Eğer bir GNU / Linux dağıtımı çıkarıyorsanız bu dağıtımın özgün olması, dağıtımın kullanıcılar tarafından olumlu sonuç alması ve ünlenebilmesi için en önemli etkenlerden biri oluyor. Pardus kendi tabanını bırakıp Debian tabanına geçtiği zaman Debian'dan en ufak bir farkı kalmadı, kullanıcıya sunduğu ekstra bir şey yok. Haliyle kimse Debian kurmak varken gidip Pardus tercih etmez.

1720877272645.webp

Gördüğünüz üzere, yerine tercih edilebilecek tonla dağıtım mevcut.

Son denediğimde büyük ölçüde bir kişinin (adam öldü proje bitti neredeyse sonra) geliştirdiği Peppermint'in bile yanına yaklaşamayacak kadar kötüydü.
Şuan çok daha iyi. Herhangi bir driver kurmanıza gerek yok. Son kullanıcının rahatlıkla kullanabileceği bir düzeyde. Yıllardır kararlı yürütülen linux dağıtımlarından. Ayrıca Afad gibi bir çok yerde kullanılmaya başlandı. İlerisi daha açık gibi duruyor. Şahsen debian temelli olması sorun teşkil etmiyor bence. Elbette gönül isterdi ki kendi temellerini oluştursun. Ancak işin bir de topluluk boyutu var. Ve ne yazık ki arkasında dev şirketler yok. MacOs'un bile Unix tabanlı olduğu Androidin linux tabanlı olduğu düşünülünce Pardus İşletim Sisteminin Debian tabanlı olmasının başarısını etkilemeyeceği kanaatindeyim.

Şuan çok daha iyi. Herhangi bir driver kurmanıza gerek yok. Son kullanıcının rahatlıkla kullanabileceği bir düzeyde. Yıllardır kararlı yürütülen linux dağıtımlarından. Ayrıca Afad gibi bir çok yerde kullanılmaya başlandı. İlerisi daha açık gibi duruyor. Şahsen debian temelli olması sorun teşkil etmiyor bence. Elbette gönül isterdi ki kendi temellerini oluştursun. Ancak işin bir de topluluk boyutu var. Ve ne yazık ki arkasında dev şirketler yok. MacOs'un bile Unix tabanlı olduğu Androidin linux tabanlı olduğu düşünülünce Pardus İşletim Sisteminin Debian tabanlı olmasının başarısını etkilemeyeceği kanaatindeyim.
Verdiğiniz örnekler aşırı özgün ve artık linuxla bağı kalmamış işletim sistemleridir. Bu sistemler kendi yazılımlarını kendi işlemci mimarilerini yapacak kadar ilerlemişler. Pardus asla böyle bir sistem olamaz. Biz bu kadar büyük beklentide de değiliz. Gene linux olsun ama özgün olsun. Debian üstüne kedi koymak işletim sistemi olmak için yetersiz baya. Devletin işine yarıyor desek adliyede windows 10 ve 7 kullanılıyor. Yani devlette el çekmiş. 2-3 yerin kullanması hiçbir şey değiştirmiyor maalesef. Devlet destekli değilde şirket destekli bir linuxumuz olsaydı diğer batı ülkelerindeki gibi bizdende belki bir yarımda olsa fedora çıkardı. Devletin 2 dudağı arasında kalmış işletim sistemi hükümette ki en ufak değişiklikte yok olabiliyor. Pardus bunun en güzel örneğidir.

Verdiğiniz örnekler aşırı özgün ve artık linuxla bağı kalmamış işletim sistemleridir. Bu sistemler kendi yazılımlarını kendi işlemci mimarilerini yapacak kadar ilerlemişler. Pardus asla böyle bir sistem olamaz. Biz bu kadar büyük beklentide de değiliz. Gene linux olsun ama özgün olsun. Debian üstüne kedi koymak işletim sistemi olmak için yetersiz baya. Devletin işine yarıyor desek adliyede windows 10 ve 7 kullanılıyor. Yani devlette el çekmiş. 2-3 yerin kullanması hiçbir şey değiştirmiyor maalesef. Devlet destekli değilde şirket destekli bir linuxumuz olsaydı diğer batı ülkelerindeki gibi bizdende belki bir yarımda olsa fedora çıkardı. Devletin 2 dudağı arasında kalmış işletim sistemi hükümette ki en ufak değişiklikte yok olabiliyor. Pardus bunun en güzel örneğidir.
Çok doğru söylüyorsun haklısın. Aslında amacım linux bilmeyen birine önerilebilecek bir linux dağıtmı olduğu. Türkçe dil desteği daha iyi doğal olarak. Hani öyle çok kötü kullanmayın denecek bir linux dağıtımı değil. Kişi zaten öğrendikçe anlayacaktır.

