Önce insanlara saygın olsun. Sosyalizm adı altında Afgan, Suriyeli ne olduğu belirsiz işgalcileri savunuyorsun. Madem komünistler o kadar masum; Çin neden Uygur Türklerine eziyet ediyor? Hayal dünyasında yaşamayı bırak. Karl Marx'a hayran olman için tek bildiğin ekonomistin o olması lazım. Dünyaya Marx'tan daha fazla katkıda bulunmuş Peru'lu Zimbabwe'li iktisatçılar var.
Kimseye hayran değiliz. Çin'de olanlar eziyet değil. Teknik olarak Kürtlerden daha fazla hakları var.

İşgalcileri savunmuyorum moruk. Sen Norveç'te yaşıyorsun, ben işgalcilerin arasında yaşıyorum. Ben tarihsel olarak değerlendirme yapıyorum. Irkçı damarın gereksizliğinden bahsediyorum. Azıcık okusaydın bu çıkarımı yapardın.

@1178 Bir sürü kaynak, veri gösterdim söylediklerimi istatistikler ile temellendirdim. Cevap bile veremedin çünkü tartışma adabın olmadığı gibi bilgin de yok, bu tür tartışmalar verilerle yapılır.
Verdim ama kaba etinle okuduğun için fark etmemişsin. Şimdi geri dönüp baktım, attığın veriler son 20 yılı falan kapsıyor ve buna göre çıkarım yapıyor. Dikkate bile almamışım, baştan yanlış çünkü.
Marx haklıysa kıtlıklar, yoksulluk, terörizm, totaliterlik neden Marx'ın fikirlerini benimseyen devletlerde olmuş?
Örnek alalım?
Adam Smith'in, Keynes'in, Friedman'ın, Popper'ın ilkelerini benimseyen ülkeler uluslararası verilerde mutluluk, refah endekslerinde zirvelerde yer alıyor iken Marx'ın fikirlerini geçmişte benimseyen ülkeler niye diplerde yer alıyor? Bu ideolojinin demirbaşları bile bu ideolojiyi, bu dogmaları niçin terk etti?
Buna da cevap verdim uzun uzun ama okumamışsın bile. Tartışma adabıymış. Önce okumayı öğrenelim.

Çin'de olanlar eziyet değil. Teknik olarak Kürtlerden daha fazla hakları var.
Afgana, Suriyeliye gelince 'emekçi', Uygur Türklerine gelince hakları var. :D Komünistliğin buraya kadarmış dostum. Şu çelişkiden sonra daha da işgalcileri savunursan sosyalist değil Türk düşmanı olursun.
Dünya savaşı sırasında bir sürü insana kucak açıp eğiten Sam Amca suçlu ama Kazaklara zulmeden kızıl kafalar ve Uygurlara soykırım yapan çekik gözlü cüceler haklı, yersen!
2 taraf da masum değilken 1 tarafı haklı çıkaramazsın, boşa çabalama.
İşgalcileri savunmuyorum moruk. Sen Norveç'te yaşıyorsun, ben işgalcilerin arasında yaşıyorum. Ben tarihsel olarak değerlendirme yapıyorum. Irkçı damarın gereksizliğinden bahsediyorum. Azıcık okusaydın bu çıkarımı yapardın.
Norveç'te yaşıyorsun diyorsun ama buraya gelebilmek için vasıflı olunması gerektiğini unutuyorsun. Okumayan, çıkarım yapamayan insanın Norveç'te işi olmaz, onu geç bir defa. Öyle vasıfsız insanların doldurulduğu ülkeler; başlıca Belçika, Fransa ve Almanya'dır. Oralardaki son olaylara bakabilirsin. En yakın örnek; Fransa'da çıkan Afgan mülteci istilası:
Türkiye'nin böyle bir yer olmasını ister misin? Cevabın evet ise Fransa veya Belçika'ya gidebilirsin; oralarda sürdür "artı değer" aklını.

Tarihmiş, medeniyetin beşiğiymiş, peh. Gören de sanacak piramitleri gerçekten uzaylılar yaptı da o bölgenin insanları "Great Minds", tüm batı aptal ve ilkel.
Ona bakarsan İslam alimleri; algoritmayı, anesteziyi dahi çoğu bilimsel gelişmeyi batı dünyasından önce buldu. O zaman şeriat mı getirelim? Aşırılık besleyen ideolojilerde mantık aramakta hata işte... ne aşırı solu ne aşırı sağı hiçbirisini ciddiye almaya gerek yok. Gerçekleri yüzlerine vurunca sizin hakkınızda bir şeyler zırvalıyorlar, tek yaptıkları bu.

