SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Herkese iyi akşamlar,

Aylardır dile getirdiğim ''görüntü bozulması , frame pacing sorunu'' ile ilgili ilk defa akıcı bir video çekebildim. Yazılarla sorunları ifade etmek oldukça zordu, hatta algısal olabileceğini düşünen arkadaşlar da olmuştu ama artık bunu sizlere gösterebileceğim.

R6 videosunda videonun yarısına kadar V-Sync/FPS sınırlama olmadan oynuyorum ve gördüğünüz üzere sağ sol dönüşlerde ekran sanki takılarak geliyormuş gibi oluyor. Teknik ismini bilmediğim için sizlere ''frame pacing tarzı görüntü bozulması'' diyordum. Videonun yarıdan sonrasında V-Sync açıyorum ve oyun yağ gibi akıyor. Bu süre zarfında monitörde Adaptive sync, NVDIA Denetim Masasında ise G-Sync hep açıktı. Dolayısı ile V-Sync'e gerek olması bile enteresan bir durum. Her şeyi geçtim V-Sync ile bu sorunu sadece R6 ve Starwars BF2 ile çözebiliyorum. Yüklediğim diğer videoda BF5 gameplay videosunu göreceksiniz. V-Sync açmışsın açmamışsın bir şey değişmiyor, sağ sol dönüşlerde görüntü bozulması inanılmaz derecede var. BF5 hikaye yükleme ekranını göstermedim ama orada da bildiğin ekran yırtılması oluyordu. Oyunlardaki sorunları iki oyun özelinde toparlayarak sizinle paylaşmak istedim. Diğer oyunlarda da benzer sorunlar mevcut.

Video Linkleri:

Oyundaki sorunlar harici bilgisayarda gözlemlediğim bir diğer sorun açılış kısmının garip işlemesi. Bilgisayara güç veriyorum, ekranda ''DP, No Signal'' yazısı geliyor sonrasında 15-20 saniye siyah ekranda beklettikten sonra Windows yükleme ekranı anca geliyor. Ya da ne bileyim BIOS'da mouse takılarak ilerliyor. Ayrıca yeni aldığım AOC monitörde HDMI ile direkt görüntü gelirken, DP ile bağlayabilmek için bir kereliğine HDMI ile bağlantı sağlayıp masaüstüne gelip monitör ayarlarından DP seçip kasayı güç tuşu ile kapatmam gerekiyor. Ancak bundan sonra DP kablosunu takarak DP ile görüntü alabiliyorum. Buna benzer bir durumu bundan önceki XG259CS monitörde de yaşamıştım. Onda da HDMI hiçbir şekilde görüntü vermiyordu, DP ile direkt görüntü alabiliyordum. Tabii onu iade edebildim ve monitör arızalı dendi. O yüzden bağlantı kurmak saçma olabilir. Yine de bilgi vermek istedim.

Sorunun Çözümüne Yönelik Yapılanlar:

1- W10/W11 24H2/ W11 25H2 denendi
2- NVDIA 526.28/577/580.xx/581.xx denendi
3- BIOS FA4, FA5, FA6g
3- FPS Cap, V-Sync, G-Sync, HAGS, DLSS, Reflex vs. kombinasyonları
3- Farklı oyun motorlarıyla test edildi (R6, BF1, BF5, Dying Light, DbD, CS2, Titanfall2)
4- EXPO açık/kapalı
5- İki farklı monitör (Asus Rog Strix XG259CS 1080p 180hz ve AOC Q27G4ZR 2K 240 hz)
6- Sistemin ilk hali 5600 Mhz CL36 RAM ve RX 9060 XT ile gelmişti ve ciddi bir mikro tekleme&FPS drop sorunu vardı. Şu an kullanmakta olduğum 6000 Mhz CL30 RAM ve 5060 Ti ekran kartına geçerek bu sorunu çözdüm. Aktif sorunum videolarda görüldüğü üzere görüntü bozulması.
7- Sistemde 5600 Mhz ram ve RX 9060 XT varken kasayı başka bir evde test ettim, yine fark yoktu. -> Ev elektriği testi amacı ile yapıldı
8- FSP Vpro Serisi 1100 VA Line-Interactive UPS alındı.
9- @Ayhan Dönmez @LH44 ile iki gün uğraştık ZenTimings paylaşımı ile ince ince BIOS voltaj, nitro ayarları yapıldı gram fark olmadı.
10- Mouse polling rate (4000- 2000 - 1000 - 500 - 250 Hz) denendi.
11- GIGABYTE B650M S2H AMD Soket AM5 DDR5 7200MHz (OC) Micro ATX Anakart ve CORSAIR CX650 650W 80 Plus Bronze PSU sökülüp yerine Gigabyte B850M Force WiFi 6E Anakart ve High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU takıldı. Fakat Bu da bir çözüm getirmedi. (18.11.2025)

