yaptığımı bile zar zor hatırlıyorum. Kimyaya geldiğimde de zaten stresten ne yapacağımı şaşırdım ve zamanım az olduğu içinde boş bırakmak zorunda kaldım fullediğim bir dersi. Rusya'ya gitme amacım özentilik veya hayranlık değil eldeki imkanlar dolayısıyla gidebileceğim ve nükleer hedeflediğim için orayı seçtim.

OBP derken sınavınıza eklenen puandan bahsetmek istedim. Ayrıca dediğiniz stres gibi olaylar yine farklı bir noktada bahaneye giriyor çünkü bu 2. sınavınızmış. Hadi bunu da geçelim sene içinde kendinizi test edebileceğiniz, sınav antrenmanı yapabileceğiniz ve çoğu öğrencinin faydalandığı milli savunma, KPSS gibi alternatif sınavlarda vardı. AYT fizik ve AYT Kimya'yı neredeyse fullediğini iddia eden birisinin bahsi geçen sıralamaları yapması için Aşkı Memnu'daki Nihal Ziyagil olması lazım. Bence siz sene boyunca kendinizi yanıltmışsınız o kadar ki çoğu öğrencinin en büyük hatası da bu. TYT'de bahsettiğinizin yarı performansını gösterseydiniz bile yaptığınız sıralamadan iyi yapardınız.

Ben burada sizi suçlamak, yargılamak istemiyorum. Sadece bir şeyi istemenin sadece istemek ile olmayacağını, çaba ve fedakarlık gerektirdiğini söylüyorum. Örneğin böyle bir idealiniz varsa 4 senede 70 ortalama yapmanız, devamında 2 senede sadece 600.000 gibi bir sıralama yapmanız. Her konuya "ama şöyle oldu bu böyleydi" diyerek bir sebep bulmaya çalışmanız falan siz kabul etmek istemeseniz dahi büyük göstergeler.

Sağlıksal sorunlarınızın olduğunu söylüyorsunuz ve kendinize üniversite olarak yıllık ortalama sıcaklığı 1(bir) derece olan sibirya üniversitesini seçmişsiniz. Hadi Moskova biraz daha iyi 7 derece istiyorsunuz... Bunun aileden uzak olma durumlarını vb. söylemiyorum zaten.

Daha fazla cevap vermeyeceğim o yüzden cevap vermeye çalışmanıza gerek yok, çünkü ölümüne bir savunma moduna geçmişsiniz. Klasik "ben hatasızım etrafımdaki herkes hatalı" zihniyeti. Sadece kendi içinizde, kimseye karşı savunma yapmayacağınız durumda acaba bu durum gerçekten böyle olabilir mi, hatalı olabilir miyim diye düşünmenizi öneririm. Çünkü sizin durumunuzda olup kendine ulaşılamaz veya gerçekten istenmeyen hedefler koyup kendine bir "amaç" yaratıp gerçeklerden kaçmaya çalışan yüzbinler hatta milyonlar var.

Son olarak 2 yıl çalışma planınızda da askerlik durumunu, ailenizin 2 sene içinde değişecek fikirleri ve vereceği tepkileri de düşünmenizi öneririm. En basiti aileniz yarın "bizim evimizde kalıyorsun, çalışıp para kazanıyorsun bir baltaya da sap olamadın bari 3 kuruş para ver" ya da daha kibarca "X masrafımız var oğlum/kızım bize destek çık" diyebilirler. Her şeyi göz önüne almanızı öneririm.

Başarılar, iyi şanslar.

OBP derken sınavınıza eklenen puandan bahsetmek istedim. Ayrıca dediğiniz stres gibi olaylar yine farklı bir noktada bahaneye giriyor çünkü bu 2. sınavınızmış. Hadi bunu da geçelim sene içinde kendinizi test edebileceğiniz, sınav antrenmanı yapabileceğiniz ve çoğu öğrencinin faydalandığı milli savunma, KPSS gibi alternatif sınavlarda vardı. AYT fizik ve AYT Kimya'yı neredeyse fullediğini iddia eden birisinin bahsi geçen sıralamaları yapması için Aşkı Memnu'daki Nihal Ziyagil olması lazım. Bence siz sene boyunca kendinizi yanıltmışsınız o kadar ki çoğu öğrencinin en büyük hatası da bu. TYT'de bahsettiğinizin yarı performansını gösterseydiniz bile yaptığınız sıralamadan iyi yapardınız.

