SS atarsan bakarım. Her kart farklı. Senin 9800X3D miydi çip?

BIOS'ta her şey geri dönüşümlü, yaptığın herhangi bir işlemin zararı yok, voltajlarla oynamadığın sürece. Voltaj kısmı da hepsinin güvenli üst limiti var, oranın altında takılman lazım biraz.

Evet 9800X3D.

Dosya Ekleri

• IMG_8344.webp
    IMG_8344.webp
    250,6 KB · Görüntüleme: 52
Senin kart neydi, en son ne almıştın? Açıp/açmaman bir zarar oluşturmaz bu ayarı. Bende yok o yüzden denemedim. Multicore enhancement mantığı ASUS'un işte, çipin güç limitlerini açıyor. Bu ayar açık kapalı şekilde Cinebench R23 yap, OCCT CPU testi falan yap, değerleri karşılaştır. Kaç watt çekiyor, aldığı skor ne, kaç derece gibi. @loewry PBO Enable yapman daha önemli ama bu ayardan ziyade.

Yani istersen BIOS'un içinden geç, hiçbir sıkıntı olmaz o açıdan korkma. Sadece RAM ve CPU voltajlarına çok elleme, belli değerlerin üstü zararlı. SoC voltaj 1.3 limitledikleri için o açıdan güvendesin.

Açıp dene, bak neyi değiştirdiğine. Ama oyunlarda FPS falan artmaz yani, öyle bir şey bekleme. Multicore performansı artar aplikasyonlarda.

@loewry Bende 14700K + ASUS board vardı, ASUS Advanced OC Profile + bu senin attığın Enhancement ayarını açıyordum, en son Cinebench'te 105 derece görmüştü core'lar. 9800X3D 95 limitli, onda problem olmaz.

Senin kart neydi, en son ne almıştın? Açıp/açmaman bir zarar oluşturmaz bu ayarı. Bende yok o yüzden denemedim. Multicore enhancement mantığı ASUS'un işte, çipin güç limitlerini açıyor. Bu ayar açık kapalı şekilde Cinebench R23 yap, OCCT CPU testi falan yap, değerleri karşılaştır. Kaç watt çekiyor, aldığı skor ne, kaç derece gibi. @loewry PBO Enable yapman daha önemli ama bu ayardan ziyade.

Yani istersen BIOS'un içinden geç, hiçbir sıkıntı olmaz o açıdan korkma. Sadece RAM ve CPU voltajlarına çok elleme, belli değerlerin üstü zararlı. SoC voltaj 1.3 limitledikleri için o açıdan güvendesin.

Açıp dene, bak neyi değiştirdiğine. Ama oyunlarda FPS falan artmaz yani, öyle bir şey bekleme. Multicore performansı artar aplikasyonlarda.

@loewry Bende 14700K + ASUS board vardı, ASUS Advanced OC Profile + bu senin attığın Enhancement ayarını açıyordum, en son Cinebench'te 105 derece görmüştü core'lar. 9800X3D 95 limitli, onda problem olmaz.
Pbo auto ve enable olması aynı şey değil mi zaten? Advanced olmadıktan sonra aynı şey zaten ikiside nebi hoca öyle demişyi

Pbo auto ve enable olması aynı şey değil mi zaten?
Tam olarak değil, Ryzen Master'den bakarsan PPT-TDC-EDC'yi limitsiz yapıyor PBO Enable, 1000 veriyor üçünü, 1000w-1000 Amper şeklinde ama disable current limiter ayarını sen açmadığın müddetçe her türlü limitler çipi test programlarında. Oyunda zaten limitsiz kullanıyorsun. PBO içinde bir de bu dediğim limiter ayarı var bakarsan, oyun için anlamsız ama test yükü ağır yük olduğundan anakart çipi limitler, bu ayar ile sadece açıyorsun bu anakartta.

Tam olarak değil, Ryzen Master'den bakarsan ppt-tdc-edc'yi limitsiz yapıyor PBO enable, 1000 veriyor üçünü, 1000W-1000 amper şeklinde ama disable current limiter ayarını sen açmadığın müddetçe her türlü limitler çipi test programlarında. Oyunda zaten limitsiz kullanıyorsun. PBO içinde bir de bu dediğim limiter ayarı var bakarsan, oyun için anlamsız ama test yükü ağır yük olduğundan anakart çipi limitler, bu ayar ile sadece açıyorsun bu anakartta.