Son düzenleme:
Afgana, Suriyeliye gelince 'emekçi', Uygur Türklerine gelince hakları var. :D Komünistliğin buraya kadarmış dostum. Şu çelişkiden sonra daha da işgalcileri savunursan sosyalist değil vatan haini olursun.
Sam Amca suçlu ama çekik gözlü cüceler haklı, yersen!
Her Afganı, Suriyeliyi olumlamadım. Okumuyorsunuz. Aynı şekilde Uygurların IŞİD'e militan yetiştirmsine rağmen her Uygur'u da bir kenara atıp göz ardı etmedim.

Dediğim gibi okuduğunuzu başka yere çekiyorsunuz ya da okumuyorsunuz, ikinci daha muhtemel.
Norveç'te yaşıyorsun diyorsun ama buraya gelebilmek için vasıflı olunması gerektiğini unutuyorsun. Okumayan insanın Norveç'te işi olmaz, onu geç bir defa. Öyle vasıfsız insanların doldurulduğu ülkeler; başlıca Belçika, Fransa ve Almanya'dır. Oralardaki son olaylara bakabilirsin.
En yakın örnek; Fransa'da çıkan Afgan mülteci istilası:
Türkiye'nin böyle bir yer olmasını ister misin? Cevabın evet ise Fransa veya Belçika'ya gidebilirsin; oralarda sürdür bu aklını.
Ee moruk, Sam Amcalar ve neoliberal artıkları suçlu mıymış? Bu bir itiraf mı? :D

Orada demek istediğin senin bir söz hakkına sahip olmayışın. Sen bu coğrafyanın insanı değilsin, basit bir emperyal işbirlikçisin. Senin fikirlerin halk nezdinde daima değersiz olacak. %0.00001 kesiminiz ile iyi eğlenceler.
Tarihmiş, medeniyetin beşiğiymiş, peh. Gören de sanacak piramitleri gerçekten uzaylılar yaptı da o bölgenin insanları "Great Minds", tüm batı aptal ve ilkel.
Açıkçası ırk kıyası yapmayı yanlış buluyorum, böyle bir alışkanlığım da yok. Koşullar insanların gelişmişliğini belirler. Dönem şartları Orta Doğu için iyiydi, şu an Avrupa için. Mesele "insan" değil "şartlar". Buna dikkat çekmek için Orta Doğu halklarının da gerçekten ileri bir medeniyetler olabileceği potansiyeline dikkat çekiyorum.
Ona bakarsan İslam alimleri, algoritmayı, anesteziyi dahi çoğu bilimsel gelişmeyi batı dünyasından önce buldu. O zaman şeriat mı getirelim? Aşırılık besleyen ideolojilerde mantık aramakta hata işte... Ne aşırı solu ne aşırı sağı hiçbirisini ciddiye almaya gerek yok. Gerçekleri yüzlerine vurunca sizin hakkınızda bir şeyler zırvalıyorlar, tek yaptıkları bu.
Sen harbi sorunlusun ha. Yaşadığımız coğrafyanın aşağılanmasını yanlış buluyorum ve bunu dillendiriyorum, mevzu bundan ibaret. Amaç insanların manevi duygularına seslenmek ve bu bir propagandadır evet. Kimsenin bulunduğu coğrafyadan nefret etmesine gerek yok, eğer böyle bir davranış içine girilirse gelecek adına, Orta Doğu adına beyaz adamın isteği yerine gelecektir. Ben bunun gerçekleşmesini istemediğimden yazdıklarımda romantizmi kullanıyorum.

Kaba etinle okuduğun için saçma sapan yorum yapıyorsun. Dediğim gibi liberalle konuşulmaz. Özellikle Norveç'ten mülteciler hakkında konuşan bir liberal dikkate dahi alınmaz.

