Peki ayarlar stok Expo 6000 CL30 kalsa ne kadar kayıp olur? İşin sonunda bu RAM'lere 5600 CL46'dan geçtim. Hocam, önceden konuşmuştuk; 6000 CL30 kafi. Bana zaten daha da low latency istesem paraya kıyardım. 14K fiyata geldi bu RAM'ler.

Aşırı zorlamaya gerek yok, önce M-Die olup olmadığı dediğim yöntemle anla. Sonrasında @SalimBdk timing'lerini girersin.

Peki ayarlar stok Expo 6000 CL30 kalsa ne kadar kayıp olur? İşin sonunda bu RAM'lere 5600 CL46'dan geçtim. Hocam, önceden konuşmuştuk; 6000 CL30 kafi. Bana zaten daha da low latency istesem paraya kıyardım. 14K fiyata geldi bu RAM'ler.
RAM'lerin şu anki haliyle 1.35v ile OCCT testinde 53 dereceleri gördüğü söylenmiş. DDR5 tarafında o sıcaklıklara ulaşmış bir Hynix kitin, üzerine aktif soğutma takmadan tREFI'yi 50K+ seviyelerine çekip tRFC'yi boğazlamaya çalışmak, sistemi yaz aylarında veya ağır oyunlarda termal çöküşe sürükleyebilir..

SK Hynix DDR5 çipler (A-Die veya M-Die fark etmez) 60 dereceyi aştığında hata vermeye başlar. Özellikle tREFI ayarı ısıya karşı inanılmaz derecede hassastır.

Şu an sweet spottasınız, 2-7 nanosaniye gecikme farkı için sistem ısısını yükseltmenize lüzum görmüyorum. Stabil ve serin şekilde kullanmaya devam etmenizi tavsiye ederim. CL30'dan CL28'e inmek, 1440p'de taş çatlasa 1 2 FPS kazandırır.

Kolay gelsin

RAM'lerin şu anki haliyle 1.35v ile OCCT testinde 53 dereceleri gördüğü söylenmiş. DDR5 tarafında o sıcaklıklara ulaşmış bir Hynix kitin, üzerine aktif soğutma takmadan tREFI'yi 50K+ seviyelerine çekip tRFC'yi boğazlamaya çalışmak, sistemi yaz aylarında veya ağır oyunlarda termal çöküşe sürükleyebilir..

SK Hynix DDR5 çipler (A-Die veya M-Die fark etmez) 60 dereceyi aştığında hata vermeye başlar. Özellikle tREFI ayarı ısıya karşı inanılmaz derecede hassastır.

Şu an sweet spottasınız, 2-7 nanosaniye gecikme farkı için sistem ısısını yükseltmenize lüzum görmüyorum. Stabil ve serin şekilde kullanmaya devam etmenizi tavsiye ederim. CL30'dan CL28'e inmek, 1440p'de taş çatlasa 1 2 FPS kazandırır.

Kolay gelsin

Sıcaklık olayına katılıyorum, aktif soğutma yoksa tREFI maxlanamaz ama burada önemli olan diğer subtiming'leri oturtmak. 6000 CL30-38-38 girip bıraktığınızda diğer subtiming'leri anakart aşırı gevşek ayarlıyor. Zira anakart sizin Hynix ya da Samsung, Micron modül kullandığınızdan bihaberdir. JEDEC standartlarında bırakmaktadır diğer timing'leri.

Bu tarzda ayarlanıp kullanılmasında fayda var AM5 sistemlerde. Global Hynix modülleri kapsayacak şekilde Buildzoid Easy timings olarak da geçer. Eğer M-Die ise söylediğim metodla onu tayin ettikten sonra bu şekilde ayarlayıp kullanması faydasına olur. tREFI 65.535 yerine 50K bırakılmalı, testte hata vermeyecektir. 50K eşiği 1:1 modda yüksektir. Mixed ile beraber tRFC 100-110 ns, tRFCsb 60-70 ns M-Die verebilmektedir. Aktif soğutma yoksa biraz pay bırakmak eğer testlerde hata alınıyorsa gerekebilir.

