Bence eğitim her daim önemlidir. Hiç kimse ders çalışmayı sevmez ki can dostum, ben sınıfın inekleri dışında (ki onlarda cidden anormal tipler laf aramızda) ders çalışmaya bayılanı görmedim.

Haklısınız hepiniz ama şu an salsam dersi vs gireceğim iştemin asgari ücret alacağım okul okursam 2-4sene okuyacağım bu senelerde bayağı bir masraf edecek ailem ve sonrası garanti değil.

İstek yoksa bir önce çalışma hayatına atıl. Ailenle konuş.

Son seçenek o gibi görünüyor onlarlada nasıl bir konuşma başlatacağım bilmiyorum kafam bu aralar bayağı bir karmaşık.

Sevmediğin bir şeyde zaten başarı gösteremeyeceksin muhtemelen. Kendine biraz süre ver. Baktın gerçekten olmuyor, o zaman oturur konuşursun. Hazır iş fırsatı varken elinde, kaçırma derim.

Olmadı birkaç ay daha dişimi sıkarım yeni seneye kadar yıl başında karar veririm.

Elimde meslek olsa ya da ticaret yapabilecek olsam anında bırakırdım ben.

Meslek varda babamın dükkanı olduğu için maaş vs olmayacaktır büyük ihtimal öyle giderim yanına bir şeyler verir gibisinden sanayide başka bir işe girsem net asgari veya üstü

Bence kafana yatan bir bolumu bitir olmazsa sanayide babanin yaninda calismaya devam edersin nasil olsa babanin dukkani kacan bir sey yok. Ancak su an henuz 18-19 yasinda oldugun icin hayatinla ilgili her seyi idrak edemiyor olma ihtimalin cok yuksek. Bugun bu sekilde dusunmen bundan 2-3 yil sonra farkli sekilde dusunmene engel degil. Babanla anlasamazsin, isi sevmezsin vs. artik sanayide calismak istemedigin zaman elinde secenegin olmaz. Ancak elinde koftiden olmamak kaydiyla bir diploman olursa en azindan yarin bir gun sanayide calismayacagim dedigin an baska alana yonelme sansin olur. Bir insani hayatindan en cok bezdiren durum bir seye mecbur olmasidir. Bu borc veya seceneksizlik sebebiyle bir is olabilir, menfaat sebebiyle bir kisi olabilir ama mecburiyet durumu en zorudur. Elinde secenegin olsun ondan sonra yoluna bakarsin.

Üniversite okuyunca bile iş garantisi yok, lise mezunlarını saymıyorum bile. Bu yüzden üniversiteyi okuman ve günümüz standartlarında bir genç olman şart. Sonrasında ister babanın yanında işi öğrenirsin istersen de okuduğun bölümle alakalı bir iş bulursun karar sana kalmış. Kısacası istesen de istemesen de üniversite okumalısın bence.

Babanızın, yazılım mühendisi ve polis ağabeylerinizden daha fazla para kazandığı aşikar bence. Tabii işler nasıl bilemeyiz ama düzenli müşteri olması bile yeterli. (ayrıca tanıdığım tüm sanayiciler deli gibi para kazanıyor...) Maddi açıdan bakarsak durum böyle. Tabii yazılım mühendisi kendisini geliştirdikçe senior seviyelerinde yine aşırı fazla paralar kazanabilir. Orası ayrı konu. Zaten ailedeki tüm kardeşler okumuş, bir tanesi okumayınca öyle darılma alınma falan olmaz hatta açık konuşayım bir kere daha okul masrafı, yurt/ev, yeme-içme parası karşılamayacağız diye rahata da erebilirler biraz. Yanlış anlamayın, elbette okutmak isterler hepinizin okuyup büyük adam olacağı günleri görmek onlar için büyük bir hazine ama işin gerçekleri de var tabii. Maddi masraftan kaçınmış oluyorlar bir nevi.

Şimdi herkesin ağzından düşmeyen "okumayıp sanayiye çırak gitseydim, ticaret yapsaydım vs. şu kadar zengin olurdum şu kadar param olurdu" gibi şeyler de artık klişe oldu tabii ama ülkede zorunlu eğitim 12 yıl. 12. doktor olmak istesen bir 6 yıl da oradan, 18 yıl. Hadi 20 de ona. 20 yılını veriyorsun. 20 yılın karşılığı ne? Anadolu çomarı bir köylüden dayak yiyorsun kendi çalıştığın hastanede :D. Ülkede zaten bir ton üniversite açıldı. Eskisi kadar değeri yok. Boğaziçi, Hacettepe, ODTÜ gibi yerlerde okumadığın sürece diplomanın da bir önemi yok. Zaten hevesin yokmuş çalışmaya. Oraların geleceğini de pek sanmıyorum.

Her şeyden önemlisi, elinin altında halihazırda bir iş var. Kendi iş yeriniz var. E önceden gidip yardım da ediyormuşsun. Yatkınlık var. Git babanın yanında çalış. Böyle bir fırsat herkesin eline geçmez. Bir süre sonra hoşuna gidecektir yanında bir çırak olması.

Ben bu hatayı yaptım. Elimde iş varken okumak istedim ve şu an son sınıfım. Edindiğim mesleki bilgi neredeyse sıfır. Meslekle ilgili birisi beni çağırsa gel şunu yap dese yapamam. Diyeceksiniz ki kendini geliştirmen lazımdı senin suçun. Evet haklısınız, bu konuda fazla konuşmaya gerek yok. Şahsen sıfırdan başlamak amacıyla yurt dışı düşünüyorum mezuniyetimden sonra. Orada çalışacağım.

Mükemmel anlatmışsın mükemmel konuşmuşsun benim içimde aileme söyleme korkusu var nasıl bir korku derseniz sizin de dediğiniz gibi okutmak istiyorlar okumak istemiyorum dersem acaba üzülürler mi darılırlar mı korkusu var. Sanayidede işler eskisi kadar fazla değil yani çok şükür varda millete para yok öyle söyleyeyim babamdada fıtık var malum işte ağır yanına gitsem şükür eder birisi yükünü hafifletir ama onlara konuyı nasıl açacağımı bilmiyorum.

Mükemmel anlatmışsın mükemmel konuşmuşsun benim içimde aileme söyleme korkusu var nasıl bir korku derseniz sizin de dediğiniz gibi okutmak istiyorlar okumak istemiyorum dersem acaba üzülürler mi darılırlar mı korkusu var. Sanayidede işler eskisi kadar fazla değil yani çok şükür varda millete para yok öyle söyleyeyim babamdada fıtık var malum işte ağır yanına gitsem şükür eder birisi yükünü hafifletir ama onlara konuyı nasıl açacağımı bilmiyorum.
İşte konuyu açma konusunda benim de tecrübem yok maalesef :) . O cesaret bende olsa yaklaşık 5 sene önce söylerdim.

Babanızın hoşuna gidecektir yanında olmanız. Önce isterseniz abinize söyleyin, onlar çıtlatsın konuyu biraz.

İşte konuyu açma konusunda benim de tecrübem yok maalesef :). O cesaret bende olsa yaklaşık 5 sene önce söylerdim.

Babanızın hoşuna gidecektir yanında olmanız. Önce isterseniz abinize söyleyin, onlar çıtlatsın konuyu biraz.

İkisi de başka şehirde abilerimin söylesem kendim söylerimde bilmiyorum.

Hocam çevrenizde bir MYO var mı? Sanayideki alana yakın alanlarda sertifika, ön lisans gibi eğitimler avantaj sağlayacaktır.