SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Herkese iyi akşamlar,

Aylardır dile getirdiğim ''görüntü bozulması , frame pacing sorunu'' ile ilgili ilk defa akıcı bir video çekebildim. Yazılarla sorunları ifade etmek oldukça zordu, hatta algısal olabileceğini düşünen arkadaşlar da olmuştu ama artık bunu sizlere gösterebileceğim.

R6 videosunda videonun yarısına kadar V-Sync/FPS sınırlama olmadan oynuyorum ve gördüğünüz üzere sağ sol dönüşlerde ekran sanki takılarak geliyormuş gibi oluyor. Teknik ismini bilmediğim için sizlere ''frame pacing tarzı görüntü bozulması'' diyordum. Videonun yarıdan sonrasında V-Sync açıyorum ve oyun yağ gibi akıyor. Bu süre zarfında monitörde Adaptive sync, NVDIA Denetim Masasında ise G-Sync hep açıktı. Dolayısı ile V-Sync'e gerek olması bile enteresan bir durum. Her şeyi geçtim V-Sync ile bu sorunu sadece R6 ve Starwars BF2 ile çözebiliyorum. Yüklediğim diğer videoda BF5 gameplay videosunu göreceksiniz. V-Sync açmışsın açmamışsın bir şey değişmiyor, sağ sol dönüşlerde görüntü bozulması inanılmaz derecede var. BF5 hikaye yükleme ekranını göstermedim ama orada da bildiğin ekran yırtılması oluyordu. Oyunlardaki sorunları iki oyun özelinde toparlayarak sizinle paylaşmak istedim. Diğer oyunlarda da benzer sorunlar mevcut.

Video Linkleri:

Oyundaki sorunlar harici bilgisayarda gözlemlediğim bir diğer sorun açılış kısmının garip işlemesi. Bilgisayara güç veriyorum, ekranda ''DP, No Signal'' yazısı geliyor sonrasında 15-20 saniye siyah ekranda beklettikten sonra Windows yükleme ekranı anca geliyor. Ya da ne bileyim BIOS'da mouse takılarak ilerliyor. Ayrıca yeni aldığım AOC monitörde HDMI ile direkt görüntü gelirken, DP ile bağlayabilmek için bir kereliğine HDMI ile bağlantı sağlayıp masaüstüne gelip monitör ayarlarından DP seçip kasayı güç tuşu ile kapatmam gerekiyor. Ancak bundan sonra DP kablosunu takarak DP ile görüntü alabiliyorum. Buna benzer bir durumu bundan önceki XG259CS monitörde de yaşamıştım. Onda da HDMI hiçbir şekilde görüntü vermiyordu, DP ile direkt görüntü alabiliyordum. Tabii onu iade edebildim ve monitör arızalı dendi. O yüzden bağlantı kurmak saçma olabilir. Yine de bilgi vermek istedim.

Sorunun Çözümüne Yönelik Yapılanlar:

1- W10/W11 24H2/ W11 25H2 denendi
2- NVDIA 526.28/577/580.xx/581.xx denendi
3- BIOS FA4, FA5, FA6g
3- FPS Cap, V-Sync, G-Sync, HAGS, DLSS, Reflex vs. kombinasyonları
3- Farklı oyun motorlarıyla test edildi (R6, BF1, BF5, Dying Light, DbD, CS2, Titanfall2)
4- EXPO açık/kapalı
5- İki farklı monitör (Asus Rog Strix XG259CS 1080p 180hz ve AOC Q27G4ZR 2K 240 hz)
6- Sistemin ilk hali 5600 Mhz CL36 RAM ve RX 9060 XT ile gelmişti ve ciddi bir mikro tekleme&FPS drop sorunu vardı. Şu an kullanmakta olduğum 6000 Mhz CL30 RAM ve 5060 Ti ekran kartına geçerek bu sorunu çözdüm. Aktif sorunum videolarda görüldüğü üzere görüntü bozulması.
7- Sistemde 5600 Mhz ram ve RX 9060 XT varken kasayı başka bir evde test ettim, yine fark yoktu. -> Ev elektriği testi amacı ile yapıldı
8- FSP Vpro Serisi 1100 VA Line-Interactive UPS alındı.
9- @Ayhan Dönmez @LH44 ile iki gün uğraştık ZenTimings paylaşımı ile ince ince BIOS voltaj, nitro ayarları yapıldı gram fark olmadı.
10- Mouse polling rate (4000- 2000 - 1000 - 500 - 250 Hz) denendi.
11- GIGABYTE B650M S2H AMD Soket AM5 DDR5 7200MHz (OC) Micro ATX Anakart ve CORSAIR CX650 650W 80 Plus Bronze PSU sökülüp yerine Gigabyte B850M Force WiFi 6E Anakart ve High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU takıldı. Fakat Bu da bir çözüm getirmedi. (18.11.2025)

