Bilge Kağan

Gelişen
Esenlikler arkadaşlar. Lise KPSS'si ile düz devlet memuru olmak zor mudur? Atamalar nasıldır? Kaç puan yapmak gerekir? Ben 2028 yılında gireceğim bu sınava. Seçim senesi olduğu için atamalar biraz fazla olur mu? Yoksa ön lisans ya da lisans KPSS mi düşünmeliyim? Teşekkürler.

Çalışırsan kolay da 90 üzeri puan yapman lazım kesin bir atama için. Ben ortaöğretimden atanıp şu an mühendislik ile ünvan değişikliğine gideceğim. Lisan veya ön lisans ile sanırım bu kadar rahat olamazdım. 2028'e kadar tüm konuları çok rahat bitirip hedefine ulaşabilirsin. Önemli olan istikrar.

Ortaöğretim KPSS genelde meslek lisesi mezunları için mantıklı oluyor. Düz lise mezunları için +90 puan yapmak gerekiyor. Çünkü düz lise mezunları için kontenjan az oluyor. 2028'e kadar bütün konular çok çok rahat biter.

Bu seneki sınava bende gireceğim ama pek yapabileceğimi düşünmüyorum. Ben YKS'den önlisans bölümü yazıp atanmayı düşünüyorum.

2028'de gireceksen on lisans oku oyle gir bence daha iyi mesleklere girme sansin olur. Lise KPSS ile girebilecegin meslekler cok da ic acici degil cunku.

Düz memurluktan kastın büro personeli, VHKİ gibi masa başı işler ise onlara ortaöğretim puanı ile atanman çok zor. Ön lisans veya lisans puanı gerekir. Ortaöğretim KPSS ile destek personeli (temizlik görevlisi, şoför, aşçı vb.) ile teknisyen (meslek lisesi) olabilirsin.

Kpss Ortaöğretim ile genellikle Zabıta, Temizlik Görevlisi ya da Güvenlik alımları oluyor sanırım. Ortaöğretim, Önlisans ve Lisans sınavlarının zorluk seviyeleri oluyor. Bu kamu iş ilanı sitesine bak en çok hangi bölüm mezunları hangi kamu alanında tercih ediliyor. Ona göre Önlisans ya da Lisans okuyup sınava gir ya da Ortaöğretim ile sınava gir. Birde şu var internette çok yanlış bilgisi dolaşıyor 2014'ten kalma bir forum yüzünden. Eğer Lisans diplomanı alırsan Önlisans ve Ortaöğretim Kpss'ye giremezsin. Aynı şekilde Önlisans diplomanı alırsan Ortaöğretme giremezsin. İnternette ikisine de girebilirsin diyenler oluyor inanma. Ama Lisans okuyorken mezun olmadan önce artık bir önceki diploman liseyse Kpss Ortaöğretime girebilirsin, Önlisans diploman varsa Kpss Ortaöğretime giremez ama Kpss Önlisansa girebilirsin. Kpss Lisans'a da girersin ama puanın yüksek olursa lisans diploman olmadığından dolayı atanamazsın. https://kamuilan.sbb.gov.tr

"Ama Lisans okuyorken mezun olmadan önce artık bir önceki diploman liseyse Kpss Ortaöğretime girebilirsin, Önlisans diploman varsa Kpss Ortaöğretime giremez ama Kpss Önlisansa girebilirsin. Kpss Lisans'a da girersin ama puanın yüksek olursa lisans diploman olmadığından dolayı atanamazsın." Şu kısım için kafa karıştırmasın aynı sene içerisinde sadece 1 tanesine girersin. Diğerine giremezsin.