casper04 9

Uzman
Merhaba arkadaşlar,

Ryzen 7 9800X3D işlemci ve RTX 5080 ekran kartı barındıracak yeni bir sistem topluyorum. Parçaların büyük kısmını aldım ancak işlemci soğutucu ve RAM'in fiziksel montaj uyumu konusunda tereddütte kaldım. Bilgisayar masamın üstünde, tam kulak hizamda duracağı için sıvı soğutma pompa sesiyle uğraşmak istemedim ve kule tipi hava soğutucu tercih ettim. Sistemde görsellik de benim için önemli olduğundan kesinlikle RGB'li RAM kullanmak istiyorum.

Montajda kullanacağım tam kombinasyon ve sistemim şu şekilde:

Aldıklarım:
  • MSI MAG X870E Tomahawk Wi-Fi 8400 MHz (OC) M.2 AM5 ATX anakart
  • Phantom Spirit işlemci soğutucu
  • Aerocool D502a ARGB fanlı ATX oyuncu kasası
  • WD Black SN8100 1 TB
  • Kioxia 2 TB Exceria Pro G2 NVMe gen5
  • R7 9800X3D
  • Thermalright TL-C12B-S V3 ARGB 120mm siyah kasa fanı X5
  • Thermalright TL-C12RB-S V2 ARGB 120mm siyah kasa fanı X4
  • Thermalright fan-and ARGB hub X8 4 pinli RGB fan çoklayıcı

Alacaklarım:
  • Kingston Beast RGB 64 GB (2x32 GB) DDR5 6000 MHz CL30 siyah
  • ASUS TUF RTX 5080
  • Lian Li 8.8" universal ekran siyah

Montajı bilgisayarcı yapacak. Öğrenmek istediğim şey; bu soğutucunun ön fanı, bahsettiğim yüksek profilli RGB RAM'lere çarpar mı? Bilgisayarcı ön fanı klipslerinden hafif yukarı kaydırarak monte ettiğinde, kasanın yan temperli cam kapağı hiçbir şeye çarpmadan rahatça kapanır mı?

Sırf sığmama korkusu yüzünden RGB RAM'den vazgeçmek istemiyorum. Bu kombinasyonu veya benzer parçaları deneyimlemiş olan arkadaşlardan yorum bekliyorum. Teşekkürler.

1786749281954.webp

CPU soğutucu rahatlıkla sığar.
Phantom spirit 42mm RAM alanı veriyor RAM bundan uzunsa bir miktar üste çıkmak zorunda kalır fan
171 mm yer olduğu için hiçbir sıkıntı olmaz kasa geniş alan sunuyor
RAM bu RAM ise

1786749524621.webp

1786749544753.webp

42.23mm yüksekliği var yani evet üstüne birebir gelir. RAM ışıkları görünmez. Sadece öndeki görünür. Belki

Hani bu soğutucuyu alacaksınız bence RAM'i düz alın derim RGB'ye gerek yok

Ama illa RGB olacaksa ya bu şekilde kullanırsınız ya da soğutucu ön fanı en arkaya takarsınız ama ne kadar soğutma kaybı verir test etmek gerek.

Eki Görüntüle 273560

CPU soğutucu rahatlıkla sığar.
Phantom spirit 42mm RAM alanı veriyor RAM bundan uzunsa bir miktar üste çıkmak zorunda kalır fan
171 mm yer olduğu için hiçbir sıkıntı olmaz kasa geniş alan sunuyor
RAM bu RAM ise

Eki Görüntüle 273562

Eki Görüntüle 273563

42.23mm yüksekliği var yani evet üstüne birebir gelir. RAM ışıkları görünmez. Sadece öndeki görünür. Belki

Hani bu soğutucuyu alacaksınız bence RAM'i düz alın derim RGB'ye gerek yok

Ama illa RGB olacaksa ya bu şekilde kullanırsınız ya da soğutucu ön fanı en arkaya takarsınız ama ne kadar soğutma kaybı verir test etmek gerek.
RAM buydu, fanı değiştirmeyi düşünmüyorum yani bilgisayarcı yapar belki ama yapma derim bana sorarsa. RGB'siz olan RGB'liden daha pahalı bu durumda yine de RGB'siz mi almalıyım daha low profile bir ram mi ölçü olarak RGB'siz?