Güncel Sistem Bilgisi:

• Gigabyte B850M Force WiFi 6E Anakart
  • AMD Ryzen 5 7600X Soket AM5 4.7 GHz 32MB 105W 5nm Tray Kutusuz-Fansız İşlemci
  • LEXAR LNM610 1TB M.2 NVMe Okuma 3300MB / Yazma 2600MB SDD
  • XPG Caster RGB 32 GB (2x16 GB) 6000 MHz CL30 DDR5 EXPO/XMP RAM
  • Kasa: ANTEC NX290
  • FSP NC5 120mm ARGB Fanlı LGA1700/1851/AM5 6xBakır Borulu Hava Soğutma
  • ASUS Dual GeForce RTX 5060 Ti 16GB GDDR7 OC Edition
  • High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU

@LH44 @Ayhan Dönmez

Son düzenleyen: Moderatör:
Bilgisayarcı tanıdık abi kasayı aldıktan sonra arkadaşına geçmiş o da bilgisayarcı, birlikte stres testi yapıp videoları incelemişler. Arkadaşı şey demiş benim benzer bir müşterim oldu, aynı böyle görüntü bozulması yaşıyordu anakart değiştirdik çözüldü demiş. Giriş segment anakartlarda sinyal kararsızlığı vesaire oluyor demiş. O yüzden hiç anakartı söküp başka biriyle denemeyelim çizilmesin boş yere demiş. PSU noktasını ben de anlamadım, ama böyle dediler.
Değişmediğin parça kalmamasına rağmen sorun tekrarladı, benim kafa yapım bu şekilde israfsa israf değişirdim uğraşmazdım. Ama ev elektriğinde problem varsa ya tesisatı değişeceksin ya da online ups alacaksın onla da aynı odada duramazsın uzaktan hat çekmen lazım anca öyle olur. Ben her halukarda değişirdim eldekileri de satılığa koyardım.

@SunseTTime Yani PC'cilere de çok güven olmuyor biliyorsun tanıdık olsa da uğraşmıyorlar adamakıllı, senin gidip orada deneyimlemen lazım olayı, stres testlerde zaten problem yoktu.

Bilgisayarcı tanıdık abi kasayı aldıktan sonra arkadaşına geçmiş o da bilgisayarcı, birlikte stres testi yapıp videoları incelemişler. Arkadaşı şey demiş benim benzer bir müşterim oldu, aynı böyle görüntü bozulması yaşıyordu anakart değiştirdik çözüldü demiş. Giriş segment anakartlarda sinyal kararsızlığı vesaire oluyor demiş. O yüzden hiç anakartı söküp başka biriyle denemeyelim çizilmesin boş yere demiş. PSU noktasını ben de anlamadım ama böyle dediler.

Sinyal kararsızlığı CPU, RAM, GPU arasında var diyelim, yaptığınız testlerde çıkar, belli eder yani, çıkmadığını düşünelim R6'da V-Sync açınca bu karasızlık neden düzeliyor? Düzelmemeli, bence sorun yine GPU kaynaklı.

Sinyal kararsızlığı CPU, RAM, GPU arasında var diyelim, yaptığınız testlerde çıkar, belli eder yani, çıkmadığını düşünelim R6'da V-Sync açınca bu karasızlık neden düzeliyor? Düzelmemeli, bence sorun yine GPU kaynaklı.
Şu anki görüntü bozulması sorununu V-Sync ile sadece R6'da minimize edebiliyorum. Diğer oyunlarda düzelme olmuyor. Mesela RX 9060 XT ve 5600 Mhz ram varken de V-Sync ile sadece R6 'oynanabilir' düzeydeydi. Diğer oyunlarda ise FPS drop ve mikro tekleme devam ediyordu.

Günün sonunda noldu ekran kartı değişti, ram değişti. Şimdi anakart ve PSU da değişecek. Değiştikten sonra yine düzelmemiş olursa @Ayhan Dönmez hocamın dediği gibi online UPS de alırım.

@LH44 hocam attığın linkteki ürün 650W imiş, 850W bütçe dahili kaliteli bir ürün yok mu Tebilon'da?

NOT: Yani direkt anakart kaynaklı bir sorun olmasa bile bu anakart bana hiç güven vermemeye başladı. Olay sadece oyunlarda görüntü bozulması değil ki; iki farklı monitör aldım birinde HDMI görüntü vermedi, birinde DP görüntü alabilmek için HDMI ile başlatıp sonra çevirmek zorunda kaldım. Açılış ekranında bir düzgün açılıyor, bir 15-20 saniye bekletip ondan sonra Windows açılış ekranına geliyor, bazen durduk yere mouse kitleniyor sonra kendine geliyor falan. Yani GPU bunları yaptırmaz diye düşünüyorum. Yine sen daha iyi bilirsin hocam. @20424

Son düzenleme:
NOT: Yani direkt anakart kaynaklı bir sorun olmasa bile o bu anakart bana hiç güven vermemeye başladı. Olay sadece oyunlarda görüntü bozulması değil ki; iki farklı monitör aldım birinde HDMI görüntü vermedi, birinde DP görüntü alabilmek için HDMI ile başlatıp sonra çevirmek zorunda kaldım. Açılış ekranında bir düzgün açılıyor, bir 15-20 saniye bekletip ondan sonra Windows açılış ekranına geliyor, bazen durduk yere mouse kilitleniyor sonra kendine geliyor falan. Yani GPU bunları yaptırmaz diye düşünüyorum. Yine sen daha iyi bilirsin hocam.

