Sistemde yaşadığım bir durumu sizinle paylaşmak istiyorum. Sistem özelliklerim şu şekildedir:
  • Güç Kaynağı: Aerocool VX PLUS 500W
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 5600
  • Ekran Kartı: XFX AMD RX 580 8GB
  • Anakart: Biostar B450MHP
  • Soğutucu: Thermalright Assassin Spirit 120 EVO DARK
  • İşletim Sistemi: Windows 10 Pro

Sistemim genel olarak tüm oyunlarda stabil çalışıyor, hiçbir donma, kapanma veya FPS düşüşü yaşamıyorum. Fakat daha yüksek performans almak için PBO (Precision Boost Overdrive) özelliğini aktif hale getirdiğimde sorunlar başlıyor.

Sistemimde PBO (Precision Boost Overdrive) özelliğini aktif hale getiremiyorum. BIOS üzerinde tüm modları denedim (Auto / Enabled / Advanced), ancak hiçbirinde PBO devreye girmiyor.
BIOS’ta PBO açıkken ya da Advanced modda manuel ayar yaptığımda herhangi bir değişim olmuyor. İşlemci frekansını manuel olarak ayarladığımda maksimum 4.2 GHz değerine kadar sistem stabil çalışıyor, fakat 4.3 GHz veya 4.4 GHz değerine çıkarınca sistem aniden yeniden başlıyor (restart atıyor).

Isı değerleri normal ve soğutma gayet iyi durumda. Bu durumda sorunun anakartın VRM gücü, BIOS uyumsuzluğu ya da PSU’nun sınırda olmasıyla ilgili olabileceğini düşünüyorum ama emin olamıyorum.

Bu konuda beni yönlendirebilir misiniz? PBO’nun neden hiç çalışmadığı ve neden 4.3 GHz üzeri frekansta sistemin yeniden başladığıyla ilgili destek rica ediyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
OCCT Power tesi yapın hocam, daha net yorum yapalım. Test yaparken 20-25dk yapın, 12V ve 5V kanalı takip edin. Bildiğim kadarıyla 11.5V sınır, PSU'nun bunu altında bile görmüş.

Buradan neye tıklayacağım?

1761070721954.webp

Son düzenleyen: Moderatör: