Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

seeraddar

Yetkin
26 Haziran'da 14 kere çalmış.
1 hafta geri gittim, 4 kere daha çaldı → 19 Haziran oldu.
1 hafta daha geri gittim, 4 kere daha çaldı → 12 Haziran oldu.
1 hafta daha geri gittim, 4 kere çaldı → 5 Haziran oldu.
X'den 5 Haziran'a kadar 2 çalma kaldı. X 1 Haziran olsun

Yani 1 Haziran'dan 5'ine kadar 2 kere çalacak.
Şimdi günleri deneyelim:
  • Cumartesi olsa: Cumartesi 1, Pazar 2, Pazartesi 3, Salı 4, Çarşamba 5 → oluyor. Oldu.
  • Ama Cuma da oluyor.

Soruda diyor ki: “Sabah uyanıp alarmı 16'ya kuruyor.”
Yani sabah kuruyor, öğleden sonra çalıyor.
Alarmı kurduğu gün içinde de 1 kere çalma şansı var o zaman.
O zaman:
  • Cuma günü olsa: Cuma 1, Cumartesi 2, Pazar 3, Pazartesi 4, Salı 5 → yine 2 kere çalmış olur. Neyi yanlış yapıyorum?

Ekran görüntüsü 2025-08-23 173427.webp

Çözüm
Sondan başa değil, baştan sona gidelim.

İlk 3 hafta da 3x4=12 kez çalmış oldu ve 21 gün geçmiş oldu. 26 Haziran'a 5 gün kaldı ve tam 26 Haziran'da 1 kez ve aradaki 4 günde bir kez çalması gerek.

Şimdi elimizde aradaki 4 gün ve çalması gereken bir alarm kaldı. Eğer çarşamba hariç bir gün seçersek bu 4 gün aralığında her ihtimalde alarm 1'den fazla kez çalacak.

26'sı çarşamba oldu. 3 hafta geri gittik 5'i de çarşamba. 4 gün daha geri gittik cumartesi oldu.
Sondan başa değil, baştan sona gidelim.

İlk 3 hafta da 3x4=12 kez çalmış oldu ve 21 gün geçmiş oldu. 26 Haziran'a 5 gün kaldı ve tam 26 Haziran'da 1 kez ve aradaki 4 günde bir kez çalması gerek.

Şimdi elimizde aradaki 4 gün ve çalması gereken bir alarm kaldı. Eğer çarşamba hariç bir gün seçersek bu 4 gün aralığında her ihtimalde alarm 1'den fazla kez çalacak.

26'sı çarşamba oldu. 3 hafta geri gittik 5'i de çarşamba. 4 gün daha geri gittik cumartesi oldu.

Son düzenleme:
Çözüm
Her hafta kesinlikle 4 kez çalıyor ve 14. kez çalması demek 3 hafta + 2 kez çalacak demektir. Tablodaki 2. zil perşembe gününde yani 26 Haziran Perşembeymiş. 1 Haziran da Cumartesi oluyor 7'şer geri gidersen. Bu tür sorular için bir tüyo vereyim: Sonucu bulduktan sonra hızlı bir sağlama yaparsan daha da rahat edersin.

Aslında Youtube'dan izlemek daha iyi anlamanı sağlayacak ama nedense silmişler bu önerimi. :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Cuma olursa 26'sı Salıya denk gelir, alarm çalmaz. Beyazlar çalan günler, kırmızılar hafta bitişi, sarı 26 günün sonu ve yeşil de alarmın çalması gereken son 14. gün.

4.webp