Oyunlardaki görüntü bozulmasının esas sebebi nedir?

SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Herkese iyi akşamlar,

Aylardır dile getirdiğim ''görüntü bozulması , frame pacing sorunu'' ile ilgili ilk defa akıcı bir video çekebildim. Yazılarla sorunları ifade etmek oldukça zordu, hatta algısal olabileceğini düşünen arkadaşlar da olmuştu ama artık bunu sizlere gösterebileceğim.

R6 videosunda videonun yarısına kadar V-Sync/FPS sınırlama olmadan oynuyorum ve gördüğünüz üzere sağ sol dönüşlerde ekran sanki takılarak geliyormuş gibi oluyor. Teknik ismini bilmediğim için sizlere ''frame pacing tarzı görüntü bozulması'' diyordum. Videonun yarıdan sonrasında V-Sync açıyorum ve oyun yağ gibi akıyor. Bu süre zarfında monitörde Adaptive sync, NVDIA Denetim Masasında ise G-Sync hep açıktı. Dolayısı ile V-Sync'e gerek olması bile enteresan bir durum. Her şeyi geçtim V-Sync ile bu sorunu sadece R6 ve Starwars BF2 ile çözebiliyorum. Yüklediğim diğer videoda BF5 gameplay videosunu göreceksiniz. V-Sync açmışsın açmamışsın bir şey değişmiyor, sağ sol dönüşlerde görüntü bozulması inanılmaz derecede var. BF5 hikaye yükleme ekranını göstermedim ama orada da bildiğin ekran yırtılması oluyordu. Oyunlardaki sorunları iki oyun özelinde toparlayarak sizinle paylaşmak istedim. Diğer oyunlarda da benzer sorunlar mevcut.

Video Linkleri:

Oyundaki sorunlar harici bilgisayarda gözlemlediğim bir diğer sorun açılış kısmının garip işlemesi. Bilgisayara güç veriyorum, ekranda ''DP, No Signal'' yazısı geliyor sonrasında 15-20 saniye siyah ekranda beklettikten sonra Windows yükleme ekranı anca geliyor. Ya da ne bileyim BIOS'da mouse takılarak ilerliyor. Ayrıca yeni aldığım AOC monitörde HDMI ile direkt görüntü gelirken, DP ile bağlayabilmek için bir kereliğine HDMI ile bağlantı sağlayıp masaüstüne gelip monitör ayarlarından DP seçip kasayı güç tuşu ile kapatmam gerekiyor. Ancak bundan sonra DP kablosunu takarak DP ile görüntü alabiliyorum. Buna benzer bir durumu bundan önceki XG259CS monitörde de yaşamıştım. Onda da HDMI hiçbir şekilde görüntü vermiyordu, DP ile direkt görüntü alabiliyordum. Tabii onu iade edebildim ve monitör arızalı dendi. O yüzden bağlantı kurmak saçma olabilir. Yine de bilgi vermek istedim.

Sorunun Çözümüne Yönelik Yapılanlar:

1- W10/W11 24H2/ W11 25H2 denendi
2- NVDIA 526.28/577/580.xx/581.xx denendi
3- BIOS FA4, FA5, FA6g
3- FPS Cap, V-Sync, G-Sync, HAGS, DLSS, Reflex vs. kombinasyonları
3- Farklı oyun motorlarıyla test edildi (R6, BF1, BF5, Dying Light, DbD, CS2, Titanfall2)
4- EXPO açık/kapalı
5- İki farklı monitör (Asus Rog Strix XG259CS 1080p 180hz ve AOC Q27G4ZR 2K 240 hz)
6- Sistemin ilk hali 5600 Mhz CL36 RAM ve RX 9060 XT ile gelmişti ve ciddi bir mikro tekleme&FPS drop sorunu vardı. Şu an kullanmakta olduğum 6000 Mhz CL30 RAM ve 5060 Ti ekran kartına geçerek bu sorunu çözdüm. Aktif sorunum videolarda görüldüğü üzere görüntü bozulması.
7- Sistemde 5600 Mhz ram ve RX 9060 XT varken kasayı başka bir evde test ettim, yine fark yoktu. -> Ev elektriği testi amacı ile yapıldı
8- FSP Vpro Serisi 1100 VA Line-Interactive UPS alındı.
9- @Ayhan Dönmez @LH44 ile iki gün uğraştık ZenTimings paylaşımı ile ince ince BIOS voltaj, nitro ayarları yapıldı gram fark olmadı.
10- Mouse polling rate (4000- 2000 - 1000 - 500 - 250 Hz) denendi.
11- GIGABYTE B650M S2H AMD Soket AM5 DDR5 7200MHz (OC) Micro ATX Anakart ve CORSAIR CX650 650W 80 Plus Bronze PSU sökülüp yerine Gigabyte B850M Force WiFi 6E Anakart ve High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU takıldı. Fakat Bu da bir çözüm getirmedi. (18.11.2025)

