Because The Internet 18

Çalışkan
SPOILER İÇERİR.

Yıllar boyunca çok fazla korku içeriği tükettim. Gerek oyun olsun, gerek film hatta kitap. Bunlardan çok iyiydi diyebileceğim birçok örnekte var. Örneğin Resident Evil 7, Silent Hill 2, Outlast 2 gibi. Lakin aralarından bir oyun var ki bana bu oyun bir başyapıt dedirtmeyi başarabildi. Alien Isolation.

Tarihsel olarak ilk filmle ikinci film arasında geçen bu hikaye oldukça tanıdık ve bir o kadar da etkileyici. Zira ana karakterimiz ilk filmin ana kahramanı Ellen Ripley'in kızı Amanda Ripley. Hikaye ise bir o kadar kişisel başlıyor.

Ellen Ripley'in kaybolmasının üstünden tam 15 yıl geçmiş. Nostromo gemisine dair hiçbir kalıntı bulunamasa dahi geminin kara kutusu bulunmuş. İşte bu haberi duyan Amanda Ripley de annesine dair bir şeyler bulma umuduyla Sevastopol Uzay İstasyonuna doğru yola çıkıyor ve kendini Xenomorph isimli yaratığın dehşet saçtığı tam bir ölüm tuzağında buluyor. Hikaye kısa olarak böyle özetlenebilir.

Öncelikle hikaye çok iyi. Hem ilk filmle bağlantı mükemmel kurulmuş hem de karakter tercihi muhteşem olmuş. Bence Alien evrenine kadın ana karakterler daha çok yakışıyor ve bu oyunda bunu destekler nitelikte olmuş.

Atmosfer ise bir başka kusursuz yapılan konu. CRT monitörler, mekanik kapılar 70'ler teknolojisini sonuna kadar hissettiren retro fütüristik yapılar. Hepsi ilk filmin atmosferini dibine kadar hissettirmiş diyebilirim. Tam anlamıyla bayıldım.

Ses tasarımı ise atmosferi güçlendiren en önemli etmenlerden biri kesinlikle. Alanı tarayan sinyal cihazının ürkütücü bip sesleri, Xenomorphun ayak sesleri, havalandırmadan gelen çatırdamalar bağrışmalar. Hepsi kusursuz yapılmış. Oyunun atmosferine bayıldım.

Oynanış olarakta ilginç bir yerde duruyor Alien Isolation. Ne Outlast kadar savunmasısız ne de Resident Evil kadar güçlü. Aralarda bir yerde yeri geldiğinde Xenomorph bizi görmesin diye nefes bile almazken yeri geldiğinde alev makinamızla az bir süre olsa da nefes alabiliyoruz. Lakin kaynak yönetimi yapmak bu oyunda çok önemli. Eğer kaynakları sağa sola saçarsanız gerçekten önemli bir anda ortada şap gibi kalabilirsiniz benden demesi. Özellikle Alev saçan silahınıza sahip çıkın. En büyük dostunuz olacak kesinlikle.

Korkunçluk olaraksa ben daha iyisini görmedim. Bunun kişisel sebepleri de var elbette. Zira Alien 1979 yapımı filmi çocukken izlemiş ve resmen kanım donmuştu. O zamandan beri Xenomorphlardan deli gibi korkuyorum. Seslerini duymak bile tüylerimi ürpetiyor. Oyunsa tahmin edebileceğiniz gibi bunu da mükemmel kotarmış.

Öncelikle yapay zeka muhteşem. Sizin oynanış stilinizi öğrenip ona göre hareket eden aynı taktikleri yaparsanız artık yemeyen saklandığınız yerleri bile bir süre sonra tahmin etmeye başlayabilen bir yapay zeka bu. Sanki gerçek bir süper avcı ile çarpışıyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz oyunu oynarken.

Elbette senaryo ilerledikçe silahlar edindikçe kaynak yönetimi yaptıkça oyundaki özgüveniniz artıyor. Xenomorphu ilk kez gördüğünüzdeki kadar çaresiz olmuyorsunuz. O uzaylıysa siz de insansınız ve zekanız sizin en büyük silahınız. Lakin korku azalıyor diyemem. Hala korkuyorsunuz sadece artık ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. Genelde klasik korku oyunları bir süre sonra korkunçluğunu yitirir. Silent Hill 2 mesela. Uzaktan ateş ede ede oyunu bitirmiştim. İlk saatlerindeki korkudan eser yoktu. Resident Evil 7 de sonlara doğru sırtını aksiyona yaslıyordu. Alien ise bambaşka. İlk saatlerdeki atmosferi korumayı beceriyor.

Oyun boyunca çok ter döktüm diyebilirim. Daha önce beni bu kadar geren, korkutan başka bir korku içeriği tüketmemiştim bu sebeple buradan çok ciddi bir puan kazanıyor oyun.

Oynanış döngüsü ise yeterince çeşitli. Bir çok silah edinip craft yapabiliyoruz. Bu da oyunun hayatta kalma yönünü güçlendiriyor. Loot yapmadan oyunu oynamaya çalışmanızı tavsiye etmem zira loot yapmak bu oyunda kritik. Sonlara doğru bunu daha da iyi anlıyorsunuz.

Grafiklerse şahane. Retro fütüristik estetiği harika destekliyor. Göz alıcı birçok sahne var ve atmosfer inanılmaz iyi. Optimizasyonda gayet iyi. Ortalama bir bilgisayarda 900p orta ayarlarda oynadım ben.

Peki eksileri yok mu? Var elbette. Sonuçta bu bir insan yapımı. Kusursuz olamaz.

Oyun gereğinden fazla uzun sürüyor. Ben 14 saat gibi bir süre bitirmiştim. Bence bu oyun 8-10 saat arası sürmeliydi. Bazen bazı sahneler o kadar uzamıştı ki keşke demeden edememiştim.

Bundan başka bir eksisi olduğunu düşünmüyorum oyunun. Çıktığı yıl için devrim ve bence güncel en iyi korku oyunu kendisi. Puanım:

9.5/10.

Bu harika oyun gibisi gelmeyecek gerçekten hocam. Yanlış hatırlamıyorsam bu oyunu ilk defa PS3'te oynamıştım, o zamanlar ne yaptığımı bilmememe rağmen oyundan o kadar zevk almıştım ki anlatamam. Tam bir çözüm buldum derken başka bir şekilde beni korkutmasını unutamam. Oyunun bence eksik yanı ikinci yarısının fazlaca uzatılmış olması. Tam tadında bitseydi muhtemelen korku oyunu listemde başları çekerdi kendisi.