Uzun zamandır hobi amaçlı programlama çalışan biriyim. Kendi çapımda, HTML ile başlayan, sonrasında CSS ve modern kütüphaneler çıkınca da Bootstrap ile devam eden programlama geçmişimde gördüğüm bir şey varsa, o da PHP'nin tek başına hiçbir halta yaramadığıdır.
Yani örnek veriyorum, PHP kullanmadan sadece HTML-CSS ile bir site yapsanız, evet database olmaz, static bir site olur ama yine bir şeyler yapılır. Tek sayfalık tanıtım sitesi, ya da örnek veriyorum Google Doc'tan iframe ile doküman yayınladığınız, bayağı bayağı işlevsel şeyler yapılır. Keza JavaScript zaten kendi başına bir dünya, hiç kimseye ihtiyacı yok, kankası HTML ile beraber zaten şu an dünyayı yönetiyorlar.
Ama PHP öyle bir dil ki, bu dile ayrılan zaman bana göre tamamen çöp. Yani tüm her şeyi yalayıp yuttuktan sonra, backend için illaki öğrenilmesi gerekecektir (Hatta Node ile gerek yok ama), ancak en son, hatta sondan da son sıraya konulası bir dildir kendisi. Bunu neden bu kadar acı içinde söylüyorum, ben PHP öğrenmek için, HTML-CSS-Bootstrap ve JS tarafını çok saldım. Hani dedim ki, bir sürü hazır site ve template var oradan çözeriz tasarımı, biz burayı öğrenelim. Ama kazın ayağı öyle olmuyormuş. PHP ile cebelleşirken, diğer teknolojilerden uzak kaldım, JavaScript'e gerekli ehemmiyeti göstermedim. Basit bir post işlemi için bile sayfayı yenileyen, dosyadan dosyaya bile veri göndermekten aciz, yıllardır gelişememiş rezalet bir dil. Ezberlemesi anlaması o kadar saçma ki, PHP'nin 4 temel komutunu bir yere yaz (insert, Update, delete, select) her yerde copy-paste kullan. O kadar luzumsuz yani.
Tek Başına Bir hiç Olması: HTML-CSS ile en azından bir görsel çıkarırsın, JS ile dünyayı ayağa kaldırırsın ama PHP tek başına hiçbir halta yaramıyor. Yanında HTML yoksa, ekrana boş boş bakmaktan başka bir şey yapamadığın, tamamen dışa bağımlı bir dil.
Vakit Hırsızı Olması: İnsanı asıl önemli olan modern teknolojilerden (JS, Bootstrap vs.) Acayip koparıyor. PHP ile cebelleşeceğim diye piyasanın asıl parlayan taraflarını boşluyorsun, resmen insanın vaktini çöp ediyor.
Hantal ve Çağ Dışı Kalması: Basit bir veri gönderme işlemi için koca sayfayı en baştan yenileyen, dosyadan dosyaya veri aktarırken bile bin dereden su getiren, "yıl olmuş 2026 hala mı böyle?" dedirten rezalet bir çalışma mantığı var.
Kopyala-Yapıştır Döngüsü: Topu topu 4 tane komut (insert, Update, delete, select) üzerine kurulu. Bunları bir kere öğrendikten sonra işin geri kalanı sadece amelelik; sürekli aynı şeyleri kopyalayıp yapıştırıyorsun, zerre bir yaratıcılığı veya heyecanı yok.
Gelişim Engelleyici: İnsanı tasarım ve güncel kütüphane tarafında "nasıl olsa hazır template var" diye tembelliğe itiyor. Sonra bir bakıyorsun, PHP öğreneyim derken JS tarafında iyice paslanmışsın, her şeyden geri kalmışsın.