1783758375632.webp

6400 MT/s zaten 1:1 modda yazın açabilen işlemci sayısı çok nadir, bellek kontrolcü sorunudur. IOD Hotspot kışın 50 ise yazın 60-65 minimum görebilmektedir. Onun yerine 6000-6200 MT/s 1:1 mod kullanılmalı. Burada püf nokta ilk 4 primary'den ziyade diğer geriye kalan subtiming'lerdir. Asıl katkıyı onlar sağlamakta.

Sıcaklık olayına katılıyorum, aktif soğutma yoksa trefı maxlanamaz ama burada önemli olan diğer Subtiming'leri oturtmak. 6000 CL30-38-38 girip bıraktığınızda diğer Subtiming'leri anakart aşırı gevşek ayarlıyor. Zira anakart sizin Hynix'ya da Samsung, Micron modül kullandığınızdan bihaberdir. JEDEC standartlarında bırakmaktadır diğer Timing'leri.

Bu tarzda ayarlanıp kullanılmasında fayda var AM5 sistemlerde. Global Hynix modülleri kapsayacak şekilde buildzoid easy timings olarak da geçer. Eğer m-die ise söylediğim metodla onu tayin ettikten sonra bu şekilde ayarlayıp kullanması faydasına olur. Trefı 65.535 yerine 50k bırakılmalı, testte hata vermeyecektir. 50k eşiği 1:1 modda yüksektir. Mixed ile beraber tRFC 100-110 ns, trfcsb 60-70 ns m-die verebilmektedir. Aktif soğutma yoksa biraz pay bırakmak eğer testlerde hata alınıyorsa gerekebilir.

Eki Görüntüle 264776

6400 MT/s zaten 1:1 modda yazın açabilen işlemci sayısı çok nadir, bellek kontrolcü sorunudur. Iod hotspot kışın 50 ise yazın 60-65 minimum görebilmektedir. Onun yerine 6000-6200 MT/s 1:1 mod kullanılmalı. Burada püf nokta ilk 4 Primary'den ziyade diğer geriye kalan subtiming'lerdir. Asıl katkıyı onlar sağlamakta.

Benim aktif soğuma olmadan ilk yaptığımız da trfe 50000 iken 61 derece gördü ama hata vermediydi.

Vermez, trefı 50k 1:1 modda hata vermiyor. 75-80'e kadar yolu var. tRFC 130 ns yine vermez hata. 65.535 problem.

@SalimBdk senin ilk hali gibi ayarlayın Timing'leri bence, m-die bu konudaki. Öğretirsin.

Atıyorum abi, bu ilk girdiğimiz ve herhangi bir hata almadım böyle başla ama tavsiyem aktif soğutma olsun 40 derece de çalışması bence daha sağlıklı.

Anakart neydi?

Dosya Ekleri

• 20260623_163500.webp
    20260623_163500.webp
    4,4 MB · Görüntüleme: 6
Atıyorum abi, bu ilk girdiğimiz ve herhangi bir hata almadım böyle başla ama tavsiyem aktif soğutma olsun 40 derece de çalışması bence daha sağlıklı.

Anakart neydi?

Anakart MSI ise tam senlik, ASUS ise çocuk oyuncağı olur. İşlemci 9600X olduğu için Integrated Graphics kapatın. tRCDWR 16 bırakabilir. Onun harici senin timing ve Nitro birebir uygun. Voltajlar aynı şekilde.

B850 Eagle imiş, iGPU ve Fast Boot kapatın. Bank Refresh Mode Mixed alıp ayarlarını girin. @SalimBdk

Mixed yoksa BIOS güncellemesi gerekecek.

Subtiming kısmı önemli, Primary kısmı zorlamaya gerek yok. tRFC Mixed ile hata vermez genelde, verirse 10 ns yükseltin. 30 tCK, 10 ns denk gelir 6000'de. Sendeki 300-180'di, hata alırsan mesela 330-210 denersin tRFC2 ve tRFCsb sırayla. tREFI 50K zaten hata vermez, eşiği yüksek onun. Kasa havalandırması da biraz önemli, RAM RGB kapatılması gerekebilir sendeki gibi testte. @SalimBdk

Amca'nın timing tablosu ne güne duruyor? :)