Vâveylâ

Uzman
Yer
CachyOS
Selam dostlar, 2 hafta önce aldığım Ryzen 3500X işlemcimin tepsisini açarken kayarak kenara düştü ve 7 pin yamuldu. Zor da olsa bugün tüm pini düzelttim. Başka bu sorunu yaşayan varsa diye çözüm önerisi sunacağım: İşlemciyi düz bir yere yatırın. Ardından cımbız, SIM kart iğnesi vb. sivri uçlu bir alet ile pini ağır olmayacak bir şekilde, en alttan başlayıp yukarı doğru, kademeli olarak itin. Ardından pin yukarı doğru çıkmaya başladığında bu sefer ortasından yukarıya doğru itin. Bu aşamada uyguladığım gücü de geçen her saniye arttırdım ve pinin tam düzelme noktasına gelince gücümü azalttım.

Bendeki pin fazla yamuktu. Kırılma olasılığı aşırı yüksek olmasına rağmen, kademeli bir şekilde kökten başlayıp yukarıya doğru düzelttikçe ilerledim ve oldu.

Önemli bir nokta var: Stres yüzünden el titreyebiliyor. Titrediği için kırma olasılığı daha yüksek, onu belirteyim.

İkinci önemli nokta ise pini düzeltirken yanlışlıkla kayıp diğer pine hasar verme olasılığıdır. "Ağır olmayacak şekilde" derken bunu kastediyorum. Ben bir pini düzeltmek için 2-3 dakika harcadım. Çünkü stresten dolayı titreme olduğu için yanlışlıkla odaklanamayıp aletin kayma olasılığı veya gereğinden fazla güç uygulayıp pini kırma olasılığı var. En son adım ise pinleri iyice kontrol etmek. Eğer tam düzelmemişse işlemciyi takarken boşluk yerine kenara denk gelip kırılabilir. Fener tutup 2 dakika tam düzelip düzelmediğini kontrol ettim ve yavaşça sokete koyarken tam girene kadar işlemciyi bırakmadım. En sonda girdiğinde ise bilgisayarı çalıştırdım, korku içinde ekranın gelmesini beklerken istediğim de oldu. Bundan sonra AM4 işlemcilerde neden bu kadar dikkate alınması gerektiğini de öğrenmiş oldum ;)

Niye? 0.5 veya 0.7 bir kalemle çok daha kolay hallediliyor :)

Ayrıca ben risk sevdiğim için genelde kalem aramakla uğraşmayıp bıçak kullanıyorum :)

Örnek mesela, neden acaba daha kolay ve düzlüğü daha garanti olmasına rağmen? denemeden tavsiye etmediniz galiba daha :)

Uç ile düzeltince izi kalıyor pinde. Ayrıca ne kadar kısaltıysam kısaltayim uç kırılıyor. Benim kullandığım B2 olduğu için olabilir ancak asıl sebepler bunlar değil. Konu da "Ağır" diyorum ki onu uç ile yapmak imkansız çünkü kademeli olarak güç arttırınca her türlü kırılıyor. Zaten hiçbir uç türünün onu yapabileceğini düşünmüyorum.

Rehber etiketli Makale olarak açmıştım, sanırım makale sayılmıyor.

Genelde bilgisayarcılar da şırınga ve uçlu kalem tarzı şeyler kullanıyor, hafif çok güç uygulamadan daha kolay ve sorunsuz oluyor bence.