Hocam "Android One" dediğiniz şey AOSP'nun üzerine yapılan Google'nın markalandırması, pazarlama taktiği gibi bir şey :). GM de şu an AOSP kullanıyor, size göre bu mantıkla saf Android çöp mü :)?

GM daha sonra da kendisi de bir şeyler yapmış. GM in Google pazarlaması vs şeylerinden sonraki yazılımlarını denedim. Ve hiç beğenmedim. Ağır çalışıyordu cihaz. Daha telefonu açacaksın 5 saniye bekliyorsun :D

O bahsettiğiniz markalar gerek Çin halkı gerekse Çin hükümeti tarafından desteklediği için bu günlere gelebildi. Ben en azından aşırı kötü özelliklere sahip olmadığı sürece bizim de markalarımızı desteklememiz gerektiğini düşünüyorum. Mesela bahsettiğimiz GM 24 Pro'nun üstünden 2 yıl geçmesine rağmen şu anki güncel A16'dan Android sürümü dışında geri kalır yanı yok :).

Bizde nerede hükumet sadece savunma sanayiye para yatırsın :) şu anlık bu markaları desteklemem. Ama olakide iyi ürünler çıkarırlarsa seve seve. GM 24 Pro'nun A16'dan geri kalır yanının kamera ile yazılım olduğunu düşünüyorum.

Geçen senenin Samsung A05'inin de bir odm tarafından üretildiğinden haberiniz var mıydı? Keza Samsung Tab A9 - A9 Plus modelleri de bir odm tarafından üretiliyor ve üstüne sadece "Samsung" logosu basılıyor :). Yani bazı global çaptaki markalar da bu yola başvurabiliyor. Tabii yine dediğiniz gibi olsa çok daha iyi olur :).

Yani düşük segmentlere Samsung yapabilir sonuçta "alt segment" ama bu markalar sadece bu segmentlerde olduklarından, yani en azından kendileri üretsinler. Reeder mesela hükumet destekli, saçma sapan işler yapacağına doğru düzgün işler yapsa çok iyi konumda olurdu.

Hocam "Android One" dediğiniz şey AOSP'nun üzerine yapılan Google'nın markalandırması, pazarlama taktiği gibi bir şey :). GM de şu an AOSP kullanıyor, size göre bu mantıkla saf Android çöp mü :)?
Android One hakkındaki görüşünüz doğru.

Ancak General Mobile gibi firmalar ise saf AOSP kullanmıyor. Modifiye edilmiş AOSP kullanıyorlar ve içlerinde bolca telemetri servisi, bloatware oluyor.
General Mobile GM 20 Pro kullanmış biri olarak içinde AdUps (Çinli OTA hizmeti. Ayrıca bir veri hırsızı. 🤡 ), com.beanpodtech.tface (cihazın içinde gelen ve istediği zaman kameraya bağlanabilen bir "sistem" servisi. BeanpodTech şirketini araştırın anlarsınız.) gibi servisler barındırıyor....
O bahsettiğiniz markalar gerek Çin halkı gerekse Çin hükümeti tarafından desteklediği için bu günlere gelebildi. Ben en azından aşırı kötü özelliklere sahip olmadığı sürece bizim de markalarımızı desteklememiz gerektiğini düşünüyorum. Mesela bahsettiğimiz GM 24 Pro'nun üstünden 2 yıl geçmesine rağmen şu anki güncel A16'dan Android sürümü dışında geri kalır yanı yok :).
Tüm yerli markaların cihazları tamamen çin üretimi cihazlar olduğu halde "yerli ve milli" diye pazarlayan firmaları mı destekleyelim? Gerçekten harika bir zihniyet. 🤡
Üstelik GM 24 Pro dediğiniz cihaz sanki muhteşem özellikler ile geliyor. 🤡

Son düzenleme:
GM daha sonra da kendisi de bir şeyler yapmış. GM in Google pazarlaması vs şeylerinden sonraki yazılımlarını denedim. Ve hiç beğenmedim. Ağır çalışıyordu cihaz. Daha telefonu açacaksın 5 saniye bekliyorsun :D

Bilemiyorum hocam, en azından vitrin cihazında bu tarz bir durum hissetmedim ben.

Bizde nerede hükumet sadece savunma sanayiye para yatırsın :)

Bizim ülkenin aklı ambargo yediğinde başına geliyor :). Şu an özellikle uzun menzilli saldırı kapasitemizde ciddi açık var, keza hava savunma katmanını da bir an önce tamamlamaya çalışıyorlar. Sırf çeşitlilik olsun diye geçen Fransa ile SAMP/T tedariki konuşuldu mesela, tabii Fransa'nın vermeyeceği bilinen bir gerçek :).

GM 24 Pro'nun A16'dan geri kalır yanının kamera ile yazılım olduğunu düşünüyorum.

İkisinin de ana kamera sensörleri aynı ancak kamera yazılımı konusunda GM'nin sıkıntıları var, yani haklısınız :).

Modifiye edilmiş AOSP kullanıyorlar ve içlerinde bolca telemetri servisi, bloatware oluyor.

Telemetri konusunda haklısınız ancak güncel cihazlarında neredeyse hiç Bloatware yok. Telemetri'yi de ADB ile kaldırabiliriz tabii ama bunun da sizin gibi anlayan biri farkında olabilir. Ancak bu telemetri her markada var. Özellikle Samsung'da "Knox Analytics Uploader" adlı bir servis var ki ne uygulama menüsünde görünüyor ne de kapatılabiliyor. ADB ile kaldırılınca da cihazın çökme ihtimali var.

Tüm yerli markaların cihazları tamamen Çin üretimi cihazlar olduğu halde "yerli ve milli" diye pazarlayan firmaları mı destekleyelim?

Bu ülke henüz kendi bileşen üretecek seviyeye gelmedi, size göre ne yapılması gerekiyordu o halde? GM'nin anakartı ve üzerindeki bileşenleri burada birleştirdiğini biliyorum, yani hazır cihazı al kutuya koy gibi bir durum yok GM tarafında. Konudaki Omix ise dediğim gibi Oppo ile aynı fabrikadan çıkıyor ve henüz hangi ODM'den tedarik edildiğini bulamadım. Belki de kendileri tasarlıyordur veya Oppo'dan yardım alınıyordur, ne de olsa Oppo ile bir anlaşmaları var :).

Son olarak Dünyada şu an her parçasını kendi üreten bir marka yok. Samsung bile bataryayı Çinli CATL'den tedarik ediyor, keza yine Çinlilerden tedarik edilen başka başat parçalar da mevcut.

Ben ağır Milliyetçi'yim, bir şeyi alırken önce yerli alternatiflere bakarım. Absürt derece berbat olmadığı ve kullanıcıyı mağdur etmediği sürece tercih ederim. Mesela gidip Reeder gibi markaları tercih edin demedim burada farkındaysanız. Ha böyle bir tercih yapıyorum diye de "Teknolojiden anlamayan cahil" statüsünde değilim, neyin ne olduğunun farkındayım. Benim amacım yerli markaların da büyümesi... Hem destekleme hem de iyi cihaz yapmıyor diye eleştir, o işler öyle yürümez.

Üstelik GM 24 Pro dediğiniz cihaz sanki muhteşem özellikler ile geliyor.

Böyle bir şey mi dedim? Cihazı kendi muadilleriyle kıyaslayın. Acaba bunu derken aynı zamanda başka konularda da "A16 sırf o çerçevesi için bile alınmaz." tarzında bir yorum yapıyor musunuz?