21261

Çalışkan
Merhaba. PowerColor Reaper'ın 2 fanlı modeli olan RX 9060 XT 16GB ekran kartına sahibim. Modelleri arasında soğutması en kötü model, çünkü soğutma bloku en ufak olanı. 2K çözünürlükte kullandığım için sıcaklıklar yüksek seyredebiliyor. Ben de deneme yanılma ile undervolt ve overclock yapmayı denedim. Hem biraz performans artışı aldım hem de kartın stok ayarlara göre daha az ısınmasını sağladım. Ayarları sizinle de paylaşmak istedim; belki kullanan olur da, benim gibi hotspot ve GPU sıcaklığı yüksek seyreden modeller kullananlara faydası olur.

Öncelikle kasam BitFenix Nova Mesh SE. Ön tarafı Full mesh kasa kullanıyorum, sizde sıcaklıklar kasaya bağlı olarak değişebilir.

Stok ayarlarda 3200 MHz, 160 watt TDP, otomatik fan ayarlarında:

Maksimum hotspot 90, maksimum GPU sıcaklığı 72, fan hızı %45–55 arası seyrediyor.

Öncelikle fan hızını ayarlayalım. Zero RPM kapalı olacak.

30 ~ %25
40 ~ %30
60 ~ %35
70 ~ %40
80 ~ %50

Fan hızları bu şekildedir. Maksimum yarı devir, yani yüzde 50 ile çalışacak.

Sonrasında Power limit kısmına gelelim. Power Limit'i -%10 yapalım. Bu ayar, ekran kartının TDP'si olan 160 Watt'tan 143 watt'lara inmesini sağlayacak.

Daha sonrasında Max. Frekans kısmına gelelim. Ben biraz abartarak +400 MHz ile overclock yaptım. Siz biraz daha düşük çekirdek hızı yapabilirsiniz. Az da olsa performans artışını buradan alıyoruz. Oyunlarda 5–10 FPS arası bir artış sağladım. Fakat bu artış daha düşük güç tüketimi ve sıcaklık ile oluyor.

En son kısma gelelim: Voltaj ofseti. Burayı da -90 olarak ayarlayalım ve ayarları kaydedelim.

Eğer uygulayıp da çökme yaşarsanız, lütfen bildirin. Ben oyunlarda yük altında bir çökme yaşamadım.

Bütün bu ayarlardan sonra çekirdek hızı 3200 MHz'lerden 3550 MHz'lere çıktı ve bize performans artışı sağladı. Kart maksimum 144 watt çekti ve fan hızı da otomatikle neredeyse birebir. En fazla %50 olacak şekilde ayarladık ve sessiz kullanım sağladık. En önemli kısım soğutmaya geldiğimizde GPU sıcaklığı maksimum 65 dereceyi gördü. Stok ayarlarda bu değer 72 dereceydi. Hotspot ise stok ayarlarda 90'ları görürken burada maksimum 82 dereceyi gördü.

Hem daha düşük güç tüketerek kartı yormadan performans artışı sağladık hem de sessiz kullanım elde ettik.

Üstelik 7–8 derece daha serin çalışan bir kartımız oldu. Ben 2K çözünürlükte bu sonuçları elde ettim. 1080p kullanan arkadaşlar, soğutma konusunda daha da aşağı değerler görebilirler.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Biraz uzun oldu ama faydalı olacağını düşünüyorum.

Son düzenleme:
Öncelikle fan hızını ayarlayalım. Zero RPM kapalı olacak.

30 ~ %25
40 ~ %30
60 ~ %35
70 ~ %40
80 ~ %50

Fan hızları bu şekildedir. Maksimum yarı devir, yani yüzde 50 ile çalışacak.
Oda sicakliginda niye fan aciyoruz? Varsayilan olarak 60 dereceye kadar Zero RPM bolgesi oluyor ve bu gayet ideal. GPU hicbir sey yapmadan duruyorken, yani 2D moddayken niye fanini calistirsin ki? ''Kafam rahat olsun'' diyorsaniz iyi hos ancak fan omrunden yiyor bu davranis, unutmayalim.
En fazla %50 olacak şekilde ayarladık ve sessiz kullanım sağladık. En önemli kısım soğutmaya geldiğimizde GPU sıcaklığı maksimum 65 dereceyi gördü. Stok ayarlarda bu değer 72 dereceydi. Hotspot ise stok ayarlarda 90’ları görürken burada maksimum 82 dereceyi gördü.
Iyi hos ancak o GPU ile hotspot 82 goruyorsaniz, bellek dereceniz muhtemelen daha yuksek. Bellek derecelerini de takip etmeliydiniz. Bu GPU'nun 8GB surumunde Hynix bellek cikiyordu, 16GB modelinde de muhtemelen durum aynidir. Metal backplate olmasina ragmen onlem almaniz iyi olacaktir zira bu nesildeki GDDR6 Hynix cipler sicak calisiyorlar. 80 derece hotspot icin %50 fan hizi az kaliyor.

