Çözüldü Problem sorusunun çözümü nedir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

seeraddar

Yetkin
26 Haziran'da 14 kere çalmış.
1 hafta geri gittim, 4 kere daha çaldı → 19 Haziran oldu.
1 hafta daha geri gittim, 4 kere daha çaldı → 12 Haziran oldu.
1 hafta daha geri gittim, 4 kere çaldı → 5 Haziran oldu.
X'den 5 Haziran'a kadar 2 çalma kaldı. X 1 Haziran olsun

Yani 1 Haziran'dan 5'ine kadar 2 kere çalacak.
Şimdi günleri deneyelim:
  • Cumartesi olsa: Cumartesi 1, Pazar 2, Pazartesi 3, Salı 4, Çarşamba 5 → oluyor. Oldu.
  • Ama Cuma da oluyor.

Soruda diyor ki: “Sabah uyanıp alarmı 16'ya kuruyor.”
Yani sabah kuruyor, öğleden sonra çalıyor.
Alarmı kurduğu gün içinde de 1 kere çalma şansı var o zaman.
O zaman:
  • Cuma günü olsa: Cuma 1, Cumartesi 2, Pazar 3, Pazartesi 4, Salı 5 → yine 2 kere çalmış olur. Neyi yanlış yapıyorum?

Çözüm
Sondan başa değil, baştan sona gidelim.

İlk 3 hafta da 3x4=12 kez çalmış oldu ve 21 gün geçmiş oldu. 26 Haziran'a 5 gün kaldı ve tam 26 Haziran'da 1 kez ve aradaki 4 günde bir kez çalması gerek.

Şimdi elimizde aradaki 4 gün ve çalması gereken bir alarm kaldı. Eğer çarşamba hariç bir gün seçersek bu 4 gün aralığında her ihtimalde alarm 1'den fazla kez çalacak.

26'sı çarşamba oldu. 3 hafta geri gittik 5'i de çarşamba. 4 gün daha geri gittik cumartesi oldu.
Sondan başa değil, baştan sona gidelim.

İlk 3 hafta da 3x4=12 kez çalmış oldu ve 21 gün geçmiş oldu. 26 Haziran'a 5 gün kaldı ve tam 26 Haziran'da 1 kez ve aradaki 4 günde bir kez çalması gerek.

Şimdi elimizde aradaki 4 gün ve çalması gereken bir alarm kaldı. Eğer çarşamba hariç bir gün seçersek bu 4 gün aralığında her ihtimalde alarm 1'den fazla kez çalacak.

26'sı çarşamba oldu. 3 hafta geri gittik 5'i de çarşamba. 4 gün daha geri gittik cumartesi oldu.

Son düzenleme:
Çözüm
Her hafta kesinlikle 4 kez çalıyor ve 14. kez çalması demek 3 hafta + 2 kez çalacak demektir. Tablodaki 2. zil perşembe gününde yani 26 Haziran Perşembeymiş. 1 Haziran da Cumartesi oluyor 7'şer geri gidersen. Bu tür sorular için bir tüyo vereyim: Sonucu bulduktan sonra hızlı bir sağlama yaparsan daha da rahat edersin.

Aslında Youtube'dan izlemek daha iyi anlamanı sağlayacak ama nedense silmişler bu önerimi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Cuma olursa 26'sı Salıya denk gelir, alarm çalmaz. Beyazlar çalan günler, kırmızılar hafta bitişi, sarı 26 günün sonu ve yeşil de alarmın çalması gereken son 14. gün.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…