SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar günaydın,

Bugün özellikle sistemi çok güçlü olmayan ama oynadığı oyunlarda daha akıcı bir deneyim yaşamak isteyenler için kendi deneyimlerimi paylaşmak istiyorum. Teknik ve teorik detaylarla vaktinizi çalmadan tamamen pratikte işinize yarayabilecek ayarları aktaracağım.

Forumda sık sık dönüşlerde stuttering, kasma, takılma, akıcılık sorunu gibi konular açıldığını görüyorsunuzdur. Eğer ki donanım veya yazılım kaynaklı bariz bir sorun yoksa, aşağıdaki yöntemler oyun deneyiminizi ciddi anlamda iyileştirebilir. Tabii her sistemde birebir aynı sonuçları vermeyebilir ama mantığını kavradıktan sonra kendi sisteminize göre uyarlayabilirsiniz.

1. FPS SINIRLAMASI

Öncelikle şunu net söyleyeyim: FPS sınırlaması yapmak zorundasınız.
Monitörünüzün Hz değerine sabitlemek yeterli gelmiyor. Bunun yerine, Hz - 0.01 olacak şekilde (örneğin 180 Hz monitörde 179.99 FPS) RivaTuner üzerinden limit koyabilirsiniz.

2. V-Sync ve VRR

V-Sync açmanızı kesinlikle öneriyorum. Özellikle gözünüz hassas ise bunu yapmanız şart gibi bir şey.

VRR (Freesync/G-Sync Compatible) konusunda ise deneme yanılma yapabilirsiniz. Benim gözlemim: bazı oyunlarda kapalı olması daha akıcı bir deneyim sağlıyor.

3. KENDİ DENEYİMLERİM (180 Hz FreeSync Compatible Monitör ile)

Rainbow Six Siege → 179.99 FPS Cap, V-Sync ON, VRR OFF, DLSS Quality

Star Wars Battlefront 2 → V-Sync ON, VRR ON

Dying Light → V-Sync ON, VRR ON

Spider-Man Remastered → V-Sync ON, VRR ON, MFG ON, DLSS Quality

Dead by Daylight --> V-Sync ON, VRR ON, monitör 120 Hz

Burada dikkat çekmek istediğim nokta şu:
R6’da sadece V-Sync açarsanız render latency 16 ms, game latency ise 11 ms civarında oluyor. FPS’i monitörün Hz değerine en yakın değere sabitlediğinizde bu değerleri render latency 9 ms, game latency 7 ms seviyesine kadar çekebiliyorsunuz. Yani hem akıcılığı hem de gecikmeyi aynı anda iyileştirmek mümkün.

Spider-Man’de ise farklı bir senaryo var. %1 Low değerleri 100-150 FPS arasında gezdiği için tam akıcılık sağlamak zor. Burada MFG (veya FG) açarak yapay karelerle %1 Low’u yukarı çekip oyunu daha akıcı hale getirmek mümkün. Özellikle hikayeli oyunlarda bu yöntem çok işinize yarayabilir.

Öte yandan bazı oyunlarda 120 FPS Cap gibi durumlar olabiliyor. (Örnek: Dead by Daylight) Bu tarz bir oyunda V-Sync ve VRR kesinlikle yeterli gelmiyor. Çünkü zaten oyun monitörünüzün sunduğu hertz değerinden daha azı kadar FPS verebiliyor. Bu noktada grafik ayarlarından monitör hertz değerinizi de oyunun sunduğu maksimum FPS değerine çekip öyle V-Sync açmanız gerekmekte. Herkeste farklı çalışıyor olabilir fakat izlediğim yayıncılar bile DbD'yi bende olduğu kadar akıcı oynayamıyor. Dönüşlerde görüntüde ciddi bir bozulma görüyorum. Muhtemelen gözleri alıştığı için ve/veya çözüm bulamadıkları için bu şekilde kullanıyorlar. Fakat buna hiç gerek yok. Bu verdiğim ayarı da duruma göre deneyebilirsiniz.

