30828

Becerikli
Merhaba. Sıradan bir mahalle bilgisayarcısı olmak istiyorum. Ve tamir işi yapacaksak lehimleme gibi şeyleri öğrenmek şart mıdır? Çoğu mahalle bilgisayarcısı bildiğim kadarıyla lehimleme yapmıyormuş. Ayrıca sayısaldan hiç anlamıyorum.

Mahalle bilgisayarcısı dediğinizin yaptığı en komplike iş termal macun değiştirmek genelde. Ki onu da çoğu doğru dürüst yapamıyor. Lehime ihtiyacın olacağını sanmıyorum.

Lehime ihtiyacın kablo dışında olmaz. Zaten bilgisayar çoğu durumda aşırı komplike olacağından dümdüz bir havya ve lehim de çok işine yaramaz. Mahalle bilgisayarcısı genelde al sat yapan ölü fiyattan alıp acil durumda piyasanın üstünde satan dükkanlar oluyor. Format atmayı ve kasa temizlemeyi biliyorsan yeterli

Mahalle bilgisayarcısı dediğinizin yaptığı en komplike iş termal macun değiştirmek genelde. Ki onu da çoğu doğru dürüst yapamıyor. Lehime ihtiyacın olacağını sanmıyorum.

İşimizi iyi yapalım da, gerisi çok da önemli değil hocam. Öğrenmek için yapacağımız en iyi iş çıraklığa gitmek bence. Zaten gelirin büyük kısmı sıfır veya ikinci el bilgisayar parçalarından gelir bence. Kazanmak istediğim ücrette memur maaşına yakın bir ücret aslında. Hatta asgarinin biraz üstü. Direkt memur maaşı kadar ücret ise lehimleme gibi işlemler olmadan zor bence. Sizce?

Lehime ihtiyacın kablo dışında olmaz. Zaten bilgisayar çoğu durumda aşırı komplike olacağından dümdüz bir havya ve lehim de çok işine yaramaz. Mahalle bilgisayarcısı genelde al sat yapan ölü fiyattan alıp acil durumda piyasanın üstünde satan dükkanlar oluyor. Format atmayı ve kasa temizlemeyi biliyorsan yeterli.

Vallahi hocam format vesaire biliyorum. Bir de eski bir dizüstüde SSD sökmüştüm. Masaüstünde de ekran kartını takmıştım. Hatta bir arkadaşın yardımıyla kasamı kendim monte etmiştim. En sağlamı bilgisayarcıya gidip öğrenmektir bu mesleği. Yani temel ihtiyaçlarımı karşılayacak kadar para gelse yeter. Dediğim gibi bence gelirin büyük kısmı sıfır veya ikinci el bilgisayar parçalarından gelir. Asıl kaygım gelir konusu.

İşimizi iyi yapalım da, gerisi çok da önemli değil hocam. Öğrenmek için yapacağımız en iyi iş çıraklığa gitmek bence. Zaten gelirin büyük kısmı sıfır veya ikinci el bilgisayar parçalarından gelir bence. Kazanmak istediğim ücrette memur maaşına yakın bir ücret aslında. Hatta asgarinin biraz üstü. Direkt memur maaşı kadar ücret ise lehimleme gibi işlemler olmadan zor bence. Sizce?

Hocam hangi kablo nereye sorun hangi parçada anlıyosan ok.

Eğer öyle bir planın varsa bir teknik servise girmen daha mantıklı. Hele ki laptop işinde öyle böyle paralar yok. Mesela anakart değişiminde falan montaj için anakartı bırakırsan ücret almayız diyorlar normal kullanıcı da işime yaramaz diyor ama ufak bir sorun düzeltilip iyi paradan tekrar piyasaya sürülüyor.

Sorun olunca genelde Turbox anakart, PSU falan kilitliyorlar. Lehim bilmiyordur çoğu.

Yok hocam ya o kadar düşmeyiz biz.

Eğer öyle bir planın varsa bir teknik servise girmen daha mantıklı. Hele ki laptop işinde öyle böyle paralar yok. Mesela anakart değişiminde falan montaj için anakartı bırakırsan ücret almayız diyorlar normal kullanıcı da işime yaramaz diyor ama ufak bir sorun düzeltilip iyi paradan tekrar piyasaya sürülüyor.

Zaten daha çok teknik servise gitmeyi istiyordum ben ticaret falan bilmem çünkü. Peki orada ne yapıyoruz? Lehimleme gibi işler yok herhalde. Varsa bile en fazla kabloyadır.

Bilgisayar tamirciliğinin çıraklığı biraz komik geliyor bana. Bu işler çok püf noktası olan şeyler değil. Dükkana bilgisayar geldi, adam çalışmıyor dedi. Ne oldu diyeceksin. Ya bir şey olmuştur onu söyler, o zaman iş kolay sayılır. Birden çalışmamaya başladı derse işin zor. Ya da problemi yeniden oluşturman gerekecek. Bunları kendin öğrenirsin. Sana birinin öğreteceğini sanmıyorum. Lehimi tam olarak nerede kullanmayı planlıyorsunuz ki? Kasa parçaları zaten modüler. Laptop lehimi de çok ileri seviye, mahalle bilgisayarcısı aşar. Daha çok teknik Servis'te yapılıyor o tür şeyler.