Avrupa'nın desteği şimdi ki gibi o zaman da laftaydı. Bu arada nasıl Abdülhamid yüzünden kaybettik o savaşı? Osmanlı'nın son 100 yıldaki mağlubiyetleri Ordunun güçsüz olması ve türk nüfusunun az olmasından kaynaklı
Daha çok topraklarımızda rönesans ve aydınlanma yaşanmaması, matbaanın çok gelmesi ve Osmanlı'nın modernizasyona sıcak bakmaması diyebiliriz. II. Mahmud öncesinde doğru düzgün bir aydınlanma akımı yok.

Avrupa'nın desteği şimdi ki gibi o zaman da laftaydı. Bu arada nasıl Abdülhamid yüzünden kaybettik o savaşı ? Osmanlı'nın son 100 yıldaki mağlubiyetleri Ordunun güçsüz olması ve türk nüfusunun az olmasından kaynaklı
Öncelikle lafta destek diye bir şey yok. İngilizler neredeyse bizim kadar asker, Fransızlar ise bizde daha fazla asker ile geldiler Kırım Savaşı sırasında. Aynı şekilde ortam Sultan Abdülaziz döneminde de devam etti ve Ruslar için bir savaş daha düşünüldü. Nasıl Abdülhamit yüzünden kaybettik?
Durumları bir gözden geçirelim, önce sayı. Ruslar 185 bin askeri Tuna, 75 bin askeri ise Kafkas cephesinde olmak üzere 260 bin asker cepheye sürmüştür. Osmanlı ise 210 bin asker Tuna, 70 bin asker Kafkas cephesinde toplamda 280 bin asker çıkartabilmişti.

Teknoloji:

Rus ordusu Berdan Rifle denen 284 metreye kadar etkili atış yapabilen bir tüfek kullanmaktadır. Osmanlı ordusu milis ve Mısır kuvvetleri hariç 1700 metreye kadar etkili atış yapabilen Martini Henri tüfeklerini kullanmakta. Milis ve Mısır kuvvetleri ise Berdan Rifle kadar etkili veya ondan biraz daha güçlü olan tüfekler kullanmaktalar.

Yönetim: Rus ordusu; cephe arkasında Çar ile birlikte yönetilirken, Osmanlı ordusu saraydan, yolu olmadığından dolayı 10 güne kadar geciken Balkan telgraf hattı ile yönetiliyordu. Şıpka Geçidi Kahramanı olan Süleyman Paşa bunları hatıralarında sürekli bunu eleştirmiştir. 2. Abdülhamit'in harita okumayı bilmediğini, emirleri verirken cephedeki paşaları değil saray paşalarını dinlediğini, ömründe askeri sadece cuma selamlıklarında görmesine rağmen hiçbir şekilde inisiyatif hakkı tanımadığını yazmıştır. Hatta durum o kadar vahimmiş ki, 2. Abdülhamit Şıpka'daki Süleyman Paşa'nın ordusunu oradaki geçitten çıkartmış, hemen ardından Bulgar çeteler orayı ele geçirince geri almasını emrettiğinde on binlerce kayıp verilmesine sebep olmuştur. Çünkü Şıpka Geçidi dar, dağlık ve önünde nehir olan bir geçit. Savunulması kolay olan bu yer 2. Abdülhamit'in inanılmaz zekası ile kurşun atılmadan kaybedilip, on binlerce kayıp verdirtip bir de ele geçirilmemesine sebep olmuştu. Bu sadece bir örnek. Mesela çok övündüğümüz Osman Paşa, 2. Abdülhamit'ten Plevne'yi yarıp başka bir yerde savunma teklifinde bulunmuş fakat yine zeki padişahımız bunu da reddetmiş ve Osman Paşa teslim olmak zorunda kalmıştı.

10 katından büyük ne yapmış ? Yanlış anlamayın Abdülhamid'e iyi demiyorum ancak Enver çok duygusal yere övülen birisi. 1914'te Harbiye nazırı olmuş ( şu an ki genel kurmay başkanı) Atatürk 1914'te daha yarbay. Ordu'nun teçhizatını onun yerinde başkası da olsa yenilenecekti.
Sarıkamış harekatının başarısız olmasının sebebi binbaşı hafız hakkıya emir dinletememiş olmasıdır. Düşünün bir genelkurmay başkanı bir binbaşıya söz geçiremedi diye on binlerce asker şehit oluyor.
Ordudaki reformlarını ilk olarak Türk Hava Kuvvetlerinin kuruluş yılına bakarak araştırmaya başlarsın, istikbal göklerdedir ya ;) 1960'lı yıllara kadar kullanılan ekonomik teorim de İttihatçılara aittir, yani her ne kadar ekonomiden hiç anlamayan biri de olsa Enver Paşa biliyorsunuz ki bir İttihatçıdır. O olmasaydı başka biri olmayacaktı sevgili dostum. Merkezden gelen ordu isyanı dağıtacaktı ki Enver Paşa destek verdi ve İttihatçılar suikast girişimi ile merkez ordu komutanını öldürdü. O olmasaydı Atatürk belki yine hapse girecekti. İttihatçılar mason localarından çıkamayacaktı. Enver Paşa Hafız Hakkı'ya sözünü geçiremiyor demek pek doğru olmaz. Çünkü tarihçiler o konuda ikiye ayrılıyor. Bazı tarihçiler Hafız Hakkı inisiyatif alıp Rus birliklerini kovalarken çok ilerleyip kestirmeye gitti diyor, bazıları ise karın derinlik hissini almasından dolayı yolunu kaybettiğini düşünüyor. Her halükarda Sarıkamış iyi bir kurmay planlamasıdır. Enver Paşa ve Abdülhamit sonrası oluşan yeni genç İttihatçı genelkurmay kadrosu tecrübesizliğiyle burada çuvallamış, Çanakkale ve Irak cephelerinde başarılar elde etmiş, sonrasında Kurtuluş Savaşını başlatmıştır.

1.Balkan savaşında Osmanlı'dan en çok toprağı Bulgaristan aldı diye diğer devletler Bulgaristan'a savaş açmıştı. 1 vs 5 savaşan Bulgaristan'dan ancak boş Edirne ve Kırklareli'ni alabilmiş sadece :D oda boş toprağa asker çıkarmış. 1.Balkan savaşını Enver gibi orduya siyaset karıştıranlar yüzünden kaybettik.
2. Balkan savaşında Enver Paşa Bulgarlardan çok İngilizler ile uğraştı. Biraz konu ile araştır ve aradaki ültimatomları gözden geçir. Enver Paşa İngilizlere rest çekip o toprakları bize geri kazandırıp, kapitülasyonları da kaldırıyor. Kapitülasyonları arttıran ve Edirne ve civarını bırakan 2. Abdülhamit ve onun çok sevdiği sadrazam ''İngiliz'' Kamil Paşa mı kazandıracaktı bize bunları?

Abdülhamid tabyaları Çanakkale Savaşı'ndan kaç yıl önce yaptırdı nasıl yıkılıyor 😂 hiçbir yerde böyle bir şey görmedim.

Hiçbir kaynakta böyle bir şey bulamadım.
Enver hiçbir tabyayı yeniletmemiş
Ben seni zeki biri sanıyordum. Savaşta da yıkılabiliyor ya tabyalar. Mesela Kumkale savaşın ilk saatlerinde yıkıldı direkt. Enver Paşa tabyalardaki topları değiştiriyor bildiğim kadarıyla. Zaten Enver Paşa en çok denize yatırım yapıyor, eminim her anlatımda duyabileceğin şey budur.