Güncel Sistem Bilgisi:

• Gigabyte B850M Force WiFi 6E Anakart
  • AMD Ryzen 5 7600X Soket AM5 4.7 GHz 32MB 105W 5nm Tray Kutusuz-Fansız İşlemci
  • LEXAR LNM610 1TB M.2 NVMe Okuma 3300MB / Yazma 2600MB SDD
  • XPG Caster RGB 32 GB (2x16 GB) 6000 MHz CL30 DDR5 EXPO/XMP RAM
  • Kasa: ANTEC NX290
  • FSP NC5 120mm ARGB Fanlı LGA1700/1851/AM5 6xBakır Borulu Hava Soğutma
  • ASUS Dual GeForce RTX 5060 Ti 16GB GDDR7 OC Edition
  • High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU

@LH44 @Ayhan Dönmez

Son düzenleyen: Moderatör:
Sorun umarım kalan 2 parçadan kaynaklıdır, ev tesisatı hala kuşkulu senin, ama kalan parçaların da ortalama altı modeller, o yüzden net yorum yapmak güç. PC'ci kesin olarak sorun şudur budur dememiş, zaten sen fark edıyorsun o mevzuyu mıllet 60 FPS oyun oynadıgı ıcın anlaması zor @SunseTTime Ekran kartı kaynaklı cıkmasın o can sıkıcı olur. PSU konusu Gen 5.1 Atx 3.1 uygundur, çok takılma overclock yapmayacaksın zaten voltaj drobu falan aşırı ilgilendirmiyor seni gold olsun olabiliyorsa. Sorun net olarak şudur budur dense parça değişikliğine de gerek kalmazdı, başka çaren yok gibi görünüyor.

@SunseTTime Bu attıgın modelin sıkıntısı şu power olarak, 3 pcie cpu çıkışı var eğer 12vhpwr kart kullanmayacaksan sıkıntı yaşarsın, haricinde problem olmaz. Mesela 3x8 pinli amd kart + 2x8 pin cpu güç beslemeli anakart ile problem olurdu. Çoklayıcı ile takman gerekiyor öyle durumlarda. 12vhpwr girişi için problem yok.

Sende hem cpu tarafında hem de gpu tarafında tek 8 pin çıkış var, o yüzden attığın model okey, f/p mi dersen değil, f/p modeller hep oneriliyor biliyorsun, o fiyata daha mantıklı modeller var, tebilon'da bu olabiliyorsa olur.

Hocam o zaman hiç sizi de seçeneksiz bırakmayayım ben, güç kaynağı farklı bir yerden oluversin.

''High power gold 850w ATX 3.1 GEN 5.1 PSU al alabiliyorsan, kart olarak da Force olsun evet. Sorunlar ortadan kalkması lazım böylece.'' Linkteki PSU sizin bahsettiğiniz ile aynı mı? @Ayhan Dönmez

https://www.teknobiyotik.com/high-p...YE43XWW_z4GU7Iw46DOuM3ybV7c1Ah5pIN-MySUnJfAR6

https://www.tebilon.com/gigabyte-b8...r5-9600mt-s-matx-anakart/?ref=akakce&v=1.34.6

Son düzenleme:
@LH44 hocam attığın linkteki ürün 650W imiş, 850W bütçe dahili kaliteli bir ürün yok mu Tebilon'da?

Denk bir model yok. Aynı fiyatta olanlar daha düşük kaliteye sahip. Benzer olanlar daha pahalı.
PSU ise belirsiz kaldı. Tebilon'da hiç mi yok işimizi görecek kaliteli bir ürün? Örnek olarak şunu atayım 850W: https://www.tebilon.com/corsair-rm8...r-atx-31-low-noise-guc-kaynagi-cp-9020296-eu/

PSU bu olabilir, ben bütçe sebebiyle bunlara bakmadım.

Denk bir model yok. Aynı fiyatta olanlar daha düşük kaliteye sahip. Benzer olanlar daha pahalı.

PSU bu olabilir, ben bütçe sebebiyle bunlara bakmadım.
https://www.tebilon.com/gigabyte-b8...r5-9600mt-s-matx-anakart/?ref=akakce&v=1.34.6

https://www.tebilon.com/corsair-rm8...r-atx-31-low-noise-guc-kaynagi-cp-9020296-eu/

Bu ürünler ile değişim talebinde bulundum, 8000 TL civarı ek ücret çıkacak tahmini, yani bütçeyi aşmıyor. Eğer kabul ederlerse haftaya süreci başlatmış olurum.

Son düzenleme:
Bu süre zarfında bir elektrikçi çağır da baksın tesisata en azından derim, gene aynı sıkıntı olursa üzücü olur.

Line interactiv ups var sanırım sende, o da çok işlevsel değil, Online olması şart bu durumlarda

Elektrikçi geleli çok oluyor, bir sorun yok demişti. Sadece işte eski evlerde bu tarz şikayetler olabiliyor, kendi oğlum da şikayetçi demişti diye hatırlıyorum. Yani çözülmezse online ups de alırız.

Bir buçuk sene kasaya bulaşmayıp ısrarla üç farklı laptop alıp deneme sebebim tam olarak buydu. Ev elektriği hiçbir zaman güven vermezdi, bir de işte kasada sorun çıkınca arızasından anlamak lazım. Keşke sorunların kaynağını bulmak icin kaliteli test uygulamaları olsa. Baktığında OCCT, memtest5, furmark falan hiçbir hata saptayamıyor benim senaryoda. Mecbur parça değiştirip duruyoruz. Anakart psu son olur artik insallah. Yeni ssd, online ups de bir sekilde alirim gerekirse ama gpu artik bütçeyi yorar. Onu uzunca bir sure degistiremem ki degistirmek de istemiyorum fps degerleri falan beklentimi fazlasi ile karsiliyor. Bir de şu goruntu bozulması hallolsa tadından yenmeyecek. /SPOILER]

-------------------------------------------------------------------------------------------

Tebilon'dan aradılar ürün alınalı dört ay olduğu için ne yazık ki ekran kartı ve ramde olduğu gibi servis raporu olmadan iade/değişim yapamayacaklarını belirttiler. Forumdaki videolarımı incelemişler, 2K'da izlemedikleri için olsa gerek görüntü bozulmasını sadece BF5 videosunda görebilmişler. Dediklerine göre daha önce anakart kaynaklı böyle bir sorun yaşamamışlar, PSU ise Corsair 650W 80+ kaliteli bir ürün eğer ki bir arızası yoksa sisteme yeterli gelmesi gerekiyor dediler. Bu noktada masraf üstüne masraf yapmaktansa anakartı servise gönderin baksınlar, duruma göre yeni sipariş verirsiniz dediler.

Harici olarak bir kullanıcıda yaşadıkları elektrik sorunundan bahsettiler. İşte evde CS2'de 10 FPS alırken aynı sistem Tebilon'a geri geldiğinde akıcı oyun deneyimi yaşatmış, akım korumalı priz eksiği buna sebep olmuş anladığım kadarıyla. Yani yeni PSU, anakart denemektense ilk etapta akım korumalı priz ile sistemi test edip, anakartı servise göndermemi önerdiler. Yani Tebilon'dan alma zorunluluğum kalmadı, çünkü iade/değişim hizmeti artık sunmuyorlar.

https://www.tebilon.com/gigabyte-b8...r5-9600mt-s-matx-anakart/?ref=akakce&v=1.34.6 -> Anakart arızalı olsun olmasın buna bir şans vermek istiyorum, çünkü halihazırda kullandığım anakartın giriş seviyesinde olduğunu belirtmiştiniz. @Ayhan Dönmez @LH44

https://www.teknobiyotik.com/high-p...YE43XWW_z4GU7Iw46DOuM3ybV7c1Ah5pIN-MySUnJfAR6 -> @Ayhan Dönmez, hocam siz ekstra bunu da önermiştiniz.

@20424, bir tık dediğine geliyor gibiyiz karşı taraf da direkt anakart, psu kaynaklı bir şey olduğunu düşünmüyor. Yine de denenebilecek son şeyler olduğu için denemek istiyorum. Bendeki PSU her türlü yeterli ve kaliteli ise sadece anakart da alabilirim. Malum %90 anakarttan şüpheleniyorduk. İkisini de değiştir derseniz değiştiririm sorun yok. @LH44 @Ayhan Dönmez

Sizdeyim

Son düzenleme:
@SunseTTime, ben GPU ve CPU tarafındayım.
OCCT, Furmark testinde illaki bir şey çıkması gerekmez miydi?

@Ayhan Dönmez Hocam önerdiğiniz anakartin WiFi özelliği olan sadece 800 TL daha pahalı imiş, direkt bunu sipariş etsem olur mu? Evin farklı bir odasında deneme şansım da olur kasayı. (İnşallah gerekmesin tabii)

@LH44 Hocam paylaşmış sıcak firsatlarda

Anakartı alıp bir daha değiştirmem artık, o yüzden Asus gibi markalarınki daha uzun ömürlü olur diyorsanız 10-12K lara çıkabilirim. Gerek yok diyorsanız kalsın.

Son düzenleme:
@LH44 Bu force kartını al, daha iyisine ihtiyacın yok. Bence toptan değiş parçaları imkanın varsa, eğer sorun GPU çıkarsa problem, ev tesisatı cıkarsa o da ayrı problem.

Su an kullandıgın kart çok gereksiz ve dip bir model. Direkt elden çıkar, her şey 4 4'lük olsa bile bu kartı kullanma yani, en kötü kartlardan birisi piyasadaki senin şu andaki mevcut kullandığın.

Son iki ürün diyordu sipariş ettim bitmeden. Allah utandırmasın diyelim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…