goi09 4

Çalışkan
PC açılışta kasılıyor, resetlemezsem düzelmiyor. Yeniden başlatma sonrası başta kasma yoksa sorun yok ama varsa sorun; driverı yeniden yükledim, format attım, CMOS yaptım. Arızalı olan parça sizce neresi?

CPU: AMD Ryzen 9 7900X3D
ANAKART: MSI MAG B850 Tomahawk Max WiFi
RAM: Lexar LD5AU016G-5600GA 64 GB DDR5-5600 DDR5 SDRAM
EKRAN KARTI: Gigabyte RTX 5080 WindForce OC SFF 16G (GV-N5080WF3OC-16GD)
SSD: Samsung SSD 990 PRO 4TB
SSD: MLD M700 NVMe SSD
HDD: Seagate BarraCuda ST8000DM004 SATA 3.0 5400 RPM 8 TB
PSU: Gigabyte Pg5 Gen 5.0 1000 W
İŞLEMCİ SOĞUTUCU: Deepcool Mystique 360

Son düzenleyen: Moderatör:

Bakın.

ssss.webp

EXPO açıkken sorun oluyorsa CPU NB/SoC voltajını 1.25 gibi bir değere düşürüp deneyebilirsiniz, bende çözüyor en azından aynı hata bende de var. Benim kartım da 5070 Windforce OC SFF. Sanırım bu model kartlarda bir sorun var ben de değişime yollamayı düşünüyorum.

PC açılışta kasılıyor, resetlemezsem düzelmiyor. Yeniden başlatma sonrası başta kasma yoksa sorun yok ama varsa sorun; driverı yeniden yükledim, format attım, CMOS yaptım. Arızalı olan parça sizce neresi?

CPU: AMD Ryzen 9 7900X3D.
anakart: MSI MAG B850 Tomahawk Max Wi-Fi
RAM: Lexar LD5AU016G-5600ga 64 GB DDR5-5600 DDR5 SDRAM.
ekran kartı: Gigabyte RTX 5080 Windforce OC sff 16g (GV-N5080WF3OC-16gd)
SSD: Samsung SSD 990 Pro 4TB.
SSD: MLD M700 NVMe SSD.
HDD: Seagate Barracuda ST8000DM004 SATA 3.0 5400 RPM 8 TB.
PSU: Gigabyte PG5 gen 5.0 1000W.
işlemci soğutucu: DeepCool mystique 360.

Hocam işlemciniz AMD olduğu için EXPO'yu kapatın.

EXPO açıkken sorun oluyorsa CPU NB/SoC voltajını 1.25 gibi bir değere düşürüp deneyebilirsiniz, bende çözüyor en azından aynı hata bende de var. Benim kartım da 5070 Windforce OC SFF. Sanırım bu model kartlarda bir sorun var ben de değişime yollamayı düşünüyorum.

Abi inşallah ekran kartı değildir ya, uğraşmak istemiyorum. Millet NVIDIA NVIDIA dedi diye aldık, denedik.

Hocam işlemciniz AMD olduğu için EXPO'yu kapatın.

Tekrar aynı sorunu yaşarsam, yapayım.

Abi inşallah ekran kartı değildir ya, uğraşmak istemiyorum. Millet NVIDIA NVIDIA dedi diye aldık, denedik.

NVIDIA'dan çok Gigabyte'ın hatası gibi. İnternette Gigabyte 5000 serisi kartların birçok modelinde hata alınabildiğini gördüm. Değişim yapıp çözmüşler.

MSI'de AM5'te cold boot sorunları olabiliyor. MCR ve PDM kapatıp denemek lazım. @X99 bir göz atmanda fayda var. @shiiw RAM ayarları konusunda yardımcı olabilir. Sende muhtemelen Micron var, vaktiyle çok uğraştık. MSI ile birleştiğinde bu tarz sorunlar olabiliyor. Çözümü olarak da ASUS B850M-K ve Patriot 6000 CL30 1x16 GB önerebilirim, eldekileri çıkarttıktan sonra tabii. Şart olmasa da normal kullanıcıyı MSI ve Micron aşar, bir uzman işin ehli tarafından birebir ayarlanması lazım.

2 CCD için @Yakuza ile CPU Set Setter ayarlanması ve dahili grafik devre dışı bırakılması gerekiyor. Micron, Samsung modüller için Bank Refresh Mode Normal alınmalı, bir diğer sorun da bu. AMD, Beta tester olarak kullanıyor şu anda son kullanıcıları. Yeni işlemcilere hazırlık mantığında.

ZenTimings ile çipleri kontrol ederiz ama, o sistem için çok yanlış bir anakart seçilmiş. ZenTimings programını kurun, Tools kısmını buraya iletin. FACEIT, Vanguard ve virüs programı varsa devre dışı bırakın ya da kaldırın. Telemetry kısmını yükleyin, çiplere bakalım. TUF X870 Neo serisi güzel olur bu sisteme.

Son düzenleme:
ZenTimings ile çipleri kontrol ederiz ama, o sistem için çok yanlış bir anakart seçilmiş. ZenTimings programını kurun, Tools kısmını buraya iletin. FACEIT, Vanguard ve virüs programı varsa devre dışı bırakın ya da kaldırın. Telemetry kısmını yükleyin, çiplere bakalım. TUF X870 Neo serisi güzel olur bu sisteme.

Beyaz için diğer opsiyon:

ROG modeli de çok iyi olur. Aslında sistemi yoğun bakıma alıp komple bir uğraşmak gerekli ama, işin sonunda o anakart yine değişecek.

Bu kartları sponsorluk uğruna kimin önerdiği belli. Peki gelip konulara yardımcı oluyor mu, yoksa kolay yolu seçip forumdan hesabını mı sildi? En iyi anakart MSI naraları atan ben değilim maalesef. Çözmesine çözeriz ama bir yerden sonra artık bıkkınlık seviyesine geldi. Parça seçimi AM5 sistemlerde çok önemli, bas bas bağırdık ama dinleyen eden yok. Nafile.