Bunun disinda voltaj/PL orani bence kotu olmus. -100mV ayarlayip, varsayilan PL'de test yapabilirdiniz. Ayarladiginiz power limitin sinirina tam olarak dayaniyorsaniz (ki dayaniyorsunuz) ve ayarladiginiz offseti gormuyorsaniz (ki gormuyorsunuz) kartiniz muhtemelen daha fazla PL istiyor.

Oda sicakliginda niye fan aciyoruz? Varsayilan olarak 60 dereceye kadar Zero RPM bolgesi oluyor ve bu gayet ideal. GPU hicbir sey yapmadan duruyorken, yani 2D moddayken niye fanini calistirsin ki? ''Kafam rahat olsun'' diyorsaniz iyi hos ancak fan omrunden yiyor bu davranis, unutmayalim.

Iyi hos ancak o GPU ile hotspot 82 goruyorsaniz, bellek dereceniz muhtemelen daha yuksek. Bellek derecelerini de takip etmeliydiniz. Bu GPU'nun 8GB surumunde Hynix bellek cikiyordu, 16GB modelinde de muhtemelen durum aynidir. Metal backplate olmasina ragmen onlem almaniz iyi olacaktir zira bu nesildeki GDDR6 Hynix cipler sicak calisiyorlar. 80 derece hotspot icin %50 fan hizi az kaliyor.

Bunun disinda voltaj/PL orani bence kotu olmus. -100mV ayarlayip, varsayilan PL'de test yapabilirdiniz. Ayarladiginiz power limitin sinirina tam olarak dayaniyorsaniz (ki dayaniyorsunuz) ve ayarladiginiz offseti gormuyorsaniz (ki gormuyorsunuz) kartiniz muhtemelen daha fazla PL istiyor.
Zero rpm isteğe bağlı bir şey sonuçta ben açtığımda 500 RPM'de dönüyor 33 derecelerde kalıyor kart. Fan ömründen ne kadar yiyecek ki 500 rpm dönmesi?
16 GB versiyonunu kullanıyorum Samsung bellek var. Bellek sıcaklığını belirtmeyi unutmuşum max 75 derece görüyor. Otomatik fan ayarlarında 90 hotspot gördüğü zaman fan 55 lerde çalışıyor zaten. 60 üstü çıkarsa gürültü kendini belli ediyor. Yani 2000 rpm'den sonra gürültü başlıyor. 58-59 lara kadar gürültü yok, kaldı ki fanlar %50 değil de %58 olarak çalışsa bile, 2-3 derece düşürüyor en fazla. 83 hotspot yüksek bir değer değil, gpu zaten 65 geçmiyor.
Aynı şekilde -90 mv varsayılan pl ile test yaptığımda da çektiği voltaj düşmedi, çekirdek hızı yükselttiğim için sıcaklık yüksek seyretti. Çekirdek hızı varsiyalanda olduğu zaman yine sıcaklıklar düşmedi bu yüzden power limit koydum.

Son düzenleme:
-90 mV çok agresif bu arada çoğu oyunda crash yedirebilir. Ayrıca PL -%10 yapıp voltaj egrisini de düşürürsen GPU efektif saati gerçekten çok daha düşecektir.

Alternatif olarak linux kurarak voltaj eğrisini ve bir çok ayarı RDNA4 için değiştirebilirsin.

Finished the new version of the RDNA4 script/ISO, but I will test it for a bit before releasing. So far it seems permanent saving current/power scaling values works fine.

In the meanwhile I made the ephemeral version for RDNA4, both ISO and standalone script. Removed some options, and with these new versions I'm retiring the power offset mod. Scaling one has more advantages. And on the ephemeral version I managed to solve the absolute reference issue by copying the stock values to different unused registers, to have as reference for scaling value.
So, there are no writes on non-volatile memory, all the mods reside in VR chip RAM and go away on full power off. But copying the stock value to another unused register allows for comparing between stock and modded value, for power and current scaling, thus we now have an absolute reference for scaling values.
Before this if you applied x1.2 factor on stock current limit, there was no reference for it, so applying again would apply x1.2 on the already scaled value. But now x1.2 is absolute, always results in same limit no matter how many times you apply it (x1.2 in this example), by having access to stock value (from the register we copy it to).
HWinfo sensors can be corrected with the same scaling value you used in the script. With scaling there is no offset, so reporting should be correct from 1W up to how much your card can deal with.

