Yer
Trabzon
Merhaba arkadaşlar. Çalıştığım yerde e-ticaret bölümünde çalışan arkadaş, Hepsiburada üzerinden bir sipariş için müşteriyle iletişime geçmiş (numarasını kargocu arkadaştan almış). Arkadaş kendisini tanıttıktan sonra müşterinin yaptığı yorumla alakalı "sizlere ürün hakkında destek olmak isterim" dedi (müşteri 1 yıldız vermiş üründen memnun değilmiş vs). Müşteride "telefon numaramı nereden aldınız?" dedi. Daha sonra arkadaşta "üründen memnun kalmadığınız için sizlere yardımcı olmak amacıyla kargocu arkadaştan aldım" dedi. Müşteride "KVKK kapsamında kalanıyla avukatım ilgilenecektir" dedi arkadaşı engelledi. Çocuk kendi özel numarasından yazmış. Sizce bir sorun çıkar mı? Yaptığı suç mu, suçsa suçlu arkadaş mı olur? Ya da numarayı paylaşan mı, ya da Hepsiburada mı?

Evet, suç. Şirkete ait kurumsal bir telefon ile aramış olsaydı eğer durum daha farklı olabilirdi. Ancak şahsi telefon ile arayıp bir de telefon numarasını X yerden aldığını ifade etmesi büyük hata. Müşteri kuralları biliyor, bilinçli. Tekrar aranmamak için böyle bir ifade kullanmış olabilir. Umarım firmayı arayıp çalışan hakkında şikayetçi olmaz.

Evet, suç. Şirkete ait kurumsal bir telefon ile aramış olsaydı eğer durum daha farklı olabilirdi. Ancak şahsi telefon ile arayıp bir de telefon numarasını X yerden aldığını ifade etmesi büyük hata. Müşteri kuralları biliyor, bilinçli. Tekrar aranmamak için böyle bir ifade kullanmış olabilir. Umarım firmayı arayıp çalışan hakkında şikayetçi olmaz.
Firmayı arayıp çalışan hakkında şikayetçi olmasında firma herhangi bir şey yapmaz. Ancak iş dava gibi boyutlara taşınırsa bizi ne gibi sonuçlar bekler.

Evet bu bir suç, gerisi müşterinin insafına kalmış bilerek korkutmak amacıyla da söylemiş olabilir.

2 sene çiçeksepeti dağıtım elemanlığı yaptım. Müşterilerin numaralarını siparişte görürdük fakat aramak yasaktı usta her zaman son çare hiç bulamadınız o zaman arayın derdi.

Evet bu bir suç, gerisi müşterinin insafına kalmış bilerek korkutmak amacıyla da söylemiş olabilir.

2 sene çiçeksepeti dağıtım elemanlığı yaptım. Müşterilerin numaralarını siparişte görürdük fakat aramak yasaktı usta her zaman son çare hiç bulamadınız o zaman arayın derdi.
Yani amaç yardımcı olmaktı. Eğer memnun değilse müşteriyi iade yada değişime yönlendirmekti.

Firmayı arayıp çalışan hakkında şikayetçi olmasında firma herhangi bir şey yapmaz. Ancak iş dava gibi boyutlara taşınırsa bizi ne gibi sonuçlar bekler.
Dava boyutunu bilemiyorum, işinin ehli arkadaşlar daha doğru yorumlayabilir. Bu gibi durumlarda firmalar çalışana karşı çok sevimli davranmayabiliyor. Umarım böyle bir durum olmaz. Geçmiş olsun.

Evet ama müşteri belki bayandı ve arayan kişi erkekti ya da tam tersi de olabilir. Müşteri numarasının bulunmamasını isteyen birisi olabilir. Sonuçta kişisel verileri koruma kanunu var ortada. Bu onun kişisel bir verisi. Eğer müşteri üründen memnun değilse zaten geri dönüş sağlardı. Eğer amacınız memnuniyet anketi ise bunu şirket tarafından yapmanız gerekirdi. Bi telesekreter yada hepsiburadanın resmi müşteri hizmetleri bu geri dönüşü alabilirdi.

Kişisel telefonundan araması olayın alevlenmesini sağlamış.

Ortada bir aranma yok. WhatsApp yoluyla kendisine mesaj atmış normalde şirket hattıyla müşteriye yazar 2 WhatsApp'ta PC'de açık olduğu için şirket yerine kendimden attım anlamadım diyor. Arkadaş şu an iptal oldu. Sonucu çok kötü olur mu sizce? İyilikten yaptım yardımcı olmak istedim diyor. Ne yapacağımızı da şaşırdık.

Ben çok kötü bir sonuç beklemiyorum yani hukuki anlamda. Fakat arkadaşın ile çalıştığı şirket arasında biraz tatsızlık olabilir diye düşünüyorum.
Yani bunu şöyle düşünelim ben bir kargocuyum ve Recep Baltaş'a bir kargo getirdim. Hem ev adresi artık bende hem de telefon numarası. Şimdi bunu yaymam mı lazım yoksa saklamam mı? Bu bilgilere ulaşımı olan kişilerin tamamen gizli operasyon yönetmeleri gerekiyor ki kanunu çiğnemesinler. Bu yüzden müşteri numarasını alıp kişisel WhatsApp'dan mesaj atmak oldukça riskli bir hamle. Şirketle arkadaşınızın arası biraz açılabilir. Hukuki olarak iyi niyetle yaptığına inanılırsa çok bir sorun olmaz gibi geliyor bana.

KVKK'ya göre suçtur. Büyük tur şirketlerinden birinde çalışıyorum. Örneğin;
X Otel'e müşterinin rezervasyonunu yapıyorum. Otel herhangi bir konuda müşteri ile iletişime geçmek istediğinde müşteriden yazılı onay alıyoruz. Direkt otele müşterinin numarasını veremiyorum. Halbuki müşteri o otelde konaklayacak.