Liguori

Yetkin
Makaleler
1
FTTH GPON altyapım olduğu için elektrik kesintisi olduğunda internet gitmesin istiyorum. PON altyapısı pasif olduğu için teoride bu mümkün ama doğal olarak router ve ONT'nin kendisi elektrik istiyor. Elektrik giderse de internet de gitmiş oluyor.

Max Güç Tüketimi:
ONT - 6W
Switch - 10W
Router - 180W (650W PSU)

Toplama bilgisayara OpenWRT kurdum. 65W TDP'li i3 işlemcisi, mATX anakart, M.2 NVMe, iki adet ethernet/SFP kartı var. PSU 650W ama sistem buna uzaktan yakından ulaşmıyor. Maksimum bileşenler 180W hesaplanıyor (bu da en uç senaryoda).

Bu üç cihaz için UPS tavsiyesine açığım. Tek derdim ses. FSP Champ, Tunçmatik gibi Online cihazların çok ama çok sesli olduğunu biliyorum. Bu bana çok ters, katlanamam.

Akım koruması ve iyi bir voltaj regülasyonu olursa da sevinirim.

Aşağı yukarı üç cihaz toplam 200W, taş çatlasa 250W kullanacak kısaca. Ama PSU'nun 650W olması sıkıntı olur mu merak ediyorum. Normalde Online olsun isterdim ama Line-Interactive daha uygun olacak gibi? Sizce? Düşük VA'lı bir Line-Interactive ürün alsam sorun çıkar mı?

Son düzenleme:
FTTH GPON altyapım olduğu için elektrik kesintisi olduğunda internet gitmesin istiyorum. PON altyapısı pasif olduğu için teoride bu mümkün ama doğal olarak router ve ONT'nin kendisi elektrik istiyor. Elektrik giderse de internet de gitmiş oluyor.

Max Güç Tüketimi:
ONT - 6W
Switch - 10W
Router - 180W (650W PSU)

Toplama bilgisayara OpenWrt kurdum. 65W TDP'li i3 işlemcisi, mATX anakart, M.2 NVMe, iki adet ethernet/SFP kartı var. PSU 650W ama sistem buna uzaktan yakından ulaşmıyor. Maksimum bileşenler 180W hesaplanıyor (bu da en uç senaryoda).

Bu üç cihaz için UPS tavsiyesine açığım. Tek derdim ses. FSP Champ, Tunçmatik gibi Online cihazların çok ama çok sesli olduğunu biliyorum. Bu bana çok ters, katlanamam.

Aşağı yukarı üç cihaz toplam 200W, taş çatlasa 250W kullanacak kısaca. Ama PSU'nun 650W olması sıkıntı olur mu merak ediyorum. Normalde Online olsun isterdim ama Line-Interactive daha uygun olacak gibi? Sizce? Düşük VA'lı bir Line-Interactive ürün alsam sorun çıkar mı?

Online UPS'ler evet daha iyi ama onlinede şöyle bir sorun var online UPSlerde fan hep çalışıyor nedeni ise gelen enerjiyi AC -> DC -> AC-> yaptığı için, line interactive upslerde ise fan 15 20 dk de bir çalışıyor oda 1200VA ve üstü upslerde oluyormuş 1200VA altı upslerde pek fan sesi vb olmuyormuş diye biliyorum

Max Güç Tüketimi:
ONT - 6W
Switch - 10W
Router - 180W (650W PSU)

Toplama bilgisayara OpenWRT kurdum. 65W TDP'li i3 işlemcisi, mATX anakart, M.2 NVMe, iki adet ethernet/SFP kartı var. PSU 650W ama sistem buna uzaktan yakından ulaşmıyor. Maksimum bileşenler 180W hesaplanıyor (bu da en uç senaryoda).

@CRT_User gibi regulasyon için voltaj regulatoru mantıklı olabilir ama buradaki senaryoda elektrik kesintisi durumunda en sağlıklısı Online UPS'tir. Yan odaya koyup uzatabilirsin belki kaliteli bir kablo ile. Uzunluk çok artarsa direnç de artacağından dolayı ısı sorunları oluşur, uzun vade çok sağlıklı olmaz. Fan 7/24 çalışır, çok seslidir. 1000 VA bir Online UPS sana 7/24 yeterli ve saf sinus üretir. Ben senin yerinde olsam Online alıp uzatırdım ya da içerisindeki fanı değişirdim. Bu sayede ses sorunundan kurtulan çok kişi var. Garanti durumu problem sadece.

Bizim şebeke elektriğinde voltaj dalgalanmaları sık oluyor, ya regulasyon lazım ya da saf sinus için Online lazım. Başka seçenek ben de bilmiyorum. Line Interactive kesinti anında bataryaya geçip sahte sinus üretiyor. Bu da bileşenlerin canına okuyor tabiri caiz ise. Uzun süreli kullanım önermem o şekilde. @Liguori

Line Interactive katsayısı 0.6, Online UPS katsayısı 0.9 olarak genelde hesaplanır. Arada pay bırakmak lazım bir miktar yine de.

@Bandırmalı1965 hoca da UPS konusunda daha detaylı tavsiye verecektir.

Son düzenleme:
@Ayhan Dönmez

Hocam şahsen Line-interactive hiç alasım yok. Boşuna para kaybı olur. Voltaj regülatör alasım da yok. Bizim burada elektrik sağlıklı ve kesinti çok nadir o yüzden ihtiyacım yok gibi.

Benim asıl amacım interneti şebekeden bağımsız yapıp olası bir kesinti de internetin halen 1 saat (hatta mümkünse daha uzun, sonuçta ortalama 75W harcayacak bir sistem) civarı devam etmesi ve aynı zamanda bu cihazlar saf sinüs dalgası sağlamak çünkü SFP modülleri kullanıyorum LAN içi. Yani elektriği olabildiğince yok etmeye çalışıyorum, kalan elektrik ise sağlıklı olsun istiyorum.

Benim iki korkum var. Birincisi fan sesi. O yüzden bu iki markayı hiç alasım yok.

Fan değişimi de çok sıkıntılı iş bunlarda.

İkincisi ise kurşun asit batarya kokusu ve tehlikesi.

Maalesef ülkemizde halen LiFePo4 bataryalı UPS'ler yok. Çok daha güvenliler ve daha uzun ömürlüler. Toksik değiller ayrıca.

Ne yapsam bilemedim. UPS istiyorum ama şu an markette olanları istemiyorum.

Kendim düşük watt UPS inverter alıp yanına 100ah LifePo4 akü taksam olmaz mı? Ev yapımı UPS olur. Sessiz olur.