SSCB, Vietnam, Kamboçya, Çin, Küba, Eski SSCB uydu ülkeleri. Madem bu ülkeler iyiydi de neden Batı'ya karşı göçleri engellemek için "Berlin Duvarını" ördüler?
Amerika ve SSCB kanatlarını kıyaslamak baştan yanlış. Savaşın en büyük cephesinde savaşan en büyük sanayi bölgeleri yakılıp yıkılan bir SSCB ile savaştan en ufak hasar almamış ABD ve uydularının kıyası adil değil. Batı Almanya "örnek kapitalist ülke" olması adına muazzam fonlar alıyordu.
Bütün bunlara rağmen Doğu Almanya, insani gelişmişlik sıralamasında BM'ye göre ilk 10'da idi. Doğu Almanya ekonomik nedenlerden yahut sosyalizmin işlememesi yüzünden değil, kurucu/önder kadronun karşıt devrimcilere karşı tutum yetersizliğinden ve Gorbaçov'un ihanetlerinden dolayı dağılmıştır.
Veriler son 20 yılı kapsasa ne oluyor, iktisat bir bilimdir ve belli başlı kuralları, bağlamı vardır 20 senede bir sanayi devrimi yaşamadığımız için veriler her zaman için geçerli.
İsveç için sunduğunuz verileri analiz etmek yanlış. Benim bahsettiğim İsveç ile sizin veri sunduğunuz İsveç aynı ülke değil. Bu yüzden son 20 senenin verileri manasız olur.
Bir de senin hayal dünyana uyan bir devlet kalmadı çünkü bu savunduğun köhne ideolojilerin milyonlarca insanların ölümüne sebep olduğu için hepsi terk etti.
Saçma bir argüman, kapitalist ülkeler için de aynı denklem geçerli.
Liberal Demokrat ülkeler de bu olaylar yaşanmış mıdır? Madem Kapitalizm ve Liberal Demokrasi işe yaramıyordu da neden bu ülkelerde ki insanlar mutlu ve senin köhne ideolojinin varisleri olan ülkelerde özgürlük ve refah niçin yok?
Her türlü milletin üstüne basarak, kendi topraklarının insanını dahi sömürerek bir refaha eriştiler. Sömürü ve sınıf çatışması hala devam ediyor lakin artık ezilen kesimleri uyutmak ve sınıflar arası uzlaşıya ulaşmak daha kolay. Dediğim gibi bunun da sebebi emperyalist tutumlarla başka ulusları sömürmek.
Marksizmin "başarısız" olma sebebi hakim gücün kapitalistler olması. Zor bir çıkarım değil bu. Feodalizmden kapitalizme geçiş de kolay olmadı.
Dediklerime verilerle cevap ver, hakaret etme.
Cevap verip hakaret ediyorum. Her ikisini de yapmaya devam edeceğim.
Kaynak:
tr.wikipedia.org
tr.wikipedia.org
tr.wikipedia.org
tr.wikipedia.org
tr.wikipedia.org
tr.wikipedia.org
Kamboçya'yı yahut Pol Pot'u savunmayı düşünmuyorum. Pol Pot'a solcu diyen birine de rastlamadım.
Çin kıtlığı ise hem Mao'nun hatalarının hem de Çin'in yüzyıllarca beyaz adam tarafından sömürülmesinin sonucu. Adil çıkarımlar yapmak gerek. Tüm suçu bir kişiye atmak hatalı olur.
Holodomor meselesi ise karışık. O dönemde Rusya'nın birden fazla bölgesinde kıtlık mevcut. Ukrayna'da soykırım yalanını ortaya atan ise Ukrayna'ya o dönemde ayak dahi basmamış, Nazilerle dahi görüşmüş bir gazeteci. Çektiği fotoğraflar da Ukrayna'ya ait değil. Bana Nazi yalanı pazarlıyorsunuz.
Bu konular hakkında çıkmasını beklediğim bir kitap var, şu an da her şey açık seçik ama tek tek kitaptan alıntı yaptığım bir tartışma benim adıma daha faydalı olur.
89 Çin "protestoları" için:
'Tiananmen Katliamı' retoriği Batı medyası tarafından her yıl ısıtılıp ısıtılıp tekrar gündeme getiriliyor. Her seferinde efsaneye yeni ekler yapılıyor ama gerçekler ortada duruyor.
haber.sol.org.tr
Sözde Prag Baharı:
Mayıs 1968'in 50'nci yılında Çekya'dan Komünist Gençlik Birliği (KSM), Türkiye Komünist Gençliği'nin sorularını yanıtladı.
haber.sol.org.tr