ZEUS TR YT

Çalışkan
Görev yöneticisinde 6000 MHz gösteriyor. CPU-Z'de bu şekilde gozukuyor, yarısı resmen. ZenTimings'te bu şekilde. 6000 MHz'de calısması için BIOS'tan EXPO'yu açtım.

Kafam karıştı iyice. Tek slot 16 GB vardı, aynı modul aynı marka RAM aldım. CL değeri aynı, 9 bin TL verdim stabil mi değil mi anlayamadım, yardımcı olur musunuz? UCLK değeri neden 1500 mesela? 6000 MHz RAM'leri olanlar genelde MCLK 3000, FCLK 2000, UCLK 3000 gozukuyor. Benim RAM'ler neden bu sekılde?

1765994620108.webp

1765994628396.webp

1765994569602.webp

1765994579935.webp

1765994587928.webp

1765994525091.webp

İlk başta RAM'lerin CL30 profilindeydi ama voltajlar ve hızlar (5600 vs 6000) birbirine girdiği için sistem kararsızdı. Şu an seçtiği EXPO Tweaked veya manuel ayarlar sistemi en güvenli ve stabil olan CL36 değerine çekmiş. Üzülmene gerek yok, aradaki farkı gündelik ve oyunda hissetmezsin. CL değerinin 30'dan 36'ya çıkması bir kayıp gibi gözüküyor da UCLK değerinin 1500'den 3000'e çıkması çok daha büyük bir performans artışı sağlar. Yani sistem şu an eskisinden çok daha hızlı ve tepkisel.
Aynı zamanda yayın yaptıgım için doğrudan etkilermi diye şüphelenmiştim cl 30 ve cl36 arasındaki fark. İçime su serptin resmen teşekkür ederim tekrardan bu kadar bilgili TÜRK vatandaşları olduğunu görmek beni aşırı hoşnut ediyor varol.

B850 M-K üzerinden ayrıntılı anlatırsan uygularım cl36 baya yüksek geldi :(

DRAM Timings içini baştan aşağı görsel gönder değerleri vereyim. Aynı şekilde AI Tweaker kısmını da baştan aşağı gönder. EXPO Tweaked yerine EXPO1 seçip üzerine yaz, daha uygun olur. Manuel ya da EXPO üzerine yazmak fark etmez ama Tweaked PDM-Enabled alıyor. Latency artırır.

Bir de tREFI 65K yapıyor. Aktif soğutma yokken sıkıntı çıkartabilir tREFI max'lamak.

Aynı zamanda yayın yaptığım için doğrudan etkiler mi diye şüphelenmiştim CL 30 ve CL36 arasındaki fark. İçime su serptin resmen teşekkür ederim tekrardan bu kadar bilgili Türk vatandaşları olduğunu görmek beni aşırı hoşnut ediyor var ol.

Eyvallah hocam sağ olun, ancak Türk değilim.

DRAM Timings içini baştan aşağı görsel gönder değerleri vereyim. Aynı şekilde AI Tweaker kısmını da baştan aşağı gönder. EXPO Tweaked yerine EXPO1 seçip üzerine yaz, daha uygun olur. Manuel ya da EXPO üzerine yazmak fark etmez ama Tweaked PDM-Enabled alıyor. Latency artırır.

Bir de tREFI 65K yapıyor. Aktif soğutma yokken sıkıntı çıkartabilir tREFI max'lamak.
Aşırı aşağı iniyor değerler seni yormak istemedim. Expo 1 profiline cektim tüm ayarları kontrol ettim eskisi gibi yaptım suan stabil hızlı açılıyor sadece aklıma kalan şey neden biri 6000 gözükürken digeri 5600 e cekiyor iki ramde aynı model aslında kafamda deli sorular teşekkür ettim oyunda test edıyım ramleri eğerki fark yaratırsa desteğinizi talep edicem varol Ayhan bey.

Eyvallah hocam sağ olun, ancak Türk değilim.
Olsun sende bizdensin :)

Aşırı aşağı iniyor değerler seni yormak istemedim. Expo 1 profiline cektim tüm ayarları kontrol ettim eskisi gibi yaptım suan stabil hızlı açılıyor sadece aklıma kalan şey neden biri 6000 gözükürken digeri 5600 e cekiyor iki ramde aynı model aslında kafamda deli sorular teşekkür ettim oyunda test edıyım ramleri eğerki fark yaratırsa desteğinizi talep edicem varol Ayhan bey.

Olsun sende bizdensin :)
Anakart bazen iki RAM'i aynı anda görünce güvenli limanda kalmak için hızı 5600'e çekebilir. EXPO 1 ve manuel voltaj ile bu durumu aştık zaten. Şu an iki RAM de 6000 MHz hızında ve işlemciyle tam senkronize (1:1) çalışıyor, yani her şey mükemmel.

Birde konudan tam bağımsız ama ekran kartımın rpm değeri soğutma gücü yani yükseltme gibi şansım var mı 56 dereceleri gecmiyor ama hotspot sıcaklıgı sanırım doğru mu yazdım bilmiyorum fakat 80 85 derecelere cıkıyor yeni aldım sistemi biraz sistem cahiliyim affınıza sıgınarak ne gibi yol izlemem gerek ? Ekran kartı modelim : ( POWERCOLOR REAPER RADEON RX9070XT 16G-A GDDR6 256Bit Gaming ) 300 305 w sabit cekiyor bu arada resimi cekerken 100 e dusmus :)
1766000641660.webp

Edit yük altında oyundayken bu görsel ( Battlefield 6 )

Eğerki derseniz stabil sorun olmaz kalsın bu şekilde

Birde konudan tam bağımsız ama ekran kartımın rpm değeri soğutma gücü yani yükseltme gibi şansım var mı 56 dereceleri gecmiyor ama hotspot sıcaklıgı sanırım doğru mu yazdım bilmiyorum fakat 80 85 derecelere cıkıyor yeni aldım sistemi biraz sistem cahiliyim affınıza sıgınarak ne gibi yol izlemem gerek ? Ekran kartı modelim : ( POWERCOLOR REAPER RADEON RX9070XT 16G-A GDDR6 256Bit Gaming ) 300 305 w sabit cekiyor bu arada resimi cekerken 100 e dusmus :)
Eki Görüntüle 211422

Edit yük altında oyundayken bu görsel ( Battlefield 6 )

Eğerki derseniz stabil sorun olmaz kalsın bu şekilde
MSI Afterburner'dan fan hızını ayarlayabilirsiniz.
1766001070823.webp

Sabit fan hızı içinde kullanıcı resmi olan kısma basıp yüzdelik olarak ayarlayabilirsiniz.
1766001131152.webp

Tamamdır teşekkür ederim. Program açık kalmasına gerek var mı yoksa bu sekilde ayarladıgım gibi calısıcak mı devamlı?
"Sistem başlatırken çalıştır" seçeneğine basarsanız bilgisayar açılırken de çalışmaya başlar. Program arka planda çalışıyor. Komple kapatmadığınız sürece sıkıntı yok.