Oyunlardaki görüntü bozulmasının esas sebebi nedir?

SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Herkese iyi akşamlar,

Aylardır dile getirdiğim ''görüntü bozulması , frame pacing sorunu'' ile ilgili ilk defa akıcı bir video çekebildim. Yazılarla sorunları ifade etmek oldukça zordu, hatta algısal olabileceğini düşünen arkadaşlar da olmuştu ama artık bunu sizlere gösterebileceğim.

R6 videosunda videonun yarısına kadar V-Sync/FPS sınırlama olmadan oynuyorum ve gördüğünüz üzere sağ sol dönüşlerde ekran sanki takılarak geliyormuş gibi oluyor. Teknik ismini bilmediğim için sizlere ''frame pacing tarzı görüntü bozulması'' diyordum. Videonun yarıdan sonrasında V-Sync açıyorum ve oyun yağ gibi akıyor. Bu süre zarfında monitörde Adaptive sync, NVDIA Denetim Masasında ise G-Sync hep açıktı. Dolayısı ile V-Sync'e gerek olması bile enteresan bir durum. Her şeyi geçtim V-Sync ile bu sorunu sadece R6 ve Starwars BF2 ile çözebiliyorum. Yüklediğim diğer videoda BF5 gameplay videosunu göreceksiniz. V-Sync açmışsın açmamışsın bir şey değişmiyor, sağ sol dönüşlerde görüntü bozulması inanılmaz derecede var. BF5 hikaye yükleme ekranını göstermedim ama orada da bildiğin ekran yırtılması oluyordu. Oyunlardaki sorunları iki oyun özelinde toparlayarak sizinle paylaşmak istedim. Diğer oyunlarda da benzer sorunlar mevcut.

Video Linkleri:

Oyundaki sorunlar harici bilgisayarda gözlemlediğim bir diğer sorun açılış kısmının garip işlemesi. Bilgisayara güç veriyorum, ekranda ''DP, No Signal'' yazısı geliyor sonrasında 15-20 saniye siyah ekranda beklettikten sonra Windows yükleme ekranı anca geliyor. Ya da ne bileyim BIOS'da mouse takılarak ilerliyor. Ayrıca yeni aldığım AOC monitörde HDMI ile direkt görüntü gelirken, DP ile bağlayabilmek için bir kereliğine HDMI ile bağlantı sağlayıp masaüstüne gelip monitör ayarlarından DP seçip kasayı güç tuşu ile kapatmam gerekiyor. Ancak bundan sonra DP kablosunu takarak DP ile görüntü alabiliyorum. Buna benzer bir durumu bundan önceki XG259CS monitörde de yaşamıştım. Onda da HDMI hiçbir şekilde görüntü vermiyordu, DP ile direkt görüntü alabiliyordum. Tabii onu iade edebildim ve monitör arızalı dendi. O yüzden bağlantı kurmak saçma olabilir. Yine de bilgi vermek istedim.

Sorunun Çözümüne Yönelik Yapılanlar:

1- W10/W11 24H2/ W11 25H2 denendi
2- NVDIA 526.28/577/580.xx/581.xx denendi
3- BIOS FA4, FA5, FA6g
3- FPS Cap, V-Sync, G-Sync, HAGS, DLSS, Reflex vs. kombinasyonları
3- Farklı oyun motorlarıyla test edildi (R6, BF1, BF5, Dying Light, DbD, CS2, Titanfall2)
4- EXPO açık/kapalı
5- İki farklı monitör (Asus Rog Strix XG259CS 1080p 180hz ve AOC Q27G4ZR 2K 240 hz)
6- Sistemin ilk hali 5600 Mhz CL36 RAM ve RX 9060 XT ile gelmişti ve ciddi bir mikro tekleme&FPS drop sorunu vardı. Şu an kullanmakta olduğum 6000 Mhz CL30 RAM ve 5060 Ti ekran kartına geçerek bu sorunu çözdüm. Aktif sorunum videolarda görüldüğü üzere görüntü bozulması.
7- Sistemde 5600 Mhz ram ve RX 9060 XT varken kasayı başka bir evde test ettim, yine fark yoktu. -> Ev elektriği testi amacı ile yapıldı
8- FSP Vpro Serisi 1100 VA Line-Interactive UPS alındı.
9- @Ayhan Dönmez @LH44 ile iki gün uğraştık ZenTimings paylaşımı ile ince ince BIOS voltaj, nitro ayarları yapıldı gram fark olmadı.
10- Mouse polling rate (4000- 2000 - 1000 - 500 - 250 Hz) denendi.
11- GIGABYTE B650M S2H AMD Soket AM5 DDR5 7200MHz (OC) Micro ATX Anakart ve CORSAIR CX650 650W 80 Plus Bronze PSU sökülüp yerine Gigabyte B850M Force WiFi 6E Anakart ve High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU takıldı. Fakat Bu da bir çözüm getirmedi. (18.11.2025)