Diğer ufak tefek sorunlar anakart kaynaklı olabilir, her anakartın garip kronik sorunları oluyor ona bir şey diyemem.

Bu sistemle ben uğraşsam GPU'dan sonra anakart ve PSU yerine işlemciden şüphelenirim. (RAM'i saymadım.)

Diğer ufak tefek sorunlar anakart kaynaklı olabilir, her anakartın garip kronik sorunları oluyor ona bir şey diyemem.

Bu sistemle ben uğraşsam GPU'dan sonra anakart ve PSU yerine işlemciden şüphelenirim. (RAM'i saymadım.)
Sırası ile; RX 9060 XT, RTX 3070 Ti, RTX 5060 Ti denendi. RX 9060 XT'deki sorunu RTX 3070 Ti kanıtladı, buna istinaden Asus RTX 5060 Ti sipariş etmiştik. Ayrıca nedir 5600 Mhz rami gönderdik, 6000 mhz kaliteli ram aldık. Yani sırada anakart ve PSU kaldı şu an. (Eğer tabii yeni gelen GPU, RAM sorunsuz ise)

Sırası ile; RX 9060 XT, RTX 3070 Ti, RTX 5060 Ti denendi. RX 9060 XT'deki sorunu RTX 3070 Ti kanıtladı, buna istinaden ASUS RTX 5060 Ti sipariş etmiştik. Ayrıca nedir 5600 MHz RAM'i gönderdik, 6000 MHz kaliteli RAM aldık. Yani sırada anakart ve PSU kaldı şu an. (Eğer tabii yeni gelen GPU, RAM sorunsuz ise)

RAM'i saymıyorum deme sebebim değiştirip ayarlanmasıydı, sorunun orada olmadığını kesinleştirmişsiniz.

BU kartların hepsi aynı sorunları mı yaptı?

RAM'i saymıyorum deme sebebim değiştirip ayarlanmasıydı, sorunun orada olmadığını kesinleştirmişsiniz.

BU kartların hepsi aynı sorunları mı yaptı?
RX 9060 XT + 5600 Mhz CL36 Ram varken -> Mikro tekleme ve FPS drop vardı (R6'da V-Sync bile fayda etmiyordu)

Arkadaşın evinde onun RTX 3070 Ti + 6000 Mhz rami ile test ettik -> Mikro tekleme ve FPS drop ortadan kalkmıştı. Görüntü bozulması o ara odak noktam değildi ama o zaman da vardı diye hatırlıyorum.

Kendi evimde RTX 5060 Ti + yeni 6000 Mhz ram ile test ettim -> Arkadaşın evindeki gibi mikro tekleme ve FPS drop sorunu çözülmüştü. Görüntü bozulması ise videolarda görüldüğü üzere devam ediyor. V-Sync ve ince ayar ile birkaç oyunu düzeltebildiğim için bir ay kadar görmezden gelmeye çalıştım. Fakat BF5,BF6 gibi oynamak istediğim oyunlar var sistemim yeterli olduğu halde oynayamamak rahatsız edici. O yüzden çözüm arıyorum zaten.

@SunseTTime, siz anakartı değiştirin, sorun yoksa da daha iyi bir modele güncellemiş olursunuz, sorun devan ederse işlemci tarafına bakın derim.

GPU testleriniz karışık olmuş, tekrar farklı bir GPU ile de bakmak lazım.

Anakart netleşti: https://www.tebilon.com/gigabyte-b8...r5-9600mt-s-matx-anakart/?ref=akakce&v=1.34.6

PSU ise belirsiz kaldı. Tebilon'da hiç mi yok işimizi görecek kaliteli bir ürün? Örnek olarak şunu atayım 850W: https://www.tebilon.com/corsair-rm8...r-atx-31-low-noise-guc-kaynagi-cp-9020296-eu/

NOT: hazır sistem ile gelen 650W PSU 2000 TL, B650M S2H anakart da 4000 TL civarı idi yani linkteki fiyatlardan bunlar düşülecek. (Değişim kabul edilirse) O yüzden 10k civarı olan bütçemizi aşmamış olacak ürünler.

@LH44 @Ayhan Dönmez @20424