28197

Çalışkan
Konuya tıklayan kişiler birkaç dakikasını ayırıp okuyup akıl verebilir mi? Cidden zor durumdayım.

Merhaba arkadaşlar,

Şu an ilk mezun senemdeyim. Aklımı birkaç haftadır okulu bırakma konusu yiyip bitiriyor. Aileme falan da belli ettirmiyorum ama cidden ders çalışırken hiç mutlu değilim, netler de pek iç açıcı değil. Zaten bu sene de sınavda bir şey yapamazsam büyük ihtimal bir daha girmeyeceğim sınava.

Sizce şimdiden aile ile bu konuyu konuşup bir çözüme kavuşturmalı mıyım? Babam sanayici, yanında çalışan yok; önceden gidip yardım ediyordum kendisine. Bu sene sınava çalışıyorum diye o da tek çalışıyor. Bir abim yazılım mühendisi, bir abim polis; onlar okudu, okuyor ama bende istek yok. Sizce ne yapmalıyım? Akıl verirseniz sevinirim. Tüm içinizdekileri dökebilirsiniz. Samimi cevaplar ve doğru fikirler lazım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Herkes okul okuyacak diye bir kaide yok ancak bir güvencen olmadan da okulu bırakmak pek akıl karı değil. Bir diploman olduğunda en azından hayatını idame ettirecek bir uzmanlığın oluyor. Gider çalışırım, paramı kazanırım diye düşünüp okulu bırakmayı düşünüyorsan hayatın boyunca asgari ücretli ara eleman olma olasılığın da var. Sen bilirsin.

Ayrıca okul insana vizyon, terbiye, görgü kazandırır. Sırf bunun için bile kıymetli. Kim seve seve ders çalıştı ki?

Konuya tıklayan kişiler birkaç dakikasını ayırıp okuyup akıl verebilirmi cidden zor durumdayım...

Merhaba arkadaşlar,

Şu an ilk mezun senemdeyim. Aklımı birkaç haftadır okulu bırakma konusu yiyip bitiriyor. Aileme falan da belli ettirmiyorum ama cidden ders çalışırken hiç mutlu değilim, netler de pek iç açıcı değil. Zaten bu sene de sınavda bir şey yapamazsam büyük ihtimal bir daha girmeyeceğim sınava.

Sizce şimdiden aile ile bu konuyu konuşup bir çözüme kavuşturmalı mıyım? Babam sanayici, yanında çalışan yok; önceden gidip yardım ediyordum kendisine. Bu sene sınava çalışıyorum diye o da tek çalışıyor. Bir abim yazılım mühendisi, bir abim polis; onlar okudu, okuyor ama bende istek yok. Sizce ne yapmalıyım? Akıl verirseniz sevinirim. Tüm içinizdekileri dökebilirsiniz. Samimi cevaplar ve doğru fikirler lazım.
İstek yoksa bir önce çalışma hayatına atıl. Ailenle konuş.

Sevmediğin bir şeyde zaten başarı gösteremeyeceksin muhtemelen. Kendine biraz süre ver. Baktın gerçekten olmuyor, o zaman oturur konuşursun. Hazır iş fırsatı varken elinde, kaçırma derim.

Babanızın, yazılım mühendisi ve polis ağabeylerinizden daha fazla para kazandığı aşikar bence. Tabii işler nasıl bilemeyiz ama düzenli müşteri olması bile yeterli. (Ayrıca tanıdığım tüm sanayiciler deli gibi para kazanıyor...) Maddi açıdan bakarsak durum böyle. Tabii yazılım mühendisi kendisini geliştirdikçe senior seviyelerinde yine aşırı fazla paralar kazanabilir. Orası ayrı konu. Zaten ailedeki tüm kardeşler okumuş, bir tanesi okumayınca öyle darılma alınma falan olmaz hatta açık konuşayım bir kere daha okul masrafı, yurt/ev, yeme-içme parası karşılamayacağız diye rahata da erebilirler biraz. Yanlış anlamayın, elbette okutmak isterler hepinizin okuyup büyük adam olacağı günleri görmek onlar için büyük bir hazine ama işin gerçekleri de var tabii. Maddi masraftan kaçınmış oluyorlar bir nevi.

Şimdi herkesin ağzından düşmeyen ''okumayıp sanayiye çırak gitseydim, ticaret yapsaydım vs. şu kadar zengin olurdum şu kadar param olurdu'' gibi şeyler de artık klişe oldu tabii ama ülkede zorunlu eğitim 12 yıl. 12. Doktor olmak istesen bir 6 yıl da oradan, 18 yıl. Hadi 20 de ona. 20 yılını veriyorsun. 20 yılın karşılığı ne? Anadolu çomarı bir köylüden dayak yiyorsun kendi çalıştığın hastanede :D . Ülkede zaten bir ton üniversite açıldı. Eskisi kadar değeri yok. Boğaziçi, Hacettepe, ODTÜ gibi yerlerde okumadığın sürece diplomanın da bir önemi yok. Zaten hevesin yokmuş çalışmaya. Oraların geleceğini de pek sanmıyorum.

Her şeyden önemlisi, elinin altında halihazırda bir iş var. Kendi işyeriniz var. E önceden gidip yardım da ediyormuşsun. Yatkınlık var. Git babanın yanında çalış. Böyle bir fırsat herkesin eline geçmez. Bir süre sonra hoşuna gidecektir yanında bir çırak olması.

Ben bu hatayı yaptım. Elimde iş varken okumak istedim ve şuan son sınıfım. Edindiğim mesleki bilgi neredeyse sıfır. Meslekle ilgili birisi beni çağırsa gel şunu yap dese yapamam. Diyeceksiniz ki kendini geliştirmen lazımdı senin suçun. Evet haklısınız, bu konuda fazla konuşmaya gerek yok. Şahsen sıfırdan başlamak amacıyla yurtdışı düşünüyorum mezuniyetimden sonra. Orada çalışacağım.

Babanın yanına git mesleğin hazır herkes okuyacak diye bir şey yok, zaten içinden gelmiyorsa sene kaybı olur senin için.

Tam böyle düşünüyorum işte birkaç arkadaş ile konuştum dışarıda oturup onlarda diyor en azındna bu senede gir falan sınava 7.5 ay var bu zamanda çok daha farklı işlere atılıp bir şeyler yapılabilir bence.

Herkes okul okuyacak diye bir kaide yok ancak bir güvencen olmadan da okulu bırakmak pek akıl karı değil. Bir diploman olduğunda en azından hayatını idame ettirecek bir uzmanlığın oluyor. Gider çalışırım, paramı kazanırım diye düşünüp okulu bırakmayı düşünüyorsan hayatın boyunca asgari ücretli ara eleman olma olasılığın da var. Sen bilirsin.

Ayrıca okul insana vizyon, terbiye, görgü kazandırır. Sırf bunun için bile kıymetli. Kim seve seve ders çalıştı ki?

Vallahi haklısında olmuyor gibi yapamayacağım sanırım.