Güncel Sistem Bilgisi:

• Gigabyte B850M Force WiFi 6E Anakart
  • AMD Ryzen 5 7600X Soket AM5 4.7 GHz 32MB 105W 5nm Tray Kutusuz-Fansız İşlemci
  • LEXAR LNM610 1TB M.2 NVMe Okuma 3300MB / Yazma 2600MB SDD
  • XPG Caster RGB 32 GB (2x16 GB) 6000 MHz CL30 DDR5 EXPO/XMP RAM
  • Kasa: ANTEC NX290
  • FSP NC5 120mm ARGB Fanlı LGA1700/1851/AM5 6xBakır Borulu Hava Soğutma
  • ASUS Dual GeForce RTX 5060 Ti 16GB GDDR7 OC Edition
  • High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU

@LH44 @Ayhan Dönmez

Son düzenleyen: Moderatör:
Oradan alma, HBurada üzerinden al:

Hazır sistem zorda kalmadıkca alınmamalı, kendin böyle ne aldığını bilerek toplaman en iyisidir. Yapacak bir şey yok ama sorun şu ki GPU ya da ev tesisatı kaynaklı sorun devam ederse o kötü olur.

Şu açıdan sadece iyi olur, PSU ve anakartın çöptü, şu an ne olduğunu bildiğin sağlam ve stabil parçalar aldın, en azından aklında soru işareti kalmayacak. GPU ve ev tesisatı kaynaklı umarım bir problem yoktur. Ya da UPS kullanıyordun o kaynaklı da olmasın.

@SunseTTime Yeni sistemi kasaya dizmeyin bu arada, işlemciyi dümdüz takacaksınız, sonrasında 2 ram slotuna hynix ram'leri takacaksınız, ssd'yi cpu'nun altındaki ilk sogutuculu slota takacaksınız. Kasadan ön panel bağlantılarını vs yaparsınız anakartın yakınına koyun kasayı ama anakartı kasanın içine monte etme, kutunun üstünde falan kalabilir, ekran kartını da öyle takın, ilk uzay montaj test edilecek.

Kesinlikle kasaya kurma yani onu vurguluyorum. PSU'yu kasaya yerleştirirsin kabloları anakarta her türlü takarsın, kasa açma kapama ön panel tuşları da yine anakarta bağlarsın, anakart kutusunun üstünde dursun hiç problem olmaz bir müddet öyle test edeceksin, sonrasında baktın sorun yok kasa içine monte edilecek, aynı şeyler tekrar yaşanmasın @SunseTTime

Son düzenleme:
Yok hocam zaten bilgisayarcı abiyle görüştüm o gelip montajlayacak. Bu sefer izleme şansım da olacağı için ben de öğrenmiş olurum.

GPU ve ev elektriği konusuna gelecek olursak nedense artık bunun çok düşük bir ihtimal olduğunu düşünmeye başladım. Malum üç farklı kartta da benzer semptomlar vardı, farklı lokasyon da fayda getirmemişti.

Sorun GPU'dan çok sistemin kareleri monitöre zamanında iletememesinden (PCIe/sinyal kararsızlığı) kaynaklanıyor gibi duruyor. Bildiğiniz üzere B650M S2H + CX650 kombinasyonu bu açıdan zayıf kalıyordu. Yeni aldığımız Gigabyte B850M Force WiFi 6E + High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU, güç ve sinyal kararlılığını sağlayarak bu sorunu çözecek gibi hissediyorum.

Hayırlısı bakalım. İlerleyen süreçte yine sizi bilgilendireceğim. @LH44 @20424 @Ayhan Dönmez

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
PSU geldi, anakart da haftaya salı gelmiş olacak.

Starwars BF2'de açılış ekranında kısa bir cızırtı ve takılma oldu, ardından oyun bir anda kapanıp çok kısa siyah ekran vererek masaüstüne döndü. Açılış yükleme ekranında cızırtı ve takılma her oyunda oluyordu da ben shader yükleme ekranına yoruyordum. Bu da bence artık anakartın güç/sinyal kararsızlığına işaret eden güzel bir örnek oldu. Haftaya görüşürüz.

Son düzenleme:
Ne anakartmış ya, tek tek tüm bileşenleri bozuyor sırayla

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…