Ben burada sizi suçlamak, yargılamak istemiyorum. Sadece bir şeyi istemenin sadece istemek ile olmayacağını, çaba ve fedakarlık gerektirdiğini söylüyorum. Örneğin böyle bir idealiniz varsa 4 senede 70 ortalama yapmanız, devamında 2 senede sadece 600.000 gibi bir sıralama yapmanız. Her konuya "ama şöyle oldu bu böyleydi" diyerek bir sebep bulmaya çalışmanız falan siz kabul etmek istemeseniz dahi büyük göstergeler.

Sağlıksal sorunlarınızın olduğunu söylüyorsunuz ve kendinize üniversite olarak yıllık ortalama sıcaklığı 1(bir) derece olan sibirya üniversitesini seçmişsiniz. Hadi Moskova biraz daha iyi 7 derece istiyorsunuz... Bunun aileden uzak olma durumlarını vb. söylemiyorum zaten.

Daha fazla cevap vermeyeceğim o yüzden cevap vermeye çalışmanıza gerek yok, çünkü ölümüne bir savunma moduna geçmişsiniz. Klasik "ben hatasızım etrafımdaki herkes hatalı" zihniyeti. Sadece kendi içinizde, kimseye karşı savunma yapmayacağınız durumda acaba bu durum gerçekten böyle olabilir mi, hatalı olabilir miyim diye düşünmenizi öneririm. Çünkü sizin durumunuzda olup kendine ulaşılamaz veya gerçekten istenmeyen hedefler koyup kendine bir "amaç" yaratıp gerçeklerden kaçmaya çalışan yüzbinler hatta milyonlar var.

Son olarak 2 yıl çalışma planınızda da askerlik durumunu, ailenizin 2 sene içinde değişecek fikirleri ve vereceği tepkileri de düşünmenizi öneririm. En basiti aileniz yarın "bizim evimizde kalıyorsun, çalışıp para kazanıyorsun bir baltaya da sap olamadın bari 3 kuruş para ver" ya da daha kibarca "X masrafımız var oğlum/kızım bize destek çık" diyebilirler. Her şeyi göz önüne almanızı öneririm.

Başarılar, iyi şanslar.
Hatalı olduğum yerler var evet ama geçti gitti değil mi? 600k yapmadım ben kafanızda beni nereye koydunuz bilemiyorum,ailemin nasıl bir aile olduğunu bildiğinizi zannetmiyorum. Ben kimseyi hatalı suçlu bulmuyorum kendim dışında. Geçen sene daha iyi bir sıralama yapıp kazandım zaten iyi bir üni zaten. Bölümün ve şehrin bana uygun olmadığını düşündüğüm için geri döndüm. Hakkımda her şeyi bilir gibi yorum yapmanız garip ve saçma. İsterseniz yanıt verin veya vermeyin basit bir forumda dönen mesajlaşmadan insanların hayatları,başarıları veya başarısılzıkları üzerinde bir rolümüz,rolünüz olmayacak. Kendimi kandırmak istesem neden çabalayıp bir şeyler için yırtanayım? Böyle oldu der odama çekilir günümü gün ederim ailemde bir şey demez olur biter. Hedefim başka bir şeyken neden kpss gireyim? Memur olmak isteyen birisi değilim. Ya okuduğunuzu anlamayan birisiniz yada kendi kafanızda başka bir dünyadasınız. Milli savunma sınavına girmem benim açımdan giden zamana denk çünkü tansiyon hastası olarak askeriyeye girmeyi denemek aptallık dışında bir şey değil. 2025 tytsini çıkmış olarak çözdüğümde 85 net yapmış birisiyim somut bir şey isterseniz ama yok sadece akıl vereceğim ayağına aşağılar şekilde konuşacaksanız konuşmayın. Rusya konusunda pozitifler rusçamdan dolayı ki trde şehir dışında okumamı istememelerinin nedeni gittiğim yerde neredeyse kalp krizi geçirdiğimi görmeleri ve endişe duymaları. Ha rusyaya nasıl pızitifler tam anlamıyla bilmiyorum. Sağlık sorunum beni ilgilendiriyor gideceğim yerleri değil. Yaşantımı yaşamadan sağlık durumum hakkında ve sağlık durumuma bağlı durumlar hakkında konuşmaya hakkınız yok.

Son düzenleme: