PHP'nin tek başına işe yaramaması

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ebuekinci17
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 15
  • Görüntüleme Görüntüleme 297
  • Etiketler Etiketler
    php
Uzun zamandır hobi amaçlı programlama çalışan biriyim. Kendi çapımda, HTML ile başlayan, sonrasında CSS ve modern kütüphaneler çıkınca da Bootstrap ile devam eden programlama geçmişimde gördüğüm bir şey varsa, o da PHP'nin tek başına hiçbir halta yaramadığıdır.

Yani örnek veriyorum, PHP kullanmadan sadece HTML-CSS ile bir site yapsanız, evet database olmaz, static bir site olur ama yine bir şeyler yapılır. Tek sayfalık tanıtım sitesi, ya da örnek veriyorum Google Doc'tan iframe ile doküman yayınladığınız, bayağı bayağı işlevsel şeyler yapılır. Keza JavaScript zaten kendi başına bir dünya, hiç kimseye ihtiyacı yok, kankası HTML ile beraber zaten şu an dünyayı yönetiyorlar.

Ama PHP öyle bir dil ki, bu dile ayrılan zaman bana göre tamamen çöp. Yani tüm her şeyi yalayıp yuttuktan sonra, backend için illaki öğrenilmesi gerekecektir (Hatta Node ile gerek yok ama), ancak en son, hatta sondan da son sıraya konulası bir dildir kendisi. Bunu neden bu kadar acı içinde söylüyorum, ben PHP öğrenmek için, HTML-CSS-Bootstrap ve JS tarafını çok saldım. Hani dedim ki, bir sürü hazır site ve template var oradan çözeriz tasarımı, biz burayı öğrenelim. Ama kazın ayağı öyle olmuyormuş. PHP ile cebelleşirken, diğer teknolojilerden uzak kaldım, JavaScript'e gerekli ehemmiyeti göstermedim. Basit bir post işlemi için bile sayfayı yenileyen, dosyadan dosyaya bile veri göndermekten aciz, yıllardır gelişememiş rezalet bir dil. Ezberlemesi anlaması o kadar saçma ki, PHP'nin 4 temel komutunu bir yere yaz (insert, Update, delete, select) her yerde copy-paste kullan. O kadar luzumsuz yani.

Tek Başına Bir hiç Olması: HTML-CSS ile en azından bir görsel çıkarırsın, JS ile dünyayı ayağa kaldırırsın ama PHP tek başına hiçbir halta yaramıyor. Yanında HTML yoksa, ekrana boş boş bakmaktan başka bir şey yapamadığın, tamamen dışa bağımlı bir dil.
Vakit Hırsızı Olması: İnsanı asıl önemli olan modern teknolojilerden (JS, Bootstrap vs.) Acayip koparıyor. PHP ile cebelleşeceğim diye piyasanın asıl parlayan taraflarını boşluyorsun, resmen insanın vaktini çöp ediyor.

Hantal ve Çağ Dışı Kalması: Basit bir veri gönderme işlemi için koca sayfayı en baştan yenileyen, dosyadan dosyaya veri aktarırken bile bin dereden su getiren, "yıl olmuş 2026 hala mı böyle?" dedirten rezalet bir çalışma mantığı var.

Kopyala-Yapıştır Döngüsü: Topu topu 4 tane komut (insert, Update, delete, select) üzerine kurulu. Bunları bir kere öğrendikten sonra işin geri kalanı sadece amelelik; sürekli aynı şeyleri kopyalayıp yapıştırıyorsun, zerre bir yaratıcılığı veya heyecanı yok.

Gelişim Engelleyici: İnsanı tasarım ve güncel kütüphane tarafında "nasıl olsa hazır template var" diye tembelliğe itiyor. Sonra bir bakıyorsun, PHP öğreneyim derken JS tarafında iyice paslanmışsın, her şeyden geri kalmışsın.

SQL, PHP, HTML 5, CSS. Bunlar aşırı basit sadece öğrenme yontemini gelistirin. Benim öğrenme taktiğim yaparak öğrenmeydi mesela. Sifirdan E-ticaret sitesi yapmistik arastira arastira tek sıkıntı yasadigimiz ürün resimlerini ekledigimizde boyutunu ayarlayamamakti onun icin ayri bir JavaScript kodu varmis mesela bunu yeni ogreniyorum. Neyse aslinda bu web programciligi diye geciyor ve IT sektorunun en kolay dalı bence. Asıl zor olan oyun programlama gibi seyler cunku matematigi formullemek gerekiyor koda dokmek gerekiyor bu matematik bilgisi istiyor. Neyse diyeceklerim bu kadar gozunuzde buyutecek bir şey yok. Gercekten Web programciligini sifirdan mastera ogrenmek istiyorsaniz bir proje dusunun ve onu sifir bilginizle arastira arastira not alarak yapın. Biz e-ticaret sitezi yaptığımiz donemde Yapay zekâ yoktu ve aradigimiz konular icin Türkçe kaynak dahi yoktu yabanci forumlara bakiyorduk.

O kadar basit degil cok daha karmasik SQL kodlari yaziyorduk.

Evet çok haklsınız ama hobi amaçlı kod yazanlar için, web programlama en basiti. İş yerinde çalışırken, aç txt dosyasını yaz. Bir şeyler katıyor, en kötü mantığı anlatıyor, ama php de txt dosyasında bile kod yazılmıyor zaten

Asıl programlama dediğiniz tabi ki bunlar değil, ayrıca bir de vibe coding diye bir şey çıktı. İnsanlar bırakın yapay zekaya sormayı, direk kendisi pilotmuşmuş, komut veriyormuş, agent yapıyormuş, öyle uygulama yapıyorlar. Eskiden forumlarda saatlerce gezer bir virgül hatasını bulmak için kör olurduk. Ben kendime bile programcı demiyorken, vibe coding saçmalığı ile kod yazanlar gözümde hiç yoklar bile.

Bugün çoğu web sitesi zaten plain HTML, CSS, JS, PHP kullanmıyor. Sass, JavaScript kütüphaneleri, Laravel veya başka framework'ler kullanılıyor zaten. Bu, aslına baktığımızda neredeyse tüm diller için böyle. Kimse matematiksel hesaplamaları Python'da kütüphaneler olmadan uzun uzun yapmıyor. Neredeyse kimse sıfırdan web soketi yazmıyor. Çoğunluk bir modifikasyon veya kütüphane kullanıyor.

CRUD işlemleri ise her dilde aynı zaten.

PHP sadece backend kısmını halleder. Kendisinden neden frontend çalışma bekliyorsunuz anlamadım. Doğasına aykırı. PHP ile CLI tool bile yazabilirsiniz ancak HTML (ve CSS) olmadan tek başına frontend bir web sayfası açmasını beklemeyin.

Dostum teknik olarak neyin ne olduğunu biz de biliyoruz, PHP ile roket de fırlatırsın ona bakarsan. Mevzu 'PHP neden ekrana buton çizmiyor' değil. Mevzu, 2026 yılındayız ve PHP'nin o hantal 'isteği gönder, sayfa yenilensin, cevabı bekle' kafasının artık hobi projelerinde bile insanın hevesini kursağında bırakması.
JS tarafında bir dünyayı yönetirken, PHP öğrenmeye çalışmak insana 'at arabası sürmeyi öğreniyorum' hissi veriyor. Node.js varken, aynı dille (JS) hem frontendi hem backendi akıtıp gitmek varken neden vaktimi PHP’nin saçma sapan syntax’ıyla harcayayım?
'Doğasına aykırı' dediğin o yapı, bugün kullanıcıyı siteden kaçıran şey. En basit post işleminde bile sayfa refresh yiyorsa, o dilin backend yeteneği benim için bitmiştir.
PHP öğrenmek için harcanan mesai, React/Vue ya da modern CSS kütüphanelerinde uzmanlaşmaya harcansa ortaya 'ürün' çıkar. PHP ile sadece 'formu veritabanına yazdım ama tasarım çöp oldu' aşamasında kalıyorsun.
Yani PHP'nin ne olduğu değil, modern dünyada ne kadar 'lüzumsuz' bir yük olduğu asıl mesele. CLI tool yazacak olsam gider Python yazarım, web yapacaksam JS bana yeter; PHP bu denklemde sadece ayak bağı.

