Oyuna para vermeyip korsan oynamanın ne övülür yanı varki söylüyorsun bir de bu saçmalığı anmaktan bile utanman lazım normalde.
Oyunları eski konsollardan oynuyorum ondan PS3 gibi. Bu kadar eski bir sistemin oyunun para vermemi mi bekliyorsun?

Vallahi o zaman sen yapacaksın. :D Veya İngilizce öğreneceksin. Sonuçta adam üreterek bir şeyler yapıyor, iyi veya kötü. Belli bir emek var, fiyatı da kendisi belirler.
Rus bir arkadaş var ondan yardım alıyorum. Onun sayesinde oyunlara Türkçe yama yapacağım. Çoğunlukla PS3.

Türkçe yama zaten indirdiğim bir şey değil ama adamın vaktini harcadığı bir şey için para istemesi neden tuhaf geliyor onu anlamadım.

Gönül işi olmalı demişsiniz de adamın babasının oğlu değilseniz gerçek dünyada o iş öyle işlemiyor, herkesin vakti kıymetli.

Kendisi oyunculara armağan etmek isterse ücretsiz yapabilir fakat bu doğrultuda bir beklentiye girmeyi doğru bulmuyorum.
Aslında benim burada dile getirdiğim şey diğerleri aylarını harcayıp, yamayı ücretsiz verirken. Bir başkası yapay zeka çeviriyi parayla satıyor. Ben buna sinir oluyorum.

Bu topluluğun hak ettiği bu maalesef gönüllü el çevirisi yapan insanları/grupları küstürüp ne olmasını bekliyorlardı?
Tabii eski yamaların kalitesizliği ayrı konu ama günümüzde de yine o tarz insanların olması gerekiyor. Gönüllü olarak iş yapan bireysel
çok az kişi var.

Ücret kısmına gelince, ben ücret alınmasına karşı değil ama çevrinin en azından belli bir kalitede olması gerekiyor sonuçta bir miktar para talep ediyorsun.

El ile çevirenlere bir şey demiyorum. Sonuçta bir emek ve öldürülen vakit var. Ancak hem çeviri kullanıp hem parayla satanlara kıl oluyorum.

1747607277376.webp

Konuyu gören çeviri sahipleri anlık;

Parayla Türkçe yama satanlar hakkında herhangi bir şey düşünmüyorum, çünkü tüm oyunları Türkçe desteği olsa dahi İngilizce oynuyorum. Bu nedenle Türkçe yamalar ilgi alanımın dışında.

Bir çevirmen ve oyuncu olarak yamaların paralı satılmasını tabiri caizse "eşeklik" olarak nitelendiriyorum. Benim görüşümce eğer bir yama topluluk tarafından yapılıyorsa, oyuna sonradan bir mod gibi indirilerek kurulacaksa ücretsiz olmalıdır. Şu an tek başıma Highfleet için bir yama üzerinde uğraşıyorum ve bittiğinde ücretsiz olarak sunacağım. İnsanlar zaten günümüzde ekonomik sıkıntılar çekiyor ve dünya genelinde yokmuşuz gibi davranılıyor. Neden bir şeyi anadilimizde okumak/dinlemek/görmek için ekstra ücret ödeyelim ki?

Bir oyunu resmi olarak satın alıyorsak, o oyunun içeriği ve dil seçenekleri konusunda sorumluluk oyun yapımcısına aittir. Gönüllü ekiplerin bu eksikleri tamamlamak için yama yapması elbette değerli bir çaba, ama bu gönüllülük esasıyla başlamış bir işin ücretli hale getirilmesi bana çok doğru gelmiyor.

Sonuçta bu yamalar, telif hakkı sahibinden izin alınmadan hazırlanıyor ve oyunun dosyaları üzerinde değişiklik yapılıyor. Böyle bir çalışmanın üzerine ücret talep edilmesi hem yasal risk taşıyor hem de etik olarak tartışmalı bir durum yaratıyor.

Bu işi yapanların emeğine saygı duyuyorum ama bir emek varsa, o emeğin karşılığı bağış gibi destek yollarıyla alınabilir. Zorunlu ücret istemek ise bence gönüllülük ruhuna ve telif haklarına ters düşüyor.

Hani yamaları tek tek satsa anlarım ama abonelik sistemi saçmalıktan ibaret, yine yaptığın yamayı şifrele kopyalanmasına izin verme, yamanı alan kişi başkasına veremez o başkası da almak zorunda kalır sürümden kazanırsın.