Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

nuriC

Çalışkan
Yaklaşık 1 ay önce AM5 sisteme geçiş yaptım.
  • Anakart: Prime B650M-R
  • CPU: Ryzen 5 7500F
  • RAM: XPG Lancer 6400 MHz CL32 2x16 GB
Sorunum ilk olarak EXPO açınca birkaç dakika sonra ekranın gidip kasanın yeniden açılmasıyla gerçekleşti. Belki düzelir diye 6400’den 6000 MHz’ye düşürdüm ama yine oldu. Olay Görüntüleyicisi’nde Kernel Power 41 (63) olarak yazıyordu. Bu sorunu geçen hafta Nebi Akgün’ün timing ayarlarını girerek çözmüştüm, resimde var.

Voltajlar:
  • CPU SOC: 1.25V
  • VDDIO: 1.35V
  • VDD: 1.35V
  • VDDQ: 1.35V
1 hafta bu sorunu yaşamadım ama dün bu lanet sorun tekrardan başıma geldi. 3-4 saat kesintisiz oyundan sonra birden ekran gitti ve sistem yeniden açıldı. Aynı gün kardeşim de uzun oyundan sonra yaşamış. Tam sorunu çözdüğümü sanarken yine başıma gelmesi, bir hafta sorunsuz geçip duruyor başıma gelmesi canımı sıktı. Yardım edebilecek var mı?

1769413073153.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
5200 CL32 bitti hocam. 100dk boyunca yaptim, 50-58 derecelerde gezdi, sorun çıkmadı. Galiba böyle kullanacağım 4800MHz CL40'tan iyidir.

Evet. Bellek kontrolcünde sıkıntı var. 5200 MT/s geçtiyse öyle kullan. İlerleyen süreçte sök tak işlemi yaparsın, bir de BIOS güncellersin. İyice oturduktan sonra belki 5600-6000 MT/s açabilirsin. Ama RAM'lerde bir sıkıntı yok gibi. Ya hatalı montaj, dengesiz pressure kaynaklı sıkıntı var ya da anakartla alakalı problem var. Bu şekilde kullan, en azından Kernel Power yemezsin.
Sonraki etapta kontrol edersin yine. Mantık belli. Modüllerden emin oldun en azından. Bellek kontrolcü defektli değilse anakart ya da BIOS sorunu olabilir bu durum. B1 slotunda denemedin, ona bakmak lazım. Modülleri dışladın en azından. Dual Channel açılamıyorsa pin temas kusuru, montaj kusuru her daim düşünülmesi lazım. Remount edeceksin, sök tak yapacaksın. Pinler kontrol edilecek yine. AiO montajı dediğim tarzda yapılacak. Modüllerde sıkıntı yok gibi sende. @nuriC

CPB, PBO ve mcr açsam sıkıntı yaratır mi?

CPB, PBO ve mcr açsam sıkıntı yaratır mi?

CPB kapalı test etmiştin. CPB açık test etmek stabilite bozabilir senin senaryoda, denemen lazım tekrardan. PBO açabilirsin, MCR ayarını açarsan PDM ayarını da açman lazım. B650 çipsette problem var, mavi ekran veriyor bu 2 ayar çakışıp. Halen düzeltilmedi.

MCR ve PDM ikisi Enabled kalacak, veyahut ikisi de Disabled kalacak. B650 çipsette ortası yok halen. Mavi ekran veriyor.

CPB kapalıyken PBO açarsan Boost'layamaz ama. @nuriC

CPB kapalı test etmiştin. CPB açık test etmek stabilite bozabilir senin senaryoda, denemen lazım tekrardan. PBO açabilirsin, MCR ayarını açarsan PDM ayarını da açman lazım. B650 çipsette problem var, mavi ekran veriyor bu 2 ayar çakışıp. Halen düzeltilmedi.

MCR ve PDM ikisi Enabled kalacak, veyahut ikisi de Disabled kalacak. B650 çipsette ortası yok halen. Mavi ekran veriyor.

CPB kapalıyken PBO açarsan Boost'layamaz ama. @nuriC

MCR, PDM açıkken siyah BSoD yemiştim, o zaman ellemeyeyim. CPB enabled yaptim, PBO Auto yapsam yeterli olur mu? PBO hakkında hiçbir bilgim yok.

MCR, PDM açıkken siyah BSoD yemiştim, o zaman ellemeyeyim. CPB enabled yaptim, PBO Auto yapsam yeterli olur mu? PBO hakkında hiçbir bilgim yok.

PBO için şunları uygula:

• AI Twaker-PBO: Enabled
  • Medium Load Boostit: Enabled
  • Scaler: 6x
  • Boost Clock: +100
  • Curve Optimizer: All Cores Negative 20
Soğutucun iyiyse, stok kullanmıyorsan +100 verebilirsin. Yoksa düz -20 ver, öyle dursun. Stabilitesini bunun da test etmen lazım aslında, bunu da zorlarsan bu da mavi ekran sebebi. Kernel Power yediğin vakit BSOD mu yiyordun yoksa sistem direkt Restart mı atıyordu ilk başta?

