Onunla ilgili bir konu aç, bakalım. Diğer türlü konudan dışarı çıkmış oluruz. Ama ikisi de atmosferik, çalışma prensipleri aynı. Lakin buna rağmen arada yaş, teknoloji gibi majör farklar var. Egea modelinin biraz daha seri kalkışa sahip olması normal. Fiat grubu kavrama noktası da, Ford markasından farklı. Biri biraz daha aşşağı bölgeden kavrar, biri biraz daha yukarıdan.

Tamamdır hocam cevabınız için teşekkürler yine konu dışı başlatma konusunda kusuruma bakmayınız. Dediğiniz gibi başka konuyu başlatırım.

➡️ Tam Otomatik Şanzımanlar- Tork Konvertörlü; Bu şanzıman PSA, Audi, Volvo, Ford, Mercedes, BMW gibi bir çok bilinen markalarda kullanılmaktadır. Ama her modelinde tam otomatik yoktur, yine alırken araştırılmalı ve şanzıman kodlarına bakılmalıdır. Sadece otomobillerde değil kamyon, otobüs, ticari araçlar gibi bir çok segment araçta kullanılır. Benim en çok tavsiye ettiğim şanzıman türüdür. Özellikle Türkiye'nin konumuna en uygun şanzıman tipi budur. Bunları yılların deneyimine göre söyleyebilirim. Özellikle yeni tip tam otomatikler çok başarılıdır.
En sevdiğim şanzıman tipi, tork konvertörlü yeni nesil şanzımanlar. Spor modu+kick down.. Yeme de yanında yat.

Hocam iyi günler, bir şey sorabilir miyim biraz konu dışında olacak? Ailemde Ford Fiesta 2000 yıllarında olması lazım yani eski ama o araçta gaz vererek kalkıyor. Ehliyet dersimdeki araç araba Fiat Egea Cross, araba tüplüydü diyordu öğretmen dizel değil olsaydı kızdırma bujisi alakası olurdu ama araba gaza vermenden kolay kalkıyordu. Bu durum araçlardaki tork alakası olabilir mi?
Yeni nesil atmosferik araçlarda aslında hem tork devir bandının daha düşük olmasından, hem de kendisinin biraz kalkışta gaz vermesi kullanıcılara kolaylık sağlaması adına yapılıyor. Yani gaz kelebeği kalkışta araç stop etmesin diye bir miktar açılıyor. O sizin tork zannettiğiniz durum dizel araçlarda olur.

Ben de uzun zaman sonra manuel bir yeni nesil kullandığımda gaza kalkışta fazla yüklenince anlamıştım bu olayı. Kia'nın yeni nesil B-C segment araçlarında da var bu durum.