4. GENEL NOT

Gördüğünüz gibi bazı oyunlarda çok uğraşmanıza gerek yok (örn. Star Wars BF2, Dying Light → V-Sync + VRR yeterli). Ancak özellikle rekabetçi oyunlarda ve MFG FG gibi Ai özelliklerinden faydalanabileceğiniz hikayeli oyunlarda akıcılığı nasıl arttırabileceğinizi görmüş oldunuz. Hikayeli oyunlarda eğer düşük FPS alıyorsanız ve MFG gibi bir özellik yoksa ne yazık ki bu noktada yapabileceğimiz pek bir şey yok gibi. Çünkü ben sizlere sabit 180 FPS ile oynarken, minimum 165-175 %1 Low alabileceğiniz ayarları paylaştım. Hikayeli bir oyunda Ai'dan faydalanmadan bu stabiliteyi yakalamanız mümkün değil.

Her oyunda mükemmel sonuç alamayabilirsiniz ama bu ayarlar denemeye değer. Küçük dokunuşlarla gözle görülür bir akıcılık artışı sağlayabilirsiniz.

Umarım bu paylaştıklarım sizin de işinize yarar.
Herkese iyi oyunlar, iyi sosyaller!

Sistem Bilgisi: Ryzen 5 7600x, 5060 Tİ, B650M S2H
Monitör: Asus Rog Strix XG259CS 180HZ
İşletim Sistemi: W10

Son düzenleme:
DBD kasmadan donmadan oynuyorum ancak yine de deneyeceğim, bakalım farkı hissedecek miyim?
Monitör hertz değeriniz 120'den yukarıda ise işe yarayacağını düşünüyorum. Şu ana kadar en akıcı DbD deneyimini 60Hz laptop panelinde V-Sync açık sabit 60 FPS aldığım dönemlerde yaşamıştım. Bu vermiş olduğum ayarlar ile bile o dönemlerdeki gibi hissedemiyorum. Ancak yine de mevcut durumu iyileştirdiği bariz ortada.

Oyunlarda akıcılık seviyesini sağlamak için V-Sync açmaktan ziyade %1 ve %0.01 FPS değerlerini düzeltmek bunu düzeltmenin en iyi yolu da düzgün donanım bileşenleri seçmek;

1) Yüksek frekanslı düşük gecikmeli bellek, M.2 SSD kullanmak, maksimum frekansı hedeflemekten çok uzun süreli düşük sıcaklık ve sürdürülebilir ekran kartı voltaj ve frekansı uzun süreli kullanımlarda frekansın dalgalanmaması, işlemci voltajını ve sıcaklığını kontrol altına alarak uzun süreli kullanımlarda frekansın dalgalanmaması.

Eğer yukarıdakileri düzgün bir şekilde yapabilirsen diğer yapacaklarının günü kurtarmak için yapabileceğini göreceksin her oyun için ayrı ayrı ayar aramak veya yapmak zorunda kalmayacaksın.

Son düzenleme:
CS2 için özellikle diyeceğiniz bir şey var mı?
CS2 bozuk. Onda frametime'ı bir kere bile ip gibi görmedim. Hep dalgalı ve akicilik yok. Ayrıca o oyunda sistem seçme olduğunu düşünüyorum. Sebebi de şu sırasıyla;

RX 9060 XT, 3070 Ti, 5060 Ti ile denedim. Sistemin geri kalan tüm bileşenleri aynı iken sadece 3070 Ti'da oyun oynanabilir haldeydi.

Bunun mantıklı bir açıklaması bende yok. Aman aman bir performans farkı olan kartlar değil bunlar.

Son düzenleme:
CS2 bozuk. Onda Frametime'ı bir kere bile IP gibi görmedim. Hep dalgalı ve akicilik yok.

Akıcılık konusunda CS2 de şöyle bir şey var. Rekabetçi maç oynarken FPS 200-350 arasında dalgalanıyor ama ekran kartı frekansım dalgalanmıyor bu sayede frametime yukarı pik atmak yerine ms daha soft geçiş sağlıyor anlık drop yemiyorum.

8 ms 12 ms çıkıyor diyelim bu durum bir anda 12 ms çıkacak şekilde değil.
8 - 9 -10 -11 -12 ms şeklinde gerçekleşiyor.

Yayıncıların ya da youtuberlerin saçma sapan hazır sistemlerini almak yerine araştırıp parçaları kendiniz toplayın. Doğru BIOS ayarlarıyla XMP/EXPO AMD için PBO vs. gayet akıcı oynarsınız. Bir tanesi koyuyor 7800x3d işlemci güzel gözüksün diye anakart, psu, ssd Allah'a emanet. Sistemin kendine hayrı yok.