Güncel Sistem Bilgisi:

• Gigabyte B850M Force WiFi 6E Anakart
  • AMD Ryzen 5 7600X Soket AM5 4.7 GHz 32MB 105W 5nm Tray Kutusuz-Fansız İşlemci
  • LEXAR LNM610 1TB M.2 NVMe Okuma 3300MB / Yazma 2600MB SDD
  • XPG Caster RGB 32 GB (2x16 GB) 6000 MHz CL30 DDR5 EXPO/XMP RAM
  • Kasa: ANTEC NX290
  • FSP NC5 120mm ARGB Fanlı LGA1700/1851/AM5 6xBakır Borulu Hava Soğutma
  • ASUS Dual GeForce RTX 5060 Ti 16GB GDDR7 OC Edition
  • High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU

@LH44 @Ayhan Dönmez

Son düzenleyen: Moderatör:
Nvflash ile güncelleyebilirsin onu, Techpowerup sitesinden VBIOS bulabilirsin, sendeki Dual modeli ise diğer modelleri de yazabiliyorsun ama problem oluyor genelde, deneme amaçlı kullanabilirsin yine de.
https://www.asus.com/tr/motherboard...g/helpdesk_bios?model2Name=DUAL-RTX5060TI-16G Şöyle bir şey buldum bu mudur? Ayrıca nasıl yapılacağına dair açıklayıcı bir video bulamadım. Eve gidince tekrar ararım.

Sana yine sorunlu kart yolladılar belli ki.
Kasa ile uğraşmak cidden dert. Çözüm bulalım diye değiştirmediğimiz şey kalmadı, hala aynı sorun.

@SunseTTime Dediğim bu değildi ama bunu kullan daha mantıklı, guide vardır zaten içinde, basittir merak etme. Sadece elektrik vesaire kesilmesin update sırasında, zaten UPS vardı sende.
Ekran kartının vBIOS güncellemesini yaptım ancak bu da çözüm getirmedi. Bu arada 3'lü fan şu an pasif durumda muhtemelen yeni anakart ve PSU taktıktan sonra kablolarla ilgili bir durum olmuş, yeni fark ettim. Abi yarin duzeltmeye gelecek de diyorum acaba ekran kartini da mi söktürsem? 6 ay dolmadan bir arıza varsa serviste ciksin iade/değişim oluversin. Zaten oyun dışında da ufak tefek seyler fark etmeye basladim. Mesela Technolay'ı açmak icin bastigimda bazen düzgün aciliyor bazense ortada hafif beyaz goruntu gelip oyle aciliyor. Dun bir kere de masaustunde ekran isigi azaldi artti gibi oldu. Bunlar normalde gormezden gelebileceğim seylerdi. Sadece eksiksiz bilgi aktarmis olmak icin yaziyorum. @Ayhan Dönmez

Son düzenleme:
Hocam buna benzer bir sorun zamanında bende yaşamıştım. Görüntü sürekli bu şekilde bozuluyor ghosting oluyordu. Bir sürü çözüm yolu denesem de düzelmemişti. İnternette forumda bir arkadaş ekran kartı giriş portundaki tozdan bahsetmişti ve kontrol ettiğimde benim kartın giriş portlarında aşırı toz birikmesi vardı. Temizledikten sonra sorunum çözülmüştü. Sende işe yararmı bilemiyorum ama en azından bir kontrol edebilirsin. Görüntü kablosunu da kontrol edebilirsin ayrıyeten.

Hocam buna benzer bir sorun zamanında bende yaşamıştım. Görüntü sürekli bu şekilde bozuluyor ghosting oluyordu. Bir sürü çözüm yolu denesem de düzelmemişti. İnternette forumda bir arkadaş ekran kartı giriş portundaki tozdan bahsetmişti ve kontrol ettiğimde benim kartın giriş portlarında aşırı toz birikmesi vardı. Temizledikten sonra sorunum çözülmüştü. Sende işe yararmı bilemiyorum ama en azından bir kontrol edebilirsin. Görüntü kablosunu da kontrol edebilirsin ayrıyeten.
Bende toz olması zor gibi. Çünkü kapalı kutu geldi taktik test yaptım daha ilk günden beri böyle sorunlu. Ama bence de artık ekran kartı kaynaklı bir durum var.

