Picky

Uzman
Arkadaşlar OCCT programını indirdim, sistem bileşenlerini sırasıyla test etmek istiyorum ancak başlar başlamaz PSU testi hemen duruyor. Ayarlardan önlem olarak 90 dereceye gelince dur seçeneğini açtım. Teste başlar başlamaz anlık sıçrama olduğu için mi bilmiyorum 5. saniyede duruyor. Ne yapmalıyım? İşlemci sıcaklığında mı sorun var acaba? SSE seçip başlatıyorum (başka bir konuda öyle gördüm).

1769872002938.webp
1769872058230.webp

Verdiği puan, vermesi gereken puandan inanılmaz seviyede düşük. Kesinlikle bir anormal durum var. Soğutma sisteminin gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Puan dediğiniz CPU-Z Bench kısmındaki mavi değer ise o belli bir süre yüksekti daha sonra sıfırdan başlayıp tekrar yükseliyordu. Testin 3. dakikasında iken değer aşağıdaki gibiydi. Daha sağlıklı bir sonuç elde etmek adına başka testler de yapabilirim hocam ya da stres testinin tam şu dakikasında ss al derseniz öyle de yapabilirim.

1769875209061.webp

Soğutucu modeli nedir? BIOS üzerinden OC PBO veya benzer sıcaklığı arttıracak bir işlem yaptınız mı?
Lian Li HydroShift II LCD-C 360 CL. PBO açık, all cores -15 yapmıştım hocam. Ek olarak @Ayhan Dönmez hocamla ince RAM timing ayarları yapmıştık ama orada sorun olduğunu sanmıyorum. RAM Test Pro ile test ettim hata almadım hiç. Hatta droplar yaşadığım için daha sonra ayarları biraz daha gevşettik ancak neden drop yaşıyorum oyunlarda bilmiyorum. Örneğin masaüstünde iken başlatı açmak için klavyede Windows tuşuna basıyorum, başlat bile saniyelik takılarak, gecikmeli açılıyor.

Puan dediğiniz CPU-Z Bench kısmındaki mavi değer ise o belli bir süre yüksekti daha sonra sıfırdan başlayıp tekrar yükseliyordu. Testin 3. dakikasında iken değer aşağıdaki gibiydi.
Çok ciddi seviyede puan düşürmüş. 6000'e kadar bile düşmesi normal olurdu. Başta 8700 puan vermiş. Kesinlikle ısı sorunu olduğunu düşünüyorum.

Test esnasında normalde o değerin düşmemesi mi gerekiyor ya da makul seviyelere mi düşmesi gerekiyor en azından?
Genelde makul seviyelere düşer. 8700'den 6000'e kadar düşmesi normal karşılanabilir fakat 2000'e kadar düşmesi asla normal karşılanamaz. İşlemciden verim alamıyorsunuz. Macun ve soğutmayı gözden geçirmeniz için ısrar etme durumundayım.

Genelde makul seviyelere düşer. 8700'den 6000'e kadar düşmesi normal karşılanabilir fakat 2000'e kadar düşmesi asla normal karşılanamaz. İşlemciden verim alamıyorsunuz. Macun ve soğutmayı gözden geçirmeniz için ısrar etme durumundayım.
2000 bile değil hocam farklı bir ss almıştım orada 200'dü o değer. Yani ben bilmediğim için bunun normal bir şey olduğunu düşündüm. Bir süre belli bir değerde kalıp daha sonra sıfırlayıp baştan başlayıp yine ilk başladığı değerlere gelmesi gibi bir süreç gibi düşündüm.

İşlemcinin kendisinde bir sorun olup olmadığını anlayabilir miyim acaba?

Son düzenleme:
Puan dediğiniz CPU-Z bench kısmındaki mavi değer ise o belli bir süre yüksekti daha sonra sıfırdan başlayıp tekrar yükseliyordu. Testin 3. dakikasında iken değer aşağıdaki gibiydi. Daha sağlıklı bir sonuç elde etmek adına başka testler de yapabilirim hocam ya da stres testinin tam şu dakikasında SS al derseniz öyle de yapabilirim.

Eki Görüntüle 223224

Lian Li hydroshift II LCD-C 360 CL. PBO açık, all cores -15 yapmıştım hocam. Ek olarak @Ayhan Dönmez hocamla ince RAM timing ayarları yapmıştık ama orada sorun olduğunu sanmıyorum. RAM test Pro ile test ettim hata almadım hiç. Hatta droplar yaşadığım için daha sonra ayarları biraz daha gevşettik ancak neden drop yaşıyorum oyunlarda bilmiyorum. Örneğin masaüstünde iken başlatı açmak için klavyede Windows tuşuna basıyorum, başlat bile saniyelik takılarak, gecikmeli açılıyor.

Sıvı soğutucu pompasında arıza olabilir mi acaba? Elinizde varsa başka bir -kule tipi mümkünse- soğutucu denemeniz kesin sonuç verebilir.