- Makaleler
- 4
Şimdiye kadar hiç V-SYNC kullanamadım. Asıl kastıran şey oymuş gibi geldi gözüme, farenin olması gerkenden biraz daha geriden geldiği hissini uyandırıyor bende.
Evet o yüzden konuyu açarken ''sistemi çok güçlü olmayan arkadaşlar için'' diye belirtmiştim. Benimki de orta segment, 5060 Ti. O yüzden bu ayarlar oldukça işime yarıyor.Güzel tavsiyeler. Ama ben V-Sync ve FPS limiti açacaksam konsol ile oyun oynarım. Ne gereği var PC toplamaya.
Kısacası:
Ryzen 9 9950X3D, RTX 5090, 128 GB sistem toplayın.
Yazıda da belirttiğim gibi V-Sync gecikme arttırıyor. Onu da FPS Cap ile minimize edebiliyorsunuz.Şimdiye kadar hiç V-SYNC kullanamadım. Asıl kastıran şey oymuş gibi geldi gözüme, farenin olması gerkenden biraz daha geriden geldiği hissini uyandırıyor bende.
Az önce düzelttim. Kilit kapalı olacaktı
Az önce düzelttim. Kilit kapalı olacaktı
Kilit deyince bu sefer de aklıma AMD FX işlemcilerin çarpan kilidi aklıma geldi. Ne güzel günlerdi..
Sistemim gayet dengeli, bir yerden arttırıp diğer yerden kısma vesaire yapmadım. Zaten en son ram ve ekran kartı değiştirirken forumdaki arkadaşlara da danışmıştım. Bu verdiğim ayarlar olmadan da oyun oynanır. Dönüşlerdeki akıcılığı arttırmaktan bahsediyorum. Denemekten zarar gelmez hocam.Yayıncıların ya da youtuberlerin saçma sapan hazır sistemlerini almak yerine araştırıp parçaları kendiniz toplayın. Doğru BIOS ayarlarıyla XMP/EXPO AMD için PBO vs. gayet akıcı oynarsınız. Bir tanesi koyuyor 7800x3d işlemci güzel gözüksün diye anakart, psu, ssd Allah'a emanet. Sistemin kendine hayrı yok.
Ben sizin sisteminize değil de genel olarak söyledim. Çünkü adam toplama sistem alıyor 7800x3d'li sonra diyor her oyunda fps drop yiyorum. Akıcı değil vs. Normal şartlarda sistem genelinde yanlış bir şeyler yoksa çok ekstrem bir durum olmadıkça bu tarz ayarlara pek gerek kalmaz. Dönüşlerdeki akıcılık olayını ise 1% ve 0.1% fps değerlerini kontrol edebilirsiniz. FPS sabitlendiği zaman bu değerlerde artıyor çünkü.Sistemim gayet dengeli, bir yerden arttırıp diğer yerden kısma vesaire yapmadım. Zaten en son ram ve ekran kartı değiştirirken forumdaki arkadaşlara da danışmıştım. Bu verdiğim ayarlar olmadan da oyun oynanır. Dönüşlerdeki akıcılığı arttırmaktan bahsediyorum. Denemekten zarar gelmez hocam.
Rainbow Six Siege'de mesela FPS sınırı koymazsam 400-500 gezebiliyor ama ben yine de 179.99 FPS cap + Vsync açık ve Dlss quality kullanmayı tercih ediyorum. Çünkü FPS sınırı olmayınca dönüşler yağ gibi akmıyor. Bunu tarif etmesi zor. İlk sorunlu ekran kartımı arkadaşın evine götürdüğümde önce kendi 3070 Ti'lı sisteminde bir oyun açtı ve izletti. Dedim seninki benden de betermiş. Dediğim ayarları bir yaptım şaşırdı kaldı. Onunki de akıcı hale geldi. Bahsettiğim akıcılığı yaşadıktan sonra FPS cap olmadan oyun oynayamaz hale geliyorsun.Ben sizin sisteminize değil de genel olarak söyledim. Çünkü adam toplama sistem alıyor 7800x3d'li sonra diyor her oyunda fps drop yiyorum. Akıcı değil vs. Normal şartlarda sistem genelinde yanlış bir şeyler yoksa çok ekstrem bir durum olmadıkça bu tarz ayarlara pek gerek kalmaz. Dönüşlerdeki akıcılık olayını ise 1% ve 0.1% fps değerlerini kontrol edebilirsiniz. FPS sabitlendiği zaman bu değerlerde artıyor çünkü.
RTX 3070 ve R5 5600 kullanıyorum. Yeni Nesil oyunlara göre Ortalama denilebilecek bir sistem.
Valorant Ortalama 400FPS, 1%FPS ise 200 üstünü çok rahat görüyordum. Bu UE4 içindi, UE5'te test etmedim.
CS2 Ortalama 400FPS, 1% FPS ise 200 üstü. Bu değerler haritaya göre çok değişiyor. Dust2, Mirage, Nuke için bu şekilde
Rainbow Six Siege'de Ortalama 300FPS 1% FPS ise 200 üstünde dolaşıyor
Dead By Daylight 120FPS 1% ise 100 üstü alıyorum.
Marvel Rivals 130FPS 1% ise 100 civarlarında. Çok yoğun sahnelerde 80'e düşüyor. 16GB kullanıyorum. 32GB'e geçen arkadaşlarım 1% değerinde iyileşme yaşadığını söylüyordu.
1% ve 0.1% değerlerinizi kontrol edin. Capframex ile ayrıntılı bakılabiliyor.Rainbow Six Siege'de mesela FPS sınırı koymazsam 400-500 gezebiliyor ama ben yine de 179.99 FPS cap + Vsync açık ve Dlss quality kullanmayı tercih ediyorum. Çünkü FPS sınırı olmayınca dönüşler yağ gibi akmıyor. Bunu tarif etmesi zor. İlk sorunlu ekran kartımı arkadaşın evine götürdüğümde önce kendi 3070 Ti'lı sisteminde bir oyun açtı ve izletti. Dedim seninki benden de betermiş. Dediğim ayarları bir yaptım şaşırdı kaldı. Onunki de akıcı hale geldi. Bahsettiğim akıcılığı yaşadıktan sonra FPS cap olmadan oyun oynayamaz hale geliyorsun.