Rehber Oyunlarda akıcılığı sağlamak için yapılabilecekler listesi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan SunseTTime
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 35
  • Görüntüleme Görüntüleme 1B
Doku kalitesi orta, kenar yumuşatma TAA, DLSS quality yapmanız yeterli. Diğer açtığınız ayarlar ekran kartı kullanımını gereksiz arttırır, low ayarlarda bırakmanızı tavsiye ediyorum. Belki SSBC+ de açılabilir opsiyonel.

1% ve 0.1% değerlerinizi kontrol edin. Capframex ile ayrıntılı bakılabiliyor.
Dün sizin için son bir kez daha Rainbow Six Siege testi yaptım sonuçlar şu şekilde;

Vsync off, FPS sınır yok --> Ortalama 390 FPS, %1 Low ise 350. Görüntüde ciddi bir bozulma yok yer yer oluyor fakat dönüşler olması gerektiği kadar akıcı değil.

Vsync off, FPS 180,170,160 cap --> Görüntüde kare kare bozulmalar ve piksel geçişleri meydana geldi.

Vsync off, FPS 190, 200, 210 cap --> Görüntüde yer yer bozulmalar meydana geldi.

Vsync On, FPS 179.99 cap --> Görüntüdeki bozulmalar normal bir kullanıcıyı rahatsız etmeyecek boyuta indi, benim gözüm zaman zaman hale seçebiliyor. Gecikme kurtarır düzeyde.

Vsync On --> Görüntü muazzam hale geldi, gecikme arttı.

NOT: DLSS'i de kalite, dengeli ve performans olarak hepsinde denedim ekrandaki bozulmaya bir etkisi olmadı.

Gönül ister ki vsync off sınırsız fps ile oynayayım çünkü test ettiğimde bu şekilde 4-5KD ile oynayabilirken, görüntü güzel olsun vsync on olsun dediğimde 3-4 KD ile oynadığımı fark ettim.

Forumlarda bu tarz sorun yaşayan çokça kişi var. Kimisinde fps cap hiçbir sorun çıkarmazken bendeki gibi çıkaranlar da oluyor. El mecbur vsync devam gibi duruyor...

Son düzenleyen: Moderatör:
FPS sınırsızken görüntünün bozulmaması gerekiyor normalde. GSYNC ya da FreeSYNC kapalı mı?

Monitör ile alakalı bir durumda olabilir. CRU ile orijinal çözünürlüğü tekrardan oluşturup değerleri manual olarak değerleri girmeyi deneyin. CRU ile yapılan ayarlarda monitörün akıcılığını etkiliyor çünkü. Ama normal şartlarda gerek kalmaması gerekiyor.

FPS sınırsızken görüntünün bozulmaması gerekiyor normalde. GSYNC ya da FreeSYNC kapalı mı?
DLSS/VRR on off denendi bu soruna yönelik bir fark oluşmadı.

Monitöre dair zaten şüphelerim var. Bilgisayar açılırken siyah ekranda bekleyip direkt masaüstü geliyor haliyle o ekranda BIOS'a giremiyorum. İlla girmek istersen shift ile yeniden baslatıp monitör düğmesini kapa aç yapmam gerekiyor. Kontrol ettiğimde ekran gelmiyorken düğmesi kırmızı yanıyor, normalde beyaz olması lazım. Bu orijinal DP kablosu ile yaşadığım sorun. HDMI takarsam hiç görüntü gelmiyor.

Bir ay önce sistemde AMD ekran kartı ve farklı bir ram vardı, bu tarz bir sorun yaşamıyordum. Kaldı ki monitör de yeni (Asus rog strix XG259CS), o yüzden direkt arızalı da diyemiyorum.

Fakat bu yaşadığım görüntü bozulma sorunu da monitör kaynaklı olabilir gibi gelmeye başladı. Gerçi sistemin ilk halinde sorunlu ekran kartı ve farklı ram varken 2K LG bir monitör kullanıyordum. Yine bu görüntü bozulması, piksellenmesi oluyordu.

Derin mevzular, Vsync en azından çözümsüz bırakmıyor diyelim.

Son düzenleme:
İlginçmiş. Dediğim gibi monitör kaynaklı olma ihtimali var. Bu akıcı olmama ya da bozulmayı videoya çekebilir misiniz?