Şunu da ekleyelim: Orta Doğu'ya Altın Çağı'nı yaşatması hususunda İslam elbette etkilidir, bunu inkar etmek de hatalı olur lakin bu durum şeriat gelmesi gerektiğini göstermez, kimse de bunu söylemiyor. Şeriat hukuku dönemi için ilericidir, günümüz için değil. Şu ultra basit çıkarımı yapabilseydin bütün bunları konuşmuyor olurduk. Acıyorum size, cehalet dolu üstenci tavrınız kabak tadı veriyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Her Afganı, Suriyeliyi olumlamadım. Okumuyorsunuz. Aynı şekilde Uygurların IŞİD'e militan yetiştirmsine rağmen her Uygur'u da bir kenara atıp göz ardı etmedim.
Okuyorum ama mantıklı bulmuyorum ki senin mantığınla 2020 yılında Çin'e sınırlarını kapatan ülkeler kötü. 2020 yılında istatistiklere göre Çin'den gelen bir insanın COVID-19 taşıyıcısı olma ihtimali %70 civarlarındaydı. İstatistik bir bilim dalıdır; Marx'ın geri kalmış ilkelerini benimseyen bir zihniyetten de elbette istatistik ve bilim bilmesini bekleyemezsin. Senin ileri sürdüğün dogmalar; Tanzanyalıları ülkeye doldurup milletin AIDS kapmamasını beklemek gibi.

Senin yaptığın şey bir Jeolog'a; "Fay hatlarının kırılmasının sebebi günah işlemek, zina yapmak" demek. İşte o kadar basitsin.

Yine geçen tartışmada olduğu gibi tezini baştan çürüttüm. Biliyorum sen de geçenki gibi hayal dünyandan çıkardığın unsurlara dayanarak "Tezimi çürüttüğünü söylüyorsun ama ortada hiçbir şey yok" tarzı avuntularla (ki haklıydın o tartışmada söylediklerin tez olarak alınacak kadar bile dğeerli olmadığından dolayı ortada hiçbir şey yok) durumu idare etmeye çalışacaksın onun için bir ders vereceğim.
@1178 üzerinde göstereceğim "Aşağılık Kompleksi Nedir?" adlı dersimize hoşgeldiniz, başlıyorum:
Aşağılık kompleksi göstergesi #1: Sorunlu demiş ama sosyalizm adı altında Türk düşmanlığı yapan kendiisi.
Acıyorum size, cehalet dolu üstenci tavrınız kabak tadı veriyor.
Aşağılık kompleksi göstergesi #2: Cahil demiş ama kendisi daha sosyalizmin ne olduğunu bilmiyor. Refah kapitalizmi hakim olan Norveç'e "sosyalist" diyordu. :D Ayrıca üsteleyici tavırdan bahsetmiş ancak "söz hakkın yok" diyen kendisi.
Orada demek istediğin senin bir söz hakkına sahip olmayışın. Sen bu coğrafyanın insanı değilsin, basit bir emperyal işbirlikçisin. Senin fikirlerin halk nezdinde daima değersiz olacak. %0.00001 kesiminiz ile iyi eğlenceler.
Aşağılık kompleksi göstergesi #3: "Sen bu coğrafyanın insanı değilsin" diyor ama Afgan, Suri, Pakistani insanların dünyada özgürce dolaşmasını savunuyor. Madem ki hümanistsin; tüm dünya, bütün insanlara ait, o zaman niye hala coğrafya konuşuyorsun? :D Burda bile çelişiyorsun ki bu eğitiminin, öğretiminin olmadığının göstergesidir ve buna rağmen bana gelip de söz hakkın yok diyebiliyorsun. Cehaletten gelen cesaret diye buna derim. :D %0.00001 yazarken Norveç'in Dünya Eğitim Endeksinde kaçıncı sırada olduğuna baksaydın önce çünkü komünizmin hakim olmadığı modern dünyada en fazla sözü geçenler genelde en eğitimlilerdir.

Ayrıca "emperyal işbirlikçisin" sözü de bir ekonomiste söylenmez çünkü sizin "emekçi" dediğiniz işgücüyle bizler ilgileniyoruz. Tabii siz ilkel olduğunuz için yeri gelince "emekçi" yeri gelince "emperyalist" diyip geçiyorsunuz. Aradaki farkı kavramanızı beklemek hata.
Kaba etinle okuduğun için saçma sapan yorum yapıyorsun. Dediğim gibi liberalle konuşulmaz. Özellikle Norveç'ten mülteciler hakkında konuşan bir liberal dikkate dahi alınmaz.
Aşağılık kompleksi göstergesi #4: "Saçma sapan yorum yapıyorsun" demiş fakat yukarıdaki "coğrafya ve ırk" çelişkisini gördünüz ve benim hakkımda bir önyargıda bulunmuş ama ben liberal değilim. Liberal ekonomiyi desteklemem çünkü ekonomik krizlere dayanıklılığınızın tamamen yok ediyor, borçlanmayı arttırıyor. ABD bile liberal ekonomiyle yönetilmiyor ki komünist arkadaşımız bundan bile bihaber! :D

