Bu tarz reklamlar ve uygulamalarin bazilari garip bir sekilde magazadan ve reklam denetlemelerinden geciyor nasil geciyor cozemedim. Ben iOS'a mobil uygulama gelistirmeyle ilgileniyorum bazen App Store'da bile abuk subuk uygulamalari gecirebiliyorlar ote yandan senin normal uygulamanin sacma sapan bir yerine kulp buluyorlar ve ret yiyorsun. Bu reklami veren uygulamanin ne mal oldugu da bellidir magazada olmasi bile komedi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Görüntü kesik olduğu için muhtemelen filtrelere takılmamıştır. Şikayet edilirse silerler. Kasti durum olduğunu sanmıyorum.

X platformunda bu videonun hemen altında olan oyuncak ile kendini uyaran da mı kesik görüntüye sahip hocam?

Onu da geçtim kumar reklamları falan çıkıyor.

Bu tarz reklamların onaydan geçmesi bir sorun evet. Fakat genel olarak çoğu durumda Personalized Ads (Kişiselleştirilmiş Reklamlar) özelliğinden dolayı bu durum olmakta.

Bu sistem, sizin genel olarak hangi tür içeriklere ilgi duyduğunuzu takip ediyor ve ona göre reklamlar göstermeyi amaçlıyor. Eskiden bu özellik bende de açıktı ve bir alışveriş sitesinde bir ürün aradıktan sonra YouTube'da onunla ilgili reklamlar çıkıyordu.

Bazılarınız "Ben YouTube'da hiç böyle şeyler aratmadım, Google'da bile böyle şeyler aratmıyorum" diyebilir, fakat bu kişiselleştirilmiş reklam sistemi sandığınızdan çok daha kompleks ve yaygın bir sistem. Ziyaret ettiğiniz bir çok sitede Tracker'lar mevcut ve bunlar sayesinde Google sizin bu sitelere girdiğinizi biliyor. Hatta doğrudan Chrome bile sizin nerelere girdiğinizi takip edip reklam havuzuna kaydediyor. Bu nedenle YouTube'da uygunsuz reklamla karşılaşma ihtimaliniz artıyor.

Tavsiyem Google hesabınızın ayarlarına girip kişiselleştirilmiş reklam özelliğini kapatın. Bu sayede bu tarz durumlarla karşılaşma ihtimaliniz düşer. Ancak ek birkaç tavsiyem daha var:
  1. NSFW içerik tüketiyorsanız bunu farklı ve gizlilik odaklı bir tarayıcı üzerinden yapın veya VPN kullanın.
  2. Reklamda mümkün olduğunca az vakit geçirin.
  3. Eğer böyle uygunsuz bir reklam görürseniz her gördüğünüzde bıkmadan "İlgilenmiyorum" diyerek reklam algoritmasına bu durumu bildirin.
Ancak genel olarak kişiselleştirilmiş reklam özelliğinden kaynaklı olarak bu tarz reklamlar çıkabiliyor. Bu özellik kapalı olunca sadece sıradan, genel reklamlar çıkıyor.

Mesela ben az önce telefonumda YouTube'u açtım ve gizli moda geçip temiz bir profile geçtim. Sonra Techolay'ın bir videosunu açtım ve karşıma çıkan 2 reklam sırasıyla Amazon.com.tr ve N11 reklamlarıydı. Eğer NSFW reklam çıkıyorsa bunun sebebi kişiselleştirilmiş reklam özelliğinizin açık olması ve aynı Google profiline bağlı bir ortamda NSFW içerik tüketiyor olmanızdır.