Koneko Toujou

Üstün
Yer
Cehennemin dibi
Claude codedan ban yedikten sonra local olarak AI kullanmaya karar verdim. Ollama üzerinden qwen 3.6 kuruyorum. Aklıma takılan soru ise şu oldu; bu yapay zekâ modeli benim ona verdiğim dosyalar harici sistemimde bir değişiklik yapma ya da dosya okuma eylemine girişebilir mi?

@madelyn

Son düzenleme:
MCP olmadan erişemez, ancak ollama'yı atıyorum bir Agent'a bağlarsanız skilleri dolayısıyla erişebilir. Ama indirdiğiniz modellerde prompt injection vs. varsa açıklardan faydalanıp bilgisayarınıza sızılabilir. Nereden model indirdiğinize dikkat edin.

MCP olmadan erişemez, ancak Ollama'yı atıyorum bir Agent'a bağlarsanız skilleri dolayısıyla erişebilir. Ama indirdiğiniz modellerde prompt injection vs. varsa açıklardan faydalanıp bilgisayarınıza sızılabilir. Nereden model indirdiğinize dikkat edin.

Herhangi bir agent a bağlamayacağım ve dümdüz ollama üzerinden indiriyorum.

1781208833685.webp

Yok erişemez o haliyle. Ollama'dan indirebilirsiniz ama dediğim virüs mıhabbeti mevcut, nereden ne indirdiğinize dikkat edin.

Başka herhangi bir risk var mı? Şu an tek aklıma gelen sistem dosyalarına sızmasıydı. Agent kurmayacağım için çok bir açık vermiyorum herhâlde.

Ben erişebilsin diye 3-4 gündür bir VSCode eklentisi "Vibe Codding" yaptırıyorum. :D

1781209208129.webp

@Cruslan haklı. MCP olmadan veya ek bir araç olmadan erişemez.

Bu arada sakın online modeller gibi performans beklemeyin.

Başka herhangi bir risk var mı? Şu an tek aklıma gelen sistem dosyalarına sızmasıydı. Agent kurmayacağım için çok bir açık vermiyorum herhâlde.
Yazma ve komut izni verilirse hata durumunda veri kaybı riskiniz var.

Ben erişebilsin diye 3-4 gündür bir VSCode eklentisi "Vibe Codding" yaptırıyorum. :D

Eki Görüntüle 256593

Modellerin içine birçok yerden sızdırma yapılabiliyor. Yeni olduğu için çok farkındalık yok. Dikkat etmek lazım. Orijinal API provider'leri kullanılmalı Gemini, Claude vs. kullanılıyorsa. Quantize modeller mutlaka düzgün kaynaklardan indirilmeli. Unsloth'un modellerini tavsiye ederim, aynı Quantizasyonda diğer modellerden daha az kayıpla modelleri işliyorlar.

Ben erişebilsin diye 3-4 gündür bir VS Code eklentisi "Vibe Codding" yaptırıyorum. :D

Eki Görüntüle 256593

Nasıl yani tam anlamadım. Verileri kaybedeyim bir şey olmaz zaten sanal kölem gibi kullanacağım.
Sistemimde çalıştığı için çok hızlı olmasını beklemiyorum zaten sorumu sorup Alt Tab atacağım. Arada bir kod yazdıracağım vs. . Claude gibi kodları hazırladıktan sonra indirme gibi bir özelliği var mıdır onu da merak ediyorum. Onda da bir açık olabilir mi?
Ayrıca mcp nedir? Öğretici videolarda agent kurmayı gösteriyorlardı onu geçtim de mcp yi hiç duymadım.
Sistemde R5 5600 RX 580 ve 40 GB RAM var. Çok hızlı çalıştırmasa da bana yetecek kadar çalıştırabilir bence.

Claude gibi kodları hazırladıktan sonra indirme gibi bir özelliği var mıdır onu da merak ediyorum. Onda da bir açık olabilir mi?
Ben direkt eklentiyle klasör erişimi verdim. Artık okuyup yazabiliyor. Ama genelde büyük istekleri çok hatalı yapıyor. Ama model ile alakası var, eklenti ile değil. Yine de eklentiye "AI'ye öğretme modu" gibi şeyler ekleyerek ve döngü düzeltmeleri mekanikleri yaparak sorunları aşmaya çalışıyorum.

Ayrıca mcp nedir? Öğretici videolarda agent kurmayı gösteriyorlardı onu geçtim de mcp yi hiç duymadım.
Şu anda ben de araştırıyorum MCP'yi. :D Bana sorma. :D

Sistemde R5 5600 RX 580 ve 40 GB RAM var. Çok hızlı çalıştırmasa da bana yetecek kadar çalıştırabilir bence.
Intel Ultra 9 275HX + RTX 4080 GPU + 64 GB RAM. Ben bu sistemde bile verimli çalışacak model bulamadım henüz. :')

Ben direkt eklentiyle klasör erişimi verdim. Artık okuyup yazabiliyor. Ama genelde büyük istekleri çok hatalı yapıyor. Ama model ile alakası var, eklenti ile değil. Yine de eklentiye "AI'ye öğretme modu" gibi şeyler ekleyerek ve döngü düzeltmeleri mekanikleri yaparak sorunları aşmaya çalışıyorum.

Şu anda ben de araştırıyorum MCP'yi. :D Bana sorma. :D

Intel Ultra 9 275HX + RTX 4080 GPU + 64 GB RAM. Ben bu sistemde bile verimli çalışacak model bulamadım henüz:')

Ben sistemden izole çalıştırmak istiyorum GPU passthrough da VRAM kaybı ve CPU çekirdek kaybı olmasa sanal makinede kullanacağım neredeyse. İlerleyen dönemde Binance API verip borsa takibi vs. yapmasını isteyeceğim zaten. Öyle çok büyük projem yok daha önceden de yaptığım checklist, Chrome eklentisi vs. var.
@Cruslan kısaca açıklayabilir belki. Hocam MCP nedir?
Ekran kartımı bu yaz güncellemeyi düşünüyorum bakalım belki o zaman daha hızlı çalıştırabilirim :D