Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

matterzi

Becerikli
Yer
İstanbul
Selam arkadaşlar,
PBO ayarını açmak istiyorum ama hem AI tweaker menüsünde var hem de Advanced menüsünde var bu ayar. Curve Optimizer yaparak undervolt da yapmak istedigimden hem AI Tweaker'dan açtım hem Advanced sekmesinden Manuel'e aldım. (Manuel'e alınca Curve Optimizer undervolt seçeneği açılıyor) Performans konusunda etkisini göremedim. Yardımcı olur musunuz?

Screenshot_20250912_072343_Chrome.webp
Screenshot_20250912_073547_Chrome.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
AI Tweaker (Extreme tweaker) yapay zekalı hız aşırtmadır. Ben yapay zekayı sağlıklı bulmadığımdan Advanced sekmesindeki PBO ayarları üzerinden ayarlamaları yapıyorum. Nebi AKG'ün bazı videolarında AI tweaker bölümünü kullanırken mesut çevik ile olan UV rehberinde her 2 bölümü de kullanıyor. Advanced bölümündeki PBO bölümünü kullanman bence en doğrusu olur.
AI Tweaker (Extreme tweaker) yapay zekalı hız aşırtmadır. Ben yapay zekayı sağlıklı bulmadığımdan Advanced sekmesindeki PBO ayarları üzerinden ayarlamaları yapıyorum. Nebi AKG'ün bazı videolarında AI tweaker bölümünü kullanırken mesut çevik ile olan UV rehberinde her 2 bölümü de kullanıyor. Advanced bölümündeki PBO bölümünü kullanman bence en doğrusu olur.

Çözüm
Advanced bölümünde curve optimizer ile undervolt yapmam gerektigi için PBO'yu manuel'e alıyordum. Manuel de olması enable yapar mı hocam? Bundan emin olmadığım için ai tweaker üzerinden de açıyorum. Yorumlarınız icin teşekkürler.

Advanced bölümünde Curve Optimizer ile undervolt yapmam gerektigi için PBO'yu Manuel'e alıyordum. Manuel de olması enable yapar mı hocam? Bundan emin olmadığım için AI tweaker üzerinden de açıyorum. Yorumlarınız icin teşekkürler.

AI tweaker bölümünü ellemene gerek yok. Advanced bölümünden PBO limiti motherboard olarak seç. Ha şu da var eğer CPU'ya + ya da - MHz vermedikten scalar ile oynamadıktan sonra ya da curve ayarı yapmadıktan sonra sadece açık olması kapalı olmasından farksız olacaktır.

Özetle senin PBO'n zaten açık Advanced bölümünden PBO'yu enable yapmak onu özelleştirmek istiyorum anlamına gelir eğer özelleştirmezsen hiçbir işe yaramaz yani eskisi neyse aynı kalır.

BIOS'a giriş yapın. BIOS ekranında, gelişmiş moda geçin.
AI Tweaker veya Overclocking sekmesine gidin. Precision Boost Overdrive seçeneğini bulun. PBO'yu aktif hale getirin. Ayarları kaydedin ve çıkın.

AI tweaker bölümünü ellemene gerek yok. Advanced bölümünden PBO limiti motherboard olarak seç. Ha şu da var eğer CPU'ya + ya da - MHz vermedikten scalar ile oynamadıktan sonra ya da curve ayarı yapmadıktan sonra sadece açık olması kapalı olmasından farksız olacaktır.

Özetle senin PBO'n zaten açık Advanced bölümünden PBO'yu enable yapmak onu özelleştirmek istiyorum anlamına gelir eğer özelleştirmezsen hiçbir işe yaramaz yani eskisi neyse aynı kalır.
Hocam curve ayarı yapacağım sadece. Undervolt yapsam yeterlidir benim için. Bu yüzden ki benim pbo yu manuel seçeneğini seçmem ile pbo açılmış olur mu ?

Düz enable veya disable ile curve optimizer seçeneği çıkmıyor malesef...

Hocam curve ayarı yapacağım sadece. Undervolt yapsam yeterlidir benim için. Bu yüzden ki benim PBO'yu manuel seçeneğini seçmem ile PBO açılmış olur mu?

Düz enable veya disable ile Curve Optimizer seçeneği çıkmıyor maalesef...

Zaten enable disable seçimleri bu ayar için saçma olur :). Diyorum ya PBO zaten açıktır. İnce ayar için bu seçeneği enable, manuel veya motherboard gibi seçenekler ile seçmek istediğin ayarlar için gerekli alanları aktif eder. Özetle evet manuel seçmek PBO'yu açar bu sayede Curve Optimizer ayarlarınızı değiştirebilirsiniz.
Tavsiye -> Stabil bir Curve Optimizer ayarı bulmak için her - voltaj değeri için bilgisayar ile en az 1 gün geçirin. Yani -20 yaptıysan bugün gün boyu crash yiyene kadar kullan (eğer yerse -15'e düş ve orada kal) eğer crash yemezsen yarın -25 yap yiyene kadar her gün -5 arttıra arttıra devam et.

Zaten enable disable seçimleri bu ayar için saçma olur :). Diyorum ya PBO zaten açıktır. İnce ayar için bu seçeneği enable, manuel veya motherboard gibi seçenekler ile seçmek istediğin ayarlar için gerekli alanları aktif eder. Özetle evet manuel seçmek PBO'yu açar bu sayede Curve Optimizer ayarlarınızı değiştirebilirsiniz.
Tavsiye -> Stabil bir Curve Optimizer ayarı bulmak için her - voltaj değeri için bilgisayar ile en az 1 gün geçirin. Yani -20 yaptıysan bugün gün boyu crash yiyene kadar kullan (eğer yerse -15'e düş ve orada kal) eğer crash yemezsen yarın -25 yap yiyene kadar her gün -5 arttıra arttıra devam et.
Direkt değiştirip yeniden başlatıyorum ve test ediyordum hocam. -15 e kadar sıcaklık düşüşü yaşamadım, -20 de 5 6 derece düşüş oldu(tekrar yükseldi indi vs) -25 yaptığımda 7 8 derece sıcaklık farketti. -30 yaptığımda 10 derece direkt düştü ama fps de -20 den sonra düşmeye başlıyor. -40 da denedim direkt bios ekranına attı test ederken. Bu ayar ile -30 sıcaklık için ideal ama fps in düşmesi normal mi ?

Direkt değiştirip yeniden başlatıyorum ve test ediyordum hocam. -15'e kadar sıcaklık düşüşü yaşamadım, -20 de 5 6 derece düşüş oldu(tekrar yükseldi indi vs) -25 yaptığımda 7 8 derece sıcaklık fark etti. -30 yaptığımda 10 derece direkt düştü ama FPS de -20'den sonra düşmeye başlıyor. -40 da denedim direkt BIOS ekranına attı test ederken. Bu ayar ile -30 sıcaklık için ideal ama FPS'in düşmesi normal mi?

Tabii ki. İşlemci modeli nedir?

Core Boost aktif edip dene sıcaklıklar çok artarsa Core Boost kapatıp Boost clock +200 verebilirsin. Kendini eşitler.