Burada ırkçılık yapan, coğrafyayı değersizleştiren yok ama belli ki ırkınla, coğrafyanla ilgili çözemediğin kendince sorunlardan dolayı senin aşağılık kompleksin var.
Irkçılığı ve coğrafyayı değersizleştirmeyi eleştirirken karşındakini küçümseyip hakkında bir şeyler zırvalıyorsun sonra da sosyalist, hümanist olarak lanse ediyorsunuz kendinizi. Diğer sol kafalar gibi senin de artık susman gerektiğini düşünüyorum çünkü konuştukça daha fazla rezil oluyorsun.

Dipnot: Irkçı değilim ancak aşırı solcular gibi dogmatik sosyalist ve sözde hümanist değilim. Tarihsel olarak da medeniyetlerin gecikmesinden dolayı oluşan farkı kapatmak yönelik düşüncelerimi de okuyabilirsin:
Madem ki sosyolojiye dayanacağız; sosyologlar, bu medeniyetlerin gecikmesinin oluşturduğu açığı kapatmak için var ama yeterince önemsenmiyorlar, işsiz kalıyorlar. Sosyal bilime yeterince önem verirsek, sosyologlar aracılığı ile oralara uğrayıp neyin medeni neyin ilkel olduğunu aşılarsak dünya daha iyi bir yer olur. İşe yaramayacak bir şey değil... sonuçta dinler de bu şekilde yayıldı. Irkçılık çözüm değil.

Okuyorum ama mantıklı bulmuyorum ki senin mantığınla 2020 yılında Çin'e sınırlarını kapatan ülkeler kötü. 2020 yılında istatistiklere göre Çin'den gelen bir insanın COVID-19 taşıyıcısı olma ihtimali %70 civarlarındaydı.
Aynı şeyi söylemişiz, bir ya da birden fazla etmenden ötürü bütün bir halk suçlanamaz. Delüzyonel bir düşmanı karşına almışsın şu an, karşında kimse yok. Boşluğa sallıyorsun.
Yine geçen tartışmada olduğu gibi tezini baştan çürüttüm. Biliyorum sen de geçenki gibi hayal dünyandan çıkardığın unsurlara dayanarak "Tezimi çürüttüğünü söylüyorsun ama ortada hiçbir şey yok" tarzı avuntularla (ki haklıydın o tartışmada söylediklerin tez olarak alınacak kadar bile dğeerli olmadığından dolayı ortada hiçbir şey yok) durumu idare etmeye çalışacaksın onun için bir ders vereceğim.
Bak bak verdiği derse bak. :D Oynatalım bakalım.:rofl:
Sorunlu demiş ama sosyalizm adı altında Türk düşmanlığı yapan kendisi.
Nope, milliyetçi arkadaşlara yaranmana gerek yok. Çok istiyorsan ülkü ocaklarına kaydını yapalım, tarihsel olarak da birlikte çalışmayı seversiniz, gördük, görüyoruz. :)

Cahil demiş ama kendisi daha sosyalizmin ne olduğunu bilmiyor. Refah kapitalizmi hakim olan Norveç'e "sosyalist" diyordu. :D Ayrıca üsteleyici tavırdan bahsetmiş ancak "söz hakkın yok" diyen kendisi.
Aksine "İsveç'e neredeyse sosyalizm geliyordu" ve "Norveç tarihi hakkında bilgilerim sınırlı" dedim ve yorum yapmaktan çekindim. Hayal dünyanızdaki düşmanla çatışmaya devam.
Aşağılık kompleksi göstergesi #3: "Sen bu coğrafyanın insanı değilsin" diyor ama Afgan, Suri, Pakistani insanların dünyada özgürce dolaşmasını savunuyor.
Acı çektirdiğiniz her halk üzerinde sorumluluğunuz var ve isteseniz de istemeseniz de bu insanlar Avrupa'ya dolacak. Ekonomik modelinizle mahvettiğiniz iklim, bu insanları Batı'ya itecek. Savunsam da savunmasam da yaptıklarınızı çekeceksiniz. Türkiye'nin de bu konudaki hiper sorumluluğu ya azalacak ya da tarihe gömüleceğiz. Yaptığım çıkarımlarda Türk veya Türkiye aleyhine en ufak yorum yok. Lakin mültecilerin Avrupa'ya dolacak olması sizi korkutuyor elbette. Bu yüzden kaba etiniz yanıyor zaten.