Bu şekilde bir problem yaşamazsın gibi, bir müddet sonra dediklerime dikkat ederek tekrardan denersin. BIOS ile düzelme şansı var.

@nuriC PBO ayarından sonra Y-Cruncher VT3 yap 3600 saniye en azından. Majör bir hata varsa karşına çıkar, bu test elzem AM5'te. RAM+PBO için yaygın olarak kullanılır. Sadece VT3 başında tik olsun, diğerleri ile işin yok. MCR ve PDM kapalı kalsın.

PBO için şunları uygula:

• Scaler: 6X
Soğutucun iyiyse, stok kullanmıyorsan +100 verebilirsin. Yoksa düz -20 ver, öyle dursun. Stabilitesini bunun da test etmen lazım aslında, bunu da zorlarsan bu da mavi ekran sebebi. Kernel Power yediğin vakit BSoD mu yiyordun yoksa sistem direkt Restart mı atıyordu ilk başta?

Reset atıyordu. Bazen de sistem açılınca direkt BSoD yiyordum. MCR falan açıkken 6000MHz'de. Bu arada hocam ayarlari yaptim.

PBO enabled
Load boostit enabled
Customized PBO scalar 6X
CPU Boost clock override enabled (positive)
Max CPU Boost clock override (+) 100
Curve Optimizer all çörek negative 20 yaptim

Restore atıyordu.Bazen de sistem açılınca direkt bsod yiyordum mcr falan açıkken 6000mhz de.Bu arada hocam ayarlari yaptim
Pbo enabled
Load boostit enabled
Customized pbo scalar 6x
Cpu boost clock override enabled (positive)
Max cpu boost clock override (+) 100
Curve optimizer all çörek negative 20 yaptim

Tamamdır. VT3 ile bir teste al 3600 saniye. Sadece onun başında tik olacak. Hata yoksa 5200 MT/s stabilliğinden de ekstra emin olmuş olursun. Hata varsa +100/-20 sıkıntılıdır. Düz -20 verirsin.

Tamamdır. VT3 ile bir teste al 3600 saniye. Sadece onun başında tik olacak. Hata yoksa 5200 MT/s stabilliğinden de ekstra emin olmuş olursun. Hata varsa +100/-20 sıkıntılıdır. Düz -20 verirsin.

Sogutucum Thermalrigt kule tipi 4 bakır borulu. OCCT'de 75 geçmiyor soğutur herhalde. Ayarlari kaydettim hocam yarin yapıp deneyeceğim sonuçları paylaşırım, iyi akşamlar.

PBO için şunları uygula:

• Scaler: 6X
Soğutucun iyiyse, stok kullanmıyorsan +100 verebilirsin. Yoksa düz -20 ver, öyle dursun. Stabilitesini bunun da test etmen lazım aslında, bunu da zorlarsan bu da mavi ekran sebebi. Kernel Power yediğin vakit BSoD mu yiyordun yoksa sistem direkt Restart mı atıyordu ilk başta?

Bu şekilde bir problem yaşamazsın gibi, bir müddet sonra dediklerime dikkat ederek tekrardan denersin. BIOS ile düzelme şansı var.

@nuriC PBO ayarından sonra Y-Cruncher VT3 yap 3600 saniye en azından. Majör bir hata varsa karşına çıkar, bu test elzem AM5'te. RAM+PBO için yaygın olarak kullanılır. Sadece VT3 başında tik olsun, diğerleri ile işin yok. MCR ve PDM kapalı kalsın.

PBO ayarlarını yaptim hocam denemek için OCCT açtım error falan verdi sonra restart attı.

Sogutucum Thermalrigt kule tipi 4 bakır borulu. OCCT'de 75 geçmiyor soğutur herhalde. Ayarlari kaydettim hocam yarin yapıp deneyeceğim sonuçları paylaşırım, iyi akşamlar.

PBO ayarlarını yaptim hocam denemek için OCCT açtım error falan verdi sonra restart attı.

-20 stabil değildir, All Core -15 verip dener misin? All Cores Negative 15 olsun.

OCCT CPU+RAM Large+Extreme seçip testi başlat. @nuriC

Hocam aynı anakarta ve işlemciye sahibim. Öncelikle 7500F 5200 MHz destekliyor, OC yapmanı tavsiye etmem. %2 %3 artış için değmiyor. Stabilite için 5200 MHz üstüne çıkmamanı öneririm. Yine de yapacağım dersen BIOS'la alakalı olduğunu düşünüyorum. Güncelleme ile düzeltirler, donanımsal bir sıkıntı yok.