Paragraf cevap anahtarı yanlış mı?

SadeceEfe 60

Üstün
Yer
Balıkesir
Merhaba, bir tane paragraf sorusuna kafam takıldı. Türkçe hocama sordum, sorunun cevap anahtarı yanlış dedi. Sizce cevap ne? ALES 2011 sözel 2 sorusu.

Paragraf sorusu görünce başıma ağrı girdi. Ancak yapay zekaya attım, sonuç bu şekilde umarım yardımcı olur..

Parçadaki kritik cümle şu:
“Daha önce ... İstiklal Harbimiz ve Hayatım adlı iki kitabı ... yayımlanan Kâzım Karabekir'in, 1944'te hazırladığı İttihat ve Terakki Cemiyeti adlı çalışması da okurlarla buluştu.”
Burada 1944 tarihi yalnızca “İttihat ve Terakki Cemiyeti” adlı eserin hazırlanma tarihi olarak veriliyor.
B şıkkı ise:
“İstiklal Harbimiz ve Hayatım adlı kitaplar 1944 yılından önce kaleme alınmıştır.”
diyor.
Bunu parçadan çıkaramayız. Çünkü “daha önce yayımlanan” demek, 1944'ten önce yazılmış/yayımlanmış demek değil. “Daha önce”, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin şimdi okurla buluşmasından önce anlamında. Mesela teorik olarak bu iki kitap 1950'de yazılmış, 2005'te basılmış; 1944'te hazırlanmış olan diğer eser de 2010'da basılmış olabilir. Parçanın verdiği bilgi buna engel değil.

Diğerlerine bakınca:
  • A söylenebilir: “yaşadığı dönemin olaylarını yansıtan” ve özellikle Hayatım ifadesi, otobiyografik özellik bulunduğunu destekliyor.
  • C söylenebilir: “karanlıkta kalmış yönlerini açığa çıkaran” ifadesinden, daha önce bilinmeyen/başka kaynaklarda bulunmayan birtakım bilgilerin ortaya konduğu çıkarımı yapılabiliyor.
  • D söylenebilir: “Daha önce ... iki kitabı yayımlanan ... çalışması da okurlarla buluştu” ifadesi, metnin yazıldığı anda bunun yayımlanan son eseri olduğunu anlatıyor.
  • E söylenebilir: “yaşadığı dönemin olaylarını yansıtan” denmesi, Karabekir'in söz konusu tarihsel dönemin içinde yaşamış/tanıklık etmiş biri olduğunu gösteriyor.
    Sonuç: B

Gemini'ye sordum, ben de işaretlediğin doğru cevap anahtarı yanlış dedi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…