Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

nuriC

Çalışkan
Yaklaşık 1 ay önce AM5 sisteme geçiş yaptım.
  • Anakart: Prime B650M-R
  • CPU: Ryzen 5 7500F
  • RAM: XPG Lancer 6400 MHz CL32 2x16 GB
Sorunum ilk olarak EXPO açınca birkaç dakika sonra ekranın gidip kasanın yeniden açılmasıyla gerçekleşti. Belki düzelir diye 6400’den 6000 MHz’ye düşürdüm ama yine oldu. Olay Görüntüleyicisi’nde Kernel Power 41 (63) olarak yazıyordu. Bu sorunu geçen hafta Nebi Akgün’ün timing ayarlarını girerek çözmüştüm, resimde var.

Voltajlar:
  • CPU SOC: 1.25V
  • VDDIO: 1.35V
  • VDD: 1.35V
  • VDDQ: 1.35V
1 hafta bu sorunu yaşamadım ama dün bu lanet sorun tekrardan başıma geldi. 3-4 saat kesintisiz oyundan sonra birden ekran gitti ve sistem yeniden açıldı. Aynı gün kardeşim de uzun oyundan sonra yaşamış. Tam sorunu çözdüğümü sanarken yine başıma gelmesi, bir hafta sorunsuz geçip duruyor başıma gelmesi canımı sıktı. Yardım edebilecek var mı?

1769413073153.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
5200 CL32 bitti hocam. 100dk boyunca yaptim, 50-58 derecelerde gezdi, sorun çıkmadı. Galiba böyle kullanacağım 4800MHz CL40'tan iyidir.

Evet. Bellek kontrolcünde sıkıntı var. 5200 MT/s geçtiyse öyle kullan. İlerleyen süreçte sök tak işlemi yaparsın, bir de BIOS güncellersin. İyice oturduktan sonra belki 5600-6000 MT/s açabilirsin. Ama RAM'lerde bir sıkıntı yok gibi. Ya hatalı montaj, dengesiz pressure kaynaklı sıkıntı var ya da anakartla alakalı problem var. Bu şekilde kullan, en azından Kernel Power yemezsin.
Şu anda bu şekilde teste al, ama voltajların düzgün olduğundan emin ol. Hynix'te 1.65'e kadar güvenli, onda sorun yok. VPP'yi karıştırmamanı istedim sadece. VPP 1.9 sorun değil ama VDD'ye 1.5 yerine 1.9 verirsen onun geri dönüşü yok. Karıştırma o yüzden verdiğim değerleri. Onun haricinde korkulacak bir şey yok.

Bu eğer düzeltmezse öyle yapacaksın zaten, bahsettiğim 3'lüyü sök tak yapmaktan başka çare yok. Yine düzelmezse modüller tek tek denenecek ilk slotta RTP ile EXPO açık/kapalı.

HWiNFO sensörleri gönder bana, orada düzgün yazar. HWiNFO yalnızca sensörleri açıp RAM bölümüne in. @nuriC
.

Dosya Ekleri

• 20260126_162515.webp
    20260126_162515.webp
    5,6 MB · Görüntüleme: 28
Yalnızca sensörleri açıp bu kısmı ilet. Sonrasında doğruysa teste al. Yine patlarsa sök tak yapacaksın, sonrasında tek tek modüller A1 slotunda deneyeceksin. EXPO açık ve kapalı olmak üzere. Yöntem bu.

Tamam, doğru bu kısım. Buranın en altında Advanced menüsü var, oraya gir. Orada da VPP yazar. Onu da görsel at.

Yalnızca sensörleri açıp bu kısmı ilet. Sonrasında doğruysa teste al. Yine patlarsa sök tak yapacaksın, sonrasında tek tek modüller A1 slotunda deneyeceksin. EXPO açık ve kapalı olmak üzere. Yöntem bu.

Tamam, doğru bu kısım. Buranın en altında Advanced menüsü var, oraya gir. Orada da VPP yazar. Onu da görsel at.
.

Dosya Ekleri

• 17694341401297414826257020535039.webp
    17694341401297414826257020535039.webp
    4 MB · Görüntüleme: 26

AM5 pin şeması gereği VDDCR, SoC ya da Memory Channel A-B pin temas kusuru varsa Dual Channel stabil EXPO açamazsın. O yüzden RAM, CPU, AIO dikkatlice sök tak yapılacak. Eğer sorun düzelmezse metod bu. AIO montajı aşırı sıkmadan karşılıklı 2-3 tur sırayla sıkarak yapılacak, dönmediği yerde bırakılacak.

Auto basılacak 1 kere, sonrasında 1-90 girilecek. Start basılacak, HWiNFO yanda dursun.

Her şeye rağmen düzelmezse IMC-Bellek kontrolcü ya da modüllerden 1 tanesi arızalı, patlak.

AM5 pin şeması gereği VDDCR, SoC ya da Memory Channel A-B pin temas kusuru varsa Dual Channel stabil EXPO açamazsın. O yüzden RAM, CPU, AIO dikkatlice sök tak yapılacak. Eğer sorun düzelmezse metod bu. AIO montajı aşırı sıkmadan karşılıklı 2-3 tur sırayla sıkarak yapılacak, dönmediği yerde bırakılacak.

Auto basılacak 1 kere, sonrasında 1-90 girilecek. Start basılacak, HWiNFO yanda dursun.

Her şeye rağmen düzelmezse IMC-Bellek kontrolcü ya da modüllerden 1 tanesi arızalı, patlak.
Testi başlattım hwinfo açık

Sorun olmazsa 5 dakika sonra görsel ilet. Yine Restart atarsa veyahut donarsa dediklerim geçerli. Başka çaren yok. Arızalıysa servise göndereceksin modülleri, kit şeklinde aldığın için 1 tanesi arızalı olsa bile ikisini birden göndermen gerekli.

Sorun olmazsa 5 dakika sonra görsel ilet. Yine Restart atarsa veyahut donarsa dediklerim geçerli. Başka çaren yok. Arızalıysa servise göndereceksin modülleri, kit şeklinde aldığın için 1 tanesi arızalı olsa bile ikisini birden göndermen gerekli.
Valla hocam umarım temiz çıkar.Bellek bozuksa cok üzülürüm xpg nin yarışmasında kazanmıştım :(

Valla hocam umarım temiz çıkar.Bellek bozuksa cok üzülürüm xpg nin yarışmasında kazanmıştım :(
Evet gitti sistem 5dk olduğunda

Evet gitti sistem 5dk olduğunda

Restart mı attı? Modüllerden 1 tanesi faulty'dir o halde. Bu sorun ilk zamandan beri var muhtemelen sende, BIOS'tan bağımsız olarak. Tek tek deneyeceksin modülleri, sonrasında sök tak yapacaksın dikkatlice. Başka seçenek maalesef yok. Servise göndermen gerekli modülleri arızayı tespit edersen.