Sanırım daha giriş seviyesindesin. PHP kodunu nereye yazarsan yaz, sayfa istek attığında server o kodu işler, sana gönderir, ilgili yerleri veri tabanından alır ve sana listeler veya aklına gelen hayal gücüne kalmış her şeyi yapmana sağlar. Web sitesini programlamak demek bu olay. HTML metin etiketleme dili değil, bu kesinlikle adı öyle sadece. Metin etiketleme dili programlama dili değil. Metinleri oluşturmanıza yarar. Her neyse, PHP kodunu "txt" metin belgesine yazabilirsin, zaten HTML sayfaları metin sayfaları modern olarak hepsi PHP oluyor. Mesela index.html yazardık eskiden, şimdi direkt index.php. Aslında tamamen senin gücüne bağlı bir şey. Tam kavrayamamışsın bu olayı. Bir site projesi düşün, veri tabanı falan olsun, karmaşık veri tabanı kodları yaz, tam anlamıyla ancak böyle anlarsın neyin ne olduğunu.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yazdıkların 2005 yılı için harika tavsiyeler ama 2026'da web geliştirme 'index.html'i 'index.php' yapmaktan çok daha fazlası. Mevzuyu kavramadığımı söylemişsin ama asıl sen modern dünyayı kaçırıyorsun gibi.

Veritabanından veri çekip ekrana basmayı 'hayal gücünün sınırı' olarak görüyorsan, modern frontend dünyasından (React, Vue, SPA yapıları) haberin yok demektir. PHP ile o 'karmaşık' dediğin veritabanı kodlarını yazarken harcadığın sürenin yarısında, JS ekosisteminde hem backend'i (Node.js) halledip hem de kullanıcıya yağ gibi akan bir arayüz sunabiliyorsun.
PHP'nin o 'istek at, server işlesin, sana göndersin' döngüsü artık hantal kalıyor. Kullanıcı bir butona bastığında tüm sayfanın beyazlayıp tekrar yüklenmesini beklemek zorunda mı? PHP ile bunu aşmak için yine dönüp dolaşıp JavaScript (AJAX/Fetch) yazmak zorunda kalıyorsun. E o zaman neden en baştan her şeyi daha hızlı ve modern halleden bir ekosisteme odaklanmayayım?
Programlama Dili Değil, Evet: Bunu zaten biliyoruz, mevzu o değil. Mevzu, PHP'nin seni o 'metin etiketleme' dediğin yapıya mahkum etmesi. JS ile tarayıcıda canlı canlı DOM manipüle ederken, PHP ile sunucudan HTML string beklemek devri kapandı.
Hobi olarak bu işi yapan biri için 'verimlilik' her şeydir. PHP'nin o garip syntax'ı ve 'txt dosyasına bile yazarsın' esnekliği (!) yerine; tip güvenliği olan, paket yönetimi devasa, hem mobilde hem webde hem serverda çalışan tek bir dil (JavaScript/TypeScript) varken PHP ile vakit kaybetmek mantıklı gelmiyor.

Aslında tam olarak öyle değil. PHP server tarafında çalışır fakat frontendi düzenleyen yapı taşı aynı zamanda. Mesela PHP kodlarıyla ürün listelediğinde nasıl listelenecek, ne listelenecek, nasıl gözükecek gibi ayarlamalar da yapılır. Bu

Bak, dediklerinde haklısın ama bana haksızlık ediyorsun. Yazdığımı tam olarak anla, zaten ben eskiden index.html olarak yapardık diyorum, şimdiki ana sayfalar PHP formatında ekleniyor gibi anlattığın şeyler zaten modern web sayfasında yani şu an kullandığımız sosyal de olmak zorunda, diğer türlü yapılamaz zaten. Hepsini bir kullanırsın.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…