Madem ki hümanistsin; tüm dünya, bütün insanlara ait, o zaman niye hala coğrafya konuşuyorsun?
Hümanistim dediğimi hatırlamıyorum. Marksistler şiddet yanlısı olmak zorunda, kendine hümanist diyen Marksistler hataya düşer.

Bir başka hayal düşman vakası. Dövüşün bakalım.
Norveç'in Dünya Eğitim Endeksinde kaçıncı sırada olduğuna baksaydın önce çünkü komünizmin hakim olmadığı modern dünyada en fazla sözü geçenler genelde en eğitimlilerdir.
Dünya standartlarında eğitiminizle Norveç'te hayırlı mastürbasyonlar dilerim.
Ayrıca "emperyal işbirlikçisin" sözü de bir ekonomiste söylenmez çünkü sizin "emekçi" dediğiniz işgücüyle bizler ilgileniyoruz. Tabii siz ilkel olduğunuz için yeri gelince "emekçi" yeri gelince "emperyalist" diyip geçiyorsunuz. Aradaki farkı kavramanızı beklemek hata.
"İstatistik bilimi" gösteriyor ki hayır, ilgilenmiyorsunuz. İlgilenmediğiniz için ya Marksist görüş ya da faşizm büyüyecek. Bu yönelişe engel de olamayacaksınız.

Siz emekçi de olabilirsiniz ki büyük ihtimalle öylesiniz. Bu iş birlikçi olduğunuz gerçeğini değiştirmiyor. İş birlikçilik veya emekçilik iki farklı kutup değil ama sınırsız cahilliğiniz bu iki kelimeyi kutuplaştırmış.
ABD bile liberal ekonomiyle yönetilmiyor ki komünist arkadaşımız bundan bile bihaber! :D
Konu hakkında aksini söyleyecek tek cümlem yok. :D Baya baya bambaşka biriyle tartışıyor eleman.
Burada ırkçılık yapan, coğrafyayı değersizleştiren yok ama belli ki ırkınla, coğrafyanla ilgili çözemediğin kendince sorunlardan dolayı senin aşağılık kompleksin var.
Hayır, ikisinden de gayet memnunum. Seslendiğim kişilerin senin çizdiğin profile kaymamaları için çabalıyorum, mevzu bu. Önyargı diye sallarken hataya düşen sen olmuşsun.

Irkçılığı ve coğrafyayı değersizleştirmeyi eleştirirken karşındakini küçümseyip hakkında bir şeyler zırvalıyorsun sonra da sosyalist, hümanist olarak lanse ediyorsunuz kendinizi. Diğer sol kafalar gibi senin de artık susman gerektiğini düşünüyorum çünkü konuştukça daha fazla rezil oluyorsun.
Rezil olduğum tek konu yok, çürütüyorum derken karşındakini en ufak şüpheye bile düşürmüyorsun zira söylediklerin tamamen zırva. Tartıştığı kişiden yeni şeyler öğrenmek ister insan ama maalesef, seninle olan tartışmalarım sonuca ulaşmayan gereksiz laf dalaşmalarından ibaret. Bunun farkına varamadığından hala egonu tatmin etme peşindesin. Dolayısıyla şu anda devam eden tartışmaya cevap verebilirsiniz, hep beraber birbirimizi yanlışlayıp sonsuza kadar döngüye devam ederiz. Benim adıma tartışma sonlanmıştır.

Son düzenleme:
@Woolgatherer Dostum keşke her şey senin hayal etitiğin gibi olsa; eminimki kendi hayal dünyanda çok bilgilisindir fakat maalesef ki burası gerçek dünya; hayallerin değil fikirlerin değerlidir. Bu çelişkilerle söylediklerinin bir kıymeti yok. YOK! Ne benim hakkımda ne başka bir şey hakkında söylediklerinin hiçbir değeri yok çünkü sen uydurma masallar anlatıyorsun. Gerçek kompleksli yüzün ortaya çıktı. Dediğim gibi kendimi yormaya değmez.