When you start the script (or when ISO boots into it) it will say something about backup, that is the script making a copy of stock values from page 0x02 to some other unused registers. It goes away on power off, along with any other mod.
You can make your mods, reboot in Windows, reboot back in the ISO and the script will detect the stock data has already been backed up in RAM. After you power off the PC and boot the ISO again it will again copy those stock register values to backup registers in RAM (because everything the script does goes away on power off). I think it's working fine and makes working with scaling options quite useful. I always use scaling these days, dropped power offset from my use.

I have tested it on my GPU and these registers I'm using as backup for stock values seem to not be used for anything else. They seem to be some kind of optional current/power offset ones that are not used on RDNA4. So worst case scenario, if they are used on any of your GPUs, you'd at most get some wonky power/current offset, which would go away on full power off anyway. So I doubt there is any risk to using them.

Best way you can test is run Furmark with stock card, no mod, and take a screenshot of power/current sensors. Boot into the ephemeral ISO, do not apply any VID or power/current scaling, just booting into it is enough for it to copy the stock registers to backup locations in VR RAM, reboot back into Windows, run FurMark again, see if any power/current value changed (significantly) during same load. I doubt they will. But if they do please report it.

RDNA4 Ephemeral ISO link:
https://gitlab.com/fpsflow/power_limit_removal/-/raw/main/ISO/rdna4e.iso
https://gitlab.com/fpsflow/power_limit_removal/-/raw/main/ISO/rdna4e.iso.asc
https://gitlab.com/fpsflow/power_limit_removal/-/raw/main/ISO/rdna4e.iso.sha256

RDNA4 Ephemeral Script link:
https://gitlab.com/fpsflow/power_limit_removal/-/raw/main/rdna4e.sh

If I wasn't clear about the difference between the relative/absolute values for scaling do ask, I'll try to explain it better. Also if you spot any bugs do report them.

Edit: For more clarity and to get a bit technical, what the backup does is it takes power/current scaling stock values, from page 0x02, stitches them together along with a status flag, and then breaks them into different sized chunks again and distributes them in a few registers that have free unused (apparently) bits, on both VRs (but in RAM only, no permanent writes, doesn't touch EEPROM/NVM). These stock values are custom to each GPU or at least each GPU model, so I cannot know what the stock ones are, once modified. So I lose reference for stock values.
Offset registers are (almost) always 0x0000, so it's easy to deal with "stock" value. But scaling ones, they are particular values that depend from GPU to GPU so once modified I lose track of the stock values. Hence why I chose this approach, of taking these custom values and copying them to unused registers in both VRs, so I have them as reference for scaling the stock values.

Zero rpm isteğe bağlı bir şey sonuçta ben açtığımda 500 RPM'de dönüyor 33 derecelerde kalıyor kart. Fan ömründen ne kadar yiyecek ki 500 rpm dönmesi?
16 GB versiyonunu kullanıyorum Samsung bellek var. Bellek sıcaklığını belirtmeyi unutmuşum max 75 derece görüyor. Otomatik fan ayarlarında 90 hotspot gördüğü zaman fan 55 lerde çalışıyor zaten. 60 üstü çıkarsa gürültü kendini belli ediyor. Yani 2000 rpm'den sonra gürültü başlıyor. 58-59 lara kadar gürültü yok, kaldı ki fanlar %50 değil de %58 olarak çalışsa bile, 2-3 derece düşürüyor en fazla. 83 hotspot yüksek bir değer değil, gpu zaten 65 geçmiyor.
Aynı şekilde -90 mv varsayılan pl ile test yaptığımda da çektiği voltaj düşmedi, çekirdek hızı yükselttiğim için sıcaklık yüksek seyretti. Çekirdek hızı varsiyalanda olduğu zaman yine sıcaklıklar düşmedi bu yüzden power limit koydum.
Fan sürtünen bir parça düşük devirde dönse bile ömrü azalır. Bir süre sonra mekanik gürültü yapmaya başlar o fanlar.

Power limit kestiğin için zaten hiçbir şey yapmasan da minimum 5 derecelik bir düşüş yaşayacaksın. Pl kısmanızı tavsiye etmem bu kartın gücünü düşmesine sebebiyet verecektir. Power limiti düşürmek performansı korurken undervolt yapmak demek değildir. Power limit yerine frekans ve voltaj offset yapın. Yüksek frekansta sabit kalması dalgalı +400 MHz offsetten daha çok işine yarar. Belirli oyunlarda performans kaybetmiyor olabilirsin ama FurMark 1'e girersen Power limitten dolayı FPS değerinin en az %3-5 oranında azaldığını göreceksin.