İlginçmiş. Dediğim gibi monitör kaynaklı olma ihtimali var. Bu akıcı olmama ya da bozulmayı videoya çekebilir misiniz?
Geçen çektim de normalde akıcı olan oyun bile videoda hafif kasmaya başlıyor, hal böyle iken size iletmem oldukça zor. Biraz ayarları kurcalayayım akıcı bir görüntü sağlayabilirsem paylaşayım bugün.

''Vsync off, FPS sınır yok --> Ortalama 390 FPS, %1 Low ise 350. Görüntüde ciddi bir bozulma yok yer yer oluyor fakat dönüşler olması gerektiği kadar akıcı değil.''

Bu dediğim kısmın videosunu çektim. Video kaydı olduğu için görüntü çok net o yüzden bozulma pek belli olmuyor. Zaten FPS sınırı yokken ki bozulma diğerlerine göre çok daha azdı. Dönüşlerdeki teklemeyi belki gözün seçebilir. Ama dediğim gibi videodan zor görüntü çok net değil.

Bu dediğim kısmın videosunu çektim. Video kaydı olduğu için görüntü çok net değil o yüzden bozulma pek belli olmuyor. Zaten FPS sınırı yokken ki bozulma diğerlerine göre çok daha azdı. Dönüşlerdeki teklemeyi belki gözün seçebilir. Ama dediğim gibi videodan zor.

Düzenle çıkmadı bu yazdığımı referans alırsın. İlki yanlış oldu.

Son düzenleme:
FPS sınırsızken görüntünün bozulmaması gerekiyor normalde. G-SYNC'ya da FreeSync kapalı mı?

Bu Hz değerine ve %99 yükte maksimum FPS değerine göre değişiyor dostum, mesela 240Hz monitörde V-Sync ve G-Sync kapatınca sınırsız FPS 300 ise görüntüde çok fena yırtılma olur, 240Hz monitörde dalgalanmayı anlamamak için 400 FPS üzerine çıkması lazım oyunun. Fakat 144Hz de 240 FPS alırsa görüntü yırtılması rahatsız etmez.

Ek olarak NVIDIA Reflex kullanıyorsanız oyunlarda G-SYNC kesinlikle açın, çok daha verimli oluyor.

Ek olarak bir ayar daha söyleyeyim CLDO VDDP veya VDDP diye geçer bu ayarı BIOS üzerinden 0.90V veya 0.95V ayarlayıp sonrasında PC kapatıp yeniden açtığınızda (restart değil) fare imlecinin çok daha akışkan ve pürüzsüz kayıcağını göreceksiniz.

Hem biraz güç tüketimini düşürüyor hem de bu akışkanlığı sağlıyor varsayılan (Auto) olunca genel olarak anakart bu değeri çok yüksek tutuyor. Bu voltajın RAM frekansı ve voltajını etkileyeceğini unutma.

G-SYNC ve FreeSYNC zaten bu durumlar için var. Açık olması çok daha iyi. Eklediği gecikme ise 0.6ms falan yani hiçbir dezavantajı yok. Nvidia Reflex'i şahsen kullanmıyorum. Nvidia Reflex olmadan gecikmeyi optimize etmenin yolları var. Hem Nvidia Reflex'in çoğu oyunda ki 1% lowları düşürmesinin önüne geçer. Daha stabil 1% ve kare süreleriyle düşük gecikmede oyun oynanır.

Ben açıyorum CS2 de 36ms gecikmeyi düşürüyor benim pc de.

Ben açıyorum CS2 de 36ms gecikmeyi düşürüyor benim pc de.
Grafik ayarlarınız ve GPU kullanımınız ne durumda? Ben Nvidia Reflex Açık ve Kapalı bir şekilde 4-5ms gecikmeye sahibim. Uçtan uca bilgisayar gecikmesi değil. Doğru ayarlar yapılınca Nvidia Reflex'in bir etkisi kalmıyor ve getirdiği dezavantajlardan kurtulmuş oluyorsunuz.

Nvidia Reflex PC Latency kısmını etkiliyor. GPU kullanımını %90 üstüne çıkarmadığın sürece reflex'e gerek kalmıyor.

Bu videoyu izleyebilirsin. Bu video çıkmadan önce de bu şekilde oyunları oynuyordum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…