Ama bir yalanını daha ortaya çıkartayım:
"Norveç tarihi hakkında bilgilerim sınırlı" dedim ve yorum yapmaktan çekindim. Hayal dünyanızdaki düşmanla çatışmaya devam.
Norveç, İskandinav ülkesi değil yani?
İskandinav sosyal demokrasisi aynı şeyleri söylemiyor.
:D Anlıyorum... bu yalancılık ve hayalperestlik, sadece bu 2 olumsuz özelliğin senin ciddiye alınmaman gerektiğini gösteriyor. Bilgisizliğe, saygısızlığa, iftiracılığa hiç girmreye gerek yok.
Lakin mültecilerin Avrupa'ya dolacak olması sizi korkutuyor elbette. Bu yüzden kaba etiniz yanıyor zaten.
Böyle dediğine göre Norveç'in Avrupa Birliği üyesi olmadığını da bilmiyorsun. İftira atacaksın bari düzgün at. Norveç'e girmek Avrupa Birliğine girmek kadar kolay değil yani bana giren çıkan bir şey de yok. Ha, diğer Nordik ülkelerinin aksine Avrupa yansa kül olsa yine etkilenmeyiz zira Norveç Varlık Fonu mevcut; araştırmanı öneririm. Daha önce dediğim gibi benim tuzum kuru. Senin aksine zırvalamıyorum; sadece Türkiye'nin ve Türklerin iyiliği için konuşuyorum.

Bari milliyetçilik hakkında bilgi sahibi olsaydın... :D
milliyetçi arkadaşlara yaranmana gerek yok. Çok istiyorsan ülkü ocaklarına kaydını yapalım
Yaranan yok zira haksız olduğun belli, ne olduğun belli. Ayrıca ülkücülük; Türkçülüğü, İslamiyetle bağdaştırır ki bu ideolojiyi benimseyenlerin bazıları siyasal islama girebiliyor. Seküler milliyetçi falan deseydin; en azından bilgili sanarlardı... bu popülistlikle nereye varırsın bilmem ama gidişatın hiç de iyi değil.
Tartıştığı kişiden yeni şeyler öğrenmek ister insan ama maalesef
@DarkPassenger'in dediği gibi tartışma adabın olmadığı için öğrenmen mümkün değil ancak merak etme; benim yazdıklarımı okuyanlar gerçekleri görüyor, öğreniyor. Bilmediğin şeyleri söylediğimde "haksız olduğun halde sırf haklı çıkmak için" biliyormuş gibi yanıt vermen bile öğrenmeye kapalı olduğunun göstergesi.

Kendini hayal dünyana hapsetmişsin; sana ne öğretsek ne şekilde eğitsek yine aynı furyaları saçmalıcaksın. Bu yüzden daha da yanıt vermeyi düşünmüyorum ve hatta göz ardı listeme hoşgeldin.

Son düzenleme:
Norveç'e girmek, Avrupa Birliğine girmek kadar kolay değil yani bana giren çıkan bir şey de yok.
Schengen içerisinde olduğu için yine sıkıntı yaratabilir. Avrupa Birliği pasaportlarıyla ve kimlikleriyle de çok rahat seyahat edilip işe girilebiliyor. Direkt Schengen, EEA ve EU bölgelerinin hepsinin korunması çok önemli.

Schengen içerisinde olduğu için yine sıkıntı yaratabilir. Avrupa Birliği pasaportlarıyla ve kimlikleriyle de çok rahat seyahat edilip işe girilebiliyor. Direkt Schengen, EEA ve EU bölgelerinin hepsinin korunması çok önemli.
Yine de Avrupa Birliği kadar kötü bir göç politikasına sahip değil. İngiltere'nin Brexit sürecine girmesinin en büyük nedenlerinden biri Avrupa Birliğinin göç politikası. İngiltere ve Norveç, günümüzde anlaşmalar yapıp sığınmacıları başka yerlere gönderiyorlar.

Ayrıca nüfusun %90'ından fazlası İngilizce bilmesine rağmen Norveçce bilmeyeni ülkede tutmuyorlar ki buraya gelip Norveçce öğrenmek çok maliyetli olur. Uluslararası kaynaklara göre Norveç, Avrupa'nın en pahalı ülkesi olarak bilinmektedir.