RAM buydu, fanı değiştirmeyi düşünmüyorum yani bilgisayarcı yapar belki ama yapma derim bana sorarsa. RGB'siz olan RGB'liden daha pahalı bu durumda yine de RGB'siz mi almalıyım daha Low profile bir RAM mi ölçü olarak RGB'siz?

Yani şöyle diyeyim RGB görünmeyecekse almanın ne anlamı olur? Sonuçta çok sınırda görünür.
Böyle bir şeye benzeyecek bu Phantom spirit EVO olan yani 1 tanesi falan belki.
RGB'li RAM ancak sıvı soğutucu olunca anlamlı.
Yani RGB'siz alabilirsin zaten daha düşük oluyor profili bende de öyle her şeyim RGB'li ama RAM de yok mesela bu temsili netten aldım fotoyu.

ileride sıvı soğutma geçerim dersen RBG li al dursun. ama görünüm bu fotodaki gibi idare edersin.

1786750139202.webp

Yani şöyle diyeyim RGB görünmeyecekse almanın ne anlamı olur? Sonuçta çok sınırda görünür.
Böyle bir şeye benzeyecek bu Phantom spirit EVO olan yani 1 tanesi falan belki.
RGB'li RAM ancak sıvı soğutucu olunca anlamlı.
Yani RGB'siz alabilirsin zaten daha düşük oluyor profili bende de öyle her şeyim RGB'li ama RAM de yok mesela bu temsili netten aldım fotoyu.

ileride sıvı soğutma geçerim dersen RBG li al dursun. ama görünüm bu fotodaki gibi idare edersin.

Eki Görüntüle 273568
Şimdilik sıvı soğutma düşünmüyorum ama hayat önümüze ne getirir bilmiyorum tabii. Peki bu ramlerden hangisi sorunsuz olur bu durumda?

Xpg Lancer Blade 64GB (2X32) 6000MHZ CL30 Ddr5 Udımm Ram AX5U6000C3032G-DTLABBK

Kingston 64 GB 6000MT/S Ddr5 CL30 Dımm (Kit Of 2) Beast Black Expo Turkey KF560C30BBEK2-64TR - Ram

Aynı paraya RGB’li almak daha mantıklı olmaz mı bilemedim yani.

Şimdilik sıvı soğutma düşünmüyorum ama hayat önümüze ne getirir bilmiyorum tabii. Peki bu RAM'lerden hangisi sorunsuz olur bu durumda?

XPG Lancer Blade 64 GB (2x32) 6000MHz CL30 DDR5 udımm RAM AX5U6000C3032g-dtlabbk

Kingston 64 GB 6000MT/S DDR5 CL30 DIMM (kit of 2) Beast Black EXPO turkey KF560C30bbek2-64TR - RAM.

Aynı paraya RGB'li almak daha mantıklı olmaz mı bilemedim yani.

Vallahi hangisi daha iyidir? Çok fikrim yok ben XPG olanın 32 GB 6400 olanını almıştım Hynix'a çip çıktı.

Bu konuda @Ayhan Dönmez hocam daha bilgilidir.

Fiyat mantığında tabii ki ucuz olan alınır hani RGB olan ve RGB olmayan hangisi ucuz ise alınır eğer aynı kalitede ise.

Şimdilik sıvı soğutma düşünmüyorum ama hayat önümüze ne getirir bilmiyorum tabii. Peki bu ramlerden hangisi sorunsuz olur bu durumda?

Xpg Lancer Blade 64GB (2X32) 6000MHZ CL30 Ddr5 Udımm Ram AX5U6000C3032G-DTLABBK

Kingston 64 GB 6000MT/S Ddr5 CL30 Dımm (Kit Of 2) Beast Black Expo Turkey KF560C30BBEK2-64TR - Ram

Aynı paraya RGB’li almak daha mantıklı olmaz mı bilemedim yani.

İkisi de uygun değil, fiyat uçuk. 2 adet bundan düşün... Taksit için Idefix vs. bakılabilir... GGTR, Pckolik güvenilir...

Beta Plus eşittir GGTR...