Yani PBO'yu ve ASUS performance enchancment enabled mi yapayım. PBO enabled ve enchancmenti enabled yaptım da bir şey değişmedi gibi her türlü soğutma yetmiyor yüke sokunca :D

Dosya Ekleri

• Ekran Görüntüsü (3).webp
    Ekran Görüntüsü (3).webp
    824,1 KB · Görüntüleme: 44
  • Ekran Görüntüsü (4).webp
    Ekran Görüntüsü (4).webp
    823,1 KB · Görüntüleme: 49
Son düzenleme:
Yani PBO'yu ve ASUS performance enchancment enabled mi yapayım.
Aynen yap, zararı olmaz. Soğutma sistemin iyi olduğu sürece bu tarz şeylerden çekinmene gerek yok, çipe zarar vermez. CS gibi oyunların benchmarkı var, açık/kapalı denersin bunları, Benchmark testini 3-5 kere yap tabi aralarda biraz bekleyip. Test sonuçlarının ortalamasına bak. Baktın hiçbir değişiklik yaratmıyor, o vakit sadece PBO Enable bırakırsın. Daha Undervolt/Curve optimizer ayarları falan var çünkü, PBO kısmı da detaylı RAM kısmı gibi.

Aynen yap, zararı olmaz. Soğutma sistemin iyi olduğu sürece bu tarz şeylerden çekinmene gerek yok, çipe zarar vermez. CS gibi oyunların benchmarkı var, açık/kapalı denersin bunları, Benchmark testini 3-5 kere yap tabi aralarda biraz bekleyip. Test sonuçlarının ortalamasına bak. Baktın hiçbir değişiklik yaratmıyor, o vakit sadece PBO Enable bırakırsın. Daha Undervolt/Curve optimizer ayarları falan var çünkü, PBO kısmı da detaylı RAM kısmı gibi.
elimdeki kule tipiyle pbo +200mhz falan vermek sıcaklığı sabit 70-74 den 80 lara çıkartır mı? oyunlar için konuşuyorum

elimdeki kule tipiyle pbo +200mhz falan vermek sıcaklığı sabit 70-74 den 80 lara çıkartır mı? oyunlar için konuşuyorum
Çıkartabilir, +200 yazın gereksiz olur, +100'ün ötesine çok geçme bence, RAM ayarları falan da yapayım dersen sıkıntı yaratıyor +200 biraz. Hem sıcaklığı artırıyor bellek kontrolcü bundan dolayı zorlanıyor ekstra, bir de sıcak havada +200 yapmak daha zor, kışın daha kolay. O yüzden insanlar delid ya da custom soğutma yapıyor.

Çıkartabilir, +200 yazın gereksiz olur, +100'ün ötesine çok geçme bence, RAM ayarları falan da yapayım dersen sıkıntı yaratıyor +200 biraz. Hem sıcaklığı artırıyor bellek kontrolcü bundan dolayı zorlanıyor ekstra, bir de sıcak havada +200 yapmak daha zor, kışın daha kolay. O yüzden insanlar delid ya da Custom soğutma yapıyor.

O zaman gerek yok sistemi yormaya, RAM'leri alayım Nitro ayarlarını yaparız yeter. Kışa doğru kasa ve PSU değişeceğim zaten, her şeyi yavaş yavaş upgradeleyip en son ekran kartı düşünebilirim.

O zaman gerek yok sistemi yormaya, RAM'leri alayım Nitro ayarlarını yaparız yeter. Kışa doğru kasa ve PSU değişeceğim zaten, her şeyi yavaş yavaş upgradeleyip en son ekran kartı düşünebilirim.
Yani dediğim gibi, sistemi yorma ya da fiziksel zarar falan o tarz şeyler olmaz, istediğini yaparsın. Zaten voltaj kısmını da high voltaj mod ayarını açmadan 1.43 üstü veremezsin, o yüzden yine bir şey olmaz. 1.55 vddio'nun üstü riskli, vddio slow burn diye geçiyor zaten, 1 yılda yakar çipi yakarsa. 1 ayda hiçbir şey olmaz bu tarz yüksek voltajlardan. RAM voltajları da vdd kısmı sıkıntı olabilir, iyi soğutman lazım. 1.6 üstü günlük kullanmak saçma genelde, 1.75'e kadar kullandım ben. 1.8 ve üstü daha çok spesifik bu işle ilgilenenlerin alanı.

Bu kit 1.35v 6000 c30 Hynix M olduğu için bu kurtarıyor minimum, altı patlıyor.

1755961672213.webp