Çok doğru söylüyorsun haklısın. Aslında amacım linux bilmeyen birine önerilebilecek bir linux dağıtmı olduğu. Türkçe dil desteği daha iyi doğal olarak. Hani öyle çok kötü kullanmayın denecek bir linux dağıtımı değil. Kişi zaten öğrendikçe anlayacaktır.
Yani evet ama daha iyisi dururken neden pardus kullanmalıyım diye sorgular insan. Ayrıca türkçe dil desteği konusunda Linux Mint de oldukça güzeldir ve o da kullanıcı dostudur. En kötü Türkçe dil desteği Ubuntudaydı benim gözümde. Aslında benim için Pardusun en kötü kısmı uygulamaların eski sürümlerde kalmasıdır. Güncel olmuyor çoğu zaman.

Çoğu yerde kötüleniyor, e abi sıradan Linux dağıtımlarından ne farkı var? Bazıları diyor ki kendi paket yöneticisini bırakıp Debian'a geçtiği için kötü, e öbür türlü daha fazla yük olmaz mı? Debian en popülerlerden biri sonuçta.

Sıkıntı Debian tabanlı olması değil de daha çok eski zamanlardaki Pardus gibi uğraşılmadan hazırlanıp dağıtılması.

Arayüz için GNOME var, Dash to Dock kuruyorlar. Artık uygulamaları çevirmeye gerek kalmadığı için birkaç uygulama kurup yolluyorlar. "yerli" işletim sisteminin tek yerli kısmı logosu ve duvar kâğıtları oluyor. Ben buna yerli demem, yarım yamalak rice derim.

Düzenleme: klavyem kafayı yiyor, kusura bakmayın.

Çoğu yerde kötüleniyor, e abi sıradan Linux dağıtımlarından ne farkı var? Bazıları diyor ki kendi paket yöneticisini bırakıp Debian'a geçtiği için kötü, e öbür türlü daha fazla yük olmaz mı? Debian en popülerlerden biri sonuçta.

Badem bıyıklılar geçince pisi paket sistemini bıraktıkları için + çakma geliştiricileri yüzünden.

Pardus'un orijinal gelistirme ekibinden insanlari taniyorum. Projenin basinda hata yaptilar zaten. Debian temelli olmasi gerekirken gidip Gentoo diye tutturdular. Bu da yetmedi her seyi kendileri dagitima ozel yapmaya calistilar. Linux dunyasi boyle islemiyor. Community desteginiz yoksa ancak dar bir kitlenin kullandigi spesifik bir is yapmis olursunuz. 2002 yilinda 64 bit islemci sart kostular ornegin. Millet daha P2 - P3 kullanirken cok absurttu sistem gereksinimleri. Ne odu, kimse tenezzul edip kurmadi bilgisayarina.

MacOS Unix degil BSD tabanlidir.

Merhaba, burada yazılanlardan herkesin Pardus'un aslında daha iyi olmasını istediğini anlıyorum. Sizce Pardus neyi yapsaydı kullanmak için büyük bir motivasyon oluştururdu?

Orijinallik bağlamında gelecek cevaplar için de şunu rica edeceğim, bahsettiğiniz şey %100 orijinal yani Pardus tarafından geliştirilmiş olsaydı ne değişirdi?

Şahsen debian kararı kötü bir karar değil ama bu karar alındıysa daha önemli eksikler kapatılabilirdi veya gerçekten kullanıcıyı teşvik edecek bir şeyler yapılabilirdi diye düşünüyorum.

Bugün 6 kişi ile birlikte ilkokul-ortaokul ve liselere Pardus yüklemeye gittik, artık Windows kullanılmayacakmış. TinyCore bile hiçbir vasfı olmayan Pardusu yerle bir eder. Optimizasyonu da bayağı kötü akıllı tahtalar için uygun değil. Tabii, önce projeyi yok edin sonra geri getiriyormuş gibi yapın. Pardus'un geliştirilmesi 2011 yılında durduruldu ondan sonrasında güncelleme gelmemiştir. Şu an gördüğümüz Pardus ile 2011 öncesi Pardus aynı değil, gerçekte Debian.