İngiltere ve Norveç, günümüzde anlaşmalar yapıp sığınmacıları başka yerlere gönderiyorlar.
Evet, sığınmacı statüsünde olanları gönderebiliyorlar ama ileride bu arkadaşlar herhangi bir AB ülkesinde vatandaşlık statüsüne geçerse pek bir hak iddia etmek mümkün olmayacak. Bazı ülkeler de sınır yokmuş gibi vize dağıtırken ve mülteci alırken Danimarka artık Türkiye gibi ülkelere turist vizesi vermiyor fakat almak isteyen başka ülkeden alıp yine aynı ülke sınırlarına girebiliyor.
Ayrıca nüfusun %90'ından fazlası İngilizce bilmesine rağmen Norveçce bilmeyeni ülkede tutmuyorlar ki buraya gelip Norveçce öğrenmek çok maliyetli olur. Uluslararası kaynaklara göre Norveç, Avrupa'nın en pahalı ülkesi olarak bilinmektedir.
İnsanlar her ne kadar yabancı dilleri bilse de kendi dillerinde daha rahat hissediyorlar. İş bulmak için de çoğu sektörde yerel dil gerekiyor. Ailenizle kahve siparişi verirken İngilizce konuşmak zorunda kalmak pek hoş olmasa gerek ama bir mühendis için pek fark etmeyecektir. Ben de ne kadar rahatsız edici olabileceğini bildiğim için ülkelere saygı duyuyorum. Dolayısıyla, Fransa’da Fransızca, İspanya’da İspanyolca ve İsveç’te İsveççe konuşuyorum. Norveç’e tatil veya başka bir iş için gittiğimde İsveççeye çok benzediği için pek bir zorluk yaşamıyorum. Ufak bir çaba gösterirsem aradaki farkları da öğrenmiş olurum ama şimdilik ihtiyacım yok. Norveç her ne kadar pahalı olsa da maaşlar da ona uygun derecede yüksek.

Son düzenleme:
Evet, sığınmacı statüsünde olanları gönderebiliyorlar ama ileride bu arkadaşlar herhangi bir AB ülkesinde vatandaşlık statüsüne geçerse pek bir hak iddia etmek mümkün olmayacak.
Evet, Avrupa Birliği dışındaki Avrupa ülkeleri, AB'ye entegre ama yine de AB kadar kolaylık sağlamıyorlar. Vasıfsızı hiç barındırmazlar.

Mesela dediğin şeyden örnek vereyim:
Danimark artık Türkiye gibi ülkelere turist vizesi vermiyor
Norveç bunu seneler önceden yapmaya başladı. :D

Ama yine de söylediğin diğer şeyleri göz ardı etmemek gerekiyor. Evet, başka ülkeden Schengen vizesi alıp gelebiliyor ama barınamazsa direkt ülkeden şutlanıyor. Norveç'in sert bir politikası var, bu konuyla ilgili.
İnsanlar her ne kadar yabancı dilleri bilse de kendi dillerinde daha rahat hissediyorlar. İş bulmak için de çoğu sektörde yerel dil gerekiyor. Ailenizle kahve siparişi verirken İngilizce konuşmak zorunda kalmak pek hoş olmasa gerek ama bir mühendis için pek fark etmeyecektir. Ben de ne kadar rahatsız edici olabileceğini bildiğim için ülkelere saygı duyuyorum. Dolayısıyla, Fransa’da Fransızca, İspanya’da İspanyolca ve İsveç’te İsveççe konuşuyorum. Norveç’e tatil veya başka bir iş için gittiğimde İsveççeye çok benzediği için pek bir zorluk yaşamıyorum. Ufak bir çaba gösterirsem aradaki farkları da öğrenmiş olurum ama şimdilik ihtiyacım yok. Norveç her ne kadar pahalı olsa da maaşlar da ona uygun derecede yüksek.
AB vatandaşı olsanız dahi Norveç'te hayat kurmak, bu dünyadaki en zor şeylerden biri. Bunu bilmeniz yeterli.

İşin niteliği ne olursa olsun Norveç'te iş bulmak için Norveçce şart. Bu konuda çok katılar. Norveçce bildiğiniz senaryoda bile çalışma izni başvurunuzu reddedebiliyorlar. Kaldı ki başvuru için önce ID kayıtlı olmanız gerekiyor, o bile başlı başına bir iş. :D
Diğer yandan, evet, Danca ve İsveçce, Norveçce ile birbirlerine olabildiğince çok benziyor. Ben kolayca diller arasında geçiş yapabiliyorum.