Son düzenleme:
Ekran kartının vBIOS güncellemesini yaptım ancak bu da çözüm getirmedi. Bu arada 3'lü fan şu an pasif durumda muhtemelen yeni anakart ve PSU taktıktan sonra kablolarla ilgili bir durum olmuş, yeni fark ettim. Abi yarin duzeltmeye gelecek de diyorum acaba ekran kartini da mi söktürsem? 6 ay dolmadan bir arıza varsa serviste ciksin iade/değişim oluversin. Zaten oyun dışında da ufak tefek seyler fark etmeye basladim. Mesela Technolay'ı açmak icin bastigimda bazen düzgün aciliyor bazense ortada hafif beyaz goruntu gelip oyle aciliyor. Dun bir kere de masaustunde ekran isigi azaldi artti gibi oldu. Bunlar normalde gormezden gelebileceğim seylerdi. Sadece eksiksiz bilgi aktarmis olmak icin yaziyorum. @Ayhan Dönmez
Bir şey demek çok zor, başka bir işlemci ve GPU ile denenmesi lazım, yine tekrarlarsa ev tesisatı sıkıntılı, ev değişmen lazım.

Ev mi değişmek kolay yoksa bunları mı, artık sorun neyde çıkarsa bahtına.

@SunseTTime Hazır sistem gördün mü kaçmak lazım, iade/değişime göndersen bile belli ki geri bozuk parçayı veriyorlar, ya da başka işler dönüyor, yorum yapmak çok zor. Bu kasayı PC'cide denesen mesela götürüp, farklı bir ortamda dene, olmazsa GPU+CPU değişime gidecek sende.

Artık sıkıntı DP portu kaynaklı mı, kablo kaynaklı mı, tesisat kaynaklı mı, UPS kaynaklı mı, ihtimaller çok fazla, bir problem olduğu aşikar. GPU+CPU değişime gitmesi lazım.

Bir şey demek çok zor, başka bir işlemci ve GPU ile denenmesi lazım, yine tekrarlarsa ev tesisatı sıkıntılı, ev değişmen lazım.

Ev mi değişmek kolay yoksa bunları mı, artık sorun neyde çıkarsa bahtına.

@SunseTTime Hazır sistem gördün mü kaçmak lazım, iade/değişime göndersen bile belli ki geri bozuk parçayı veriyorlar, ya da başka işler dönüyor, yorum yapmak çok zor. Bu kasayı PC'cide denesen mesela götürüp, farklı bir ortamda dene, olmazsa GPU+CPU değişime gidecek sende.

Artık sıkıntı DP portu kaynaklı mı, kablo kaynaklı mı, tesisat kaynaklı mı, UPS kaynaklı mı, ihtimaller çok fazla, bir problem olduğu aşikar. GPU+CPU değişime gitmesi lazım.
UPS bağlantısı kesip denenmisti ayrıca iki farklı monitor dolayisi ile iki farklı DP kablosu denendi bir fark olmadı. Yani bunlar çoktan elendi hocam. CPU, SSD dışında her şey değişti. Ekran kartı dediğiniz gibi tekrar kusurlu gelmiş olabilir ona bir şey diyemiyorum. Bu aşamada hazır bilgisayarcı abi fan sorununu düzeltmeye geldiginde ekran kartini sokturup servise gönderebilirim. En şüpheli sebep bu gibi algılıyorum. Ne diyorsun hocam? @Ayhan Dönmez

Ev tesisatinin garantisini veremem fakat eski ekran kartı ve ram varken başka evde de aynı görüntü sorunları devam ediyordu. En ufak bir fark yoktu. Bu da tesisat sorunu olmadığına işaret ediyor bence.

UPS bağlantısı kesip denenmisti ayrıca iki farklı monitor dolayisi ile iki farklı DP kablosu denendi bir fark olmadı. Yani bunlar çoktan elendi hocam. CPU, SSD dışında her şey değişti. Ekran kartı dediğiniz gibi tekrar kusurlu gelmiş olabilir ona bir şey diyemiyorum. Bu aşamada hazır bilgisayarcı abi fan sorununu düzeltmeye geldiginde ekran kartini sokturup servise gönderebilirim. En şüpheli sebep bu gibi algılıyorum. Ne diyorsun hocam? @Ayhan Dönmez

Ev tesisatinin garantisini veremem fakat eski ekran kartı ve ram varken başka evde de aynı görüntü sorunları devam ediyordu. En ufak bir fark yoktu. Bu da tesisat sorunu olmadığına işaret ediyor bence.
Bu sorunu servis çözemez gibi, çünkü testlerde bir hata yok, farklı M.2 denemiş miydin, bu sorun tekrarlıyor muydu? Dediğim gibi ilginç bir sorun, GPU şüpheli ama CPU-M.2 de göz ardı etmemek lazım. Bir sıkıntı olduğu aşikar ama ne kaynaklı bilmiyoruz, garanti süreci de farklı olmayacaktır, test edecekler sorun yok diyip geri gönderiyorlar. Süre çok uzuyor bir de, imkanın varsa bu 3 parçayı değişip dene sırayla. Başta ekran kartı tabi. iGPU ile oyun oynadığında bu sorun var mı mesela, şu anki kartı devre dışı bırak, ya da PC'ci yanında kart getirebiliyorsa very low ayarlarda bir baksanız oyunlarda @SunseTTime

M.2 ya da ekran kartı getirebiliyorsa bir deneyin, son çare CPU bakman lazım.

Bu sorunu servis çözemez gibi, çünkü testlerde bir hata yok, farklı M.2 denemiş miydin, bu sorun tekrarlıyor muydu? Dediğim gibi ilginç bir sorun, GPU şüpheli ama CPU-M.2 de göz ardı etmemek lazım. Bir sıkıntı olduğu aşikar ama ne kaynaklı bilmiyoruz, garanti süreci de farklı olmayacaktır, test edecekler sorun yok diyip geri gönderiyorlar. Süre çok uzuyor bir de, imkanın varsa bu 3 parçayı değişip dene sırayla. Başta ekran kartı tabi. iGPU ile oyun oynadığında bu sorun var mı mesela, şu anki kartı devre dışı bırak, ya da PC'ci yanında kart getirebiliyorsa very low ayarlarda bir baksanız oyunlarda @SunseTTime

M.2 ya da ekran kartı getirebiliyorsa bir deneyin, son çare CPU bakman lazım.
Ryzen 5 7600x islemcide iGPU yok. Farklı SSD ve CPU testi hiç yapılmadı. Bilgisayarcıya bir daha sorarım onda farklı bir ekran kartı varsa süreç hızlanır.

-----------------------------------------------------------------------------------------

@Ayhan Dönmez, iki dakika fan için hatasını düzeltti fakat elinde ekran kartı olmadığı için şu an test yapamadık. Bir müddet böyle kullan elime kart geçince haber edeceğim dedi. Şu anlık böyle devam yani. Test yapmadan boşa servise gönderme dedi.

Hazır bir müddet bu şekilde kullanacakken diyorum ki tertemiz bir format atayım. RX 9060 XT, RTX 3070 Ti ve 5060 Ti olmak üzere üç farklı kart sisteme takıldı ve her seferinde sadece C diskine format attım. Baktığında testlerde donanımsal bir arıza da çıkmadığı için formatın tam atılmaması kaynaklı yazılımsal bir sorun olabilir diye düşündüm. Bugün yarın bir format çakıp tek C diski kullanacağım. Fark olursa haber ederim.

OCCT_result.webp
OCCT1.webp

Furmark testinden de başarılı geçti, OCCT'den de. Şimdilik ekran kartı değişimini askıya aldık. Format sonrası bilgi vereceğim.

----------------------------------------------------------------------------

Dün gece temiz format attım C ve D diye ayırıp D diskine örnek bir oyun indirdim. Ne yazık ki aynı hocam. Mecbur başka bir ekran kartını bulunana kadar böyle kullanacağım. İlerleyen süreçte haberleşiriz yine. @Ayhan Dönmez

Son düzenleme:
Bilgisayarcı tanıdık abi kasayı aldıktan sonra arkadaşına geçmiş o da bilgisayarcı, birlikte stres testi yapıp videoları incelemişler. Arkadaşı şey demiş benim benzer bir müşterim oldu, aynı böyle görüntü bozulması yaşıyordu anakart değiştirdik çözüldü demiş. Giriş segment anakartlarda sinyal kararsızlığı vesaire oluyor demiş. O yüzden hiç anakartı söküp başka biriyle denemeyelim çizilmesin boş yere demiş. PSU noktasını ben de anlamadım ama böyle dediler.

Ne yazık ki başka bir anakart takıp denememişler, eski deneyimlerine istinaden bir analiz yapmışlar. Ama evet sorunlar orada da devam etmiş.
Güncel durum nedir acaba? Kimsenin yazmadığı ama başka bir yerde okuduğum klavye değiştirmeyi deneme şansınız varsa denemenizi öneririm.