nodaplus

Uzman
Yaklaşık 6 yıldır bilgisayarımda ciddi bir giriş gecikmesi (input lag) sorunu yaşıyorum. Oyunlar 240 Hz olmasına rağmen akıcılık hissi yok ve mouse tepkisi suyun altındaymış gibi hissediliyor. Bu süre boyunca denemediğim yöntem kalmadı.
Windows ayarları, BIOS ve gizli BIOS ayarları, donanım değişimi, internet servis sağlayıcısı, modem, priz, hatta çevre ekipmanlarını bile değiştirdim. Ancak ilginç bir şekilde, geceleri oyun çok daha oynanabilir hale geliyor. Bunun sebebinin, geceleri elektrik şebekesindeki yükün azalması ve dolayısıyla parazitlerin (harmoniklerin) düşmesi olduğunu düşünüyorum. Bu konu, özellikle Blur Busters forumlarında tartışılıyor ancak Türkiye’de pek konuşulmuyor.

Elektriğin gecikme ile bağlantısı şu şekilde açıklanabilir:
Eskiden bilgisayarlar bu tür parazit ve harmonikler yüzünden çökebiliyor veya kapanabiliyordu. Modern donanımlar bu sorunlara karşı önlem içerse de, parazitlerin neden olduğu sinyal bozulmaları nedeniyle saniyede milyonlarca hata düzeltme veya sinyalin yeniden gönderimi gerekebilir. Bu da mikro seviyede gecikme ve tutarsız oyun deneyimi oluşturabilir.

Bu durumun ana kaynağının şebeke kalitesi olduğuna inanıyorum. Bazı kullanıcılar, kasalarını doğrudan toprağa bağlayarak (örneğin bir vidaya bakır kablo takıp diğer ucunu toprağa gömerek) bu sorunu kısmen çözebildiklerini söylüyor.
İlginç bir şekilde, ütü veya su ısıtıcı gibi yüksek güç çeken cihazlar çalışırken bile oyun hissiyatında iyileşme yaşandığını iddia edenler var. İlk bakışta garip gelebilir, ancak bu cihazların şebekedeki frekans dengesini veya parazit akışını etkileyerek sistem kararlılığını artırdığı yönünde bazı teknik dayanaklar mevcut.

Bu konunun psikolojik değil, fiziksel bir sorun olduğunu düşünüyorum. Benim gibi bu durumu fark eden veya yaşayan binlerce kişi olduğuna inanıyorum. Aşağıya, bu konuyla ilgili bazı kaynakları ve videoları ekliyorum.
Simple ve Donk gibi içerik üreticileri de bu meseleye geçmişte değinmişti.

Son düzenleyen: Moderatör:
UPS fikri mantıklı bence de çünkü online UPS elektriği direkt şebekeden almıyor önce DC'ye çevirip sonra kendi içinde yeniden AC'ye veriyor yani hat parazitlerini kesmiş oluyor böylece sistem daha temiz güçle çalışıyor belki bu da o gecikme hissini azaltabilir line interactive olanlar pek işe yaramaz ama tam online